Почетна / Микс / Формула 1

Хамилтон победио у хаотичној трци у Бахреину

Седмоструки светски првак Хамилтон остварио је 95. победу у каријери, а 11. у сезони. Он је трку завршио за сат, 34 минута, 01,829 секунди
ФОТО: ЕПА/Хамад Први Мухамед

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Бахреина, коју је обележио велики инцидент када се запалио болид Хаса Романа Грожана.

Трка се завршила иза безбедносног возила, пошто се три круга пре краја запалио болид Рејсинг Поинта Серхија Переса, који је у тим тренуцима био трећи.

Седмоструки светски првак Хамилтон остварио је 95. победу у каријери, а 11. у сезони. Он је трку завршио за сат, 34 минута, 01,829 секунди.

Друго место заузео је возач Ред Була Макс Верстапен са заостатком од 1,254 секунди, а трећи је био његов тимски колега Александар Албон са 8,005 секунди заостатка.

Четврто и пето место заузели су Ландо Норис из Мекларена и Карлос Саинц, док је шести био возач Алфа Таурија Пјер Гасли. Возач Реноа Данијел Рикардо заузео је седмо место, осми је био Валтери Ботас из Мерцедеса, девето место заузео је возач Реноа Естебан Окон, а 10. је био Шарл Леклер из Ферарија.

Хамилтон је добро стартовао са 98. пол позиције и задржао прво место, Ботас је пао на шесто, Верстапен, Перес, Албон и Рикардо су напредовали за једно место, када је трка прекинута после удеса Романа Грожана. Он је после контакта са Данилом Квјатом из Алфа Таурија ударио у заштитну ограду након чега се запалио болид Хаса и преполовио. Француски возач је и поред великог пламена остао присебан и искочио је из запаљеног болида, када су му помогли редари.

Грожан је у болници на прегледима, а из његове екипе саопштено је да је добро и да је задобио лакше опекотине руку и ногу, а медији су пренели и да је сломио ребра.

Трка је настављена после сат и по времена када су редари поправили заштитну ограду и очистили стазу. Хамилтон је повео, одмах је Перес обишао Верстапена за друго место, али се догодио нови инцидент, у дуелу Квјата и Ленса Строла преврнуо се болид Рејсинг Поинта, а Строл је рекао путем радија да виси наопако.

Изашло је безбедносно возило на стазу, а редари су одмах реаговали и извукли Строла из болида. Квјат је због тог инцидента добио казну од 10 секунди. Поједини возачи су за то време отишли на замену гума, међу којима и Ботас, који је после тога покварио пласман. Трка је настављена у деветом кругу, Хамилтон је водио испред Верстапена и Переса.

Гасли је затим обишао Леклера за девето место, а у међувремену Хамилтон је увећавао предност на првом месту, до 17. круга имао је 3,4 секунде предности над Верстапеном.

Возачи су затим почели да одлазе у бокс, Хамилтон је на замену гума отишао у 20. кругу, а вођство је преузео Верстапен, испред Переса, пошто се седмоструки светски шампион вратио као трећи на стазу. У 21. кругу у бокс су отишли и Верстапен и Перес, па је Хамилтон вратио вођство испред возача Ред Була и Рејсинг Поинта.

У тим тренуцима добро је возио Ботас, из круга у круг је поправљао позицију, али га је у 25. кругу обишао Норис за шесто место. Ботас је круг касније отишао у бокс, после чега је пао на 14. место. У 35. кругу Верстапен је отишао на замену гума, задржао се нешто дуже него иначе и вратио се као трећи. Круг касније у бокс је отишао и Хамилтон, а на стазу се вратио као први испред Переса.

Добро је возио Рикардо, у 39. кругу обишао је Окона за 10. место. У ;47. кругу Верстапен је отишао у бокс и вратио се на стазу као други, а после тога возио је најбржи круг.

Саинц је пет кругова пре краја обишао Гаслија за шесто место, а пар кругова касније догодио се инцидент, када се запалио Пересов болид, због чега је безбедносно возило изашло на стазу. Перес је тада био трећи, али је морао да одустане.

Хамилтон је питао да ли да иде на промену гума, али су га из екипе обавестили да неће имати довољно времена да изађе испред Верстапена, па је светски шампион остао на стази и као први завршио трку иза „сејфти кара”.

Наредна трка у шампионату вози се наредне недеље за Велику награду Шакира.

Поредак возача у трци за Велику награду Бахреина:

1. Луис Хамилтон (Мерцедес) сат, 34 минута, 01,829 секунди

2. Макс Вестапен (Ред Бул) + 1,254

3. Александар Албон (Ред Бул) + 8,005

4. Ландо Норис (Мекларен) + 11,337

5. Карлос Саинц (Мекларен) + 11,787

6. Пјер Гасли (Алфа Таури) +11,942

7. Данијел Рикардо (Рено) + 19,368

8. Валтери Ботас (Мерцедес) + 19,680

9. Естебан Окон (Рено) + 22,803

10. Шарл Леклер (Ферари) један круг

11. Данил Квјат (Алфа Таури) један круг

12. Џорџ Расел (Вилијамс) један круг

13. Себастијан Фетел (Ферари) један круг

14. Николас Латифи (Вилијамс) један круг

15. Кими Раиконен (Алфа Ромео) један круг

16. Антонио Ђовинаци (Алфа Ромео) један круг

17. Кевин Магнусен (Хас) један круг

Трку нису завршили:

Серхио Перес (Рејсинг Поинт)

Ленс Строл (Рејсинг Поинт)

Роман Грожан (Хас)

Поредак возача и конструктора у шампионату Формуле 1:

Возачи:

1. Луис Хамилтон (Велика Британија) 332 - шампион

2. Валтери Ботас (Финска) 201

3. Макс Верстапен (Холандија) 189

4. Данијел Рикардо (Аустралија) 102

5. Серхио Перес (Мексико) 100

6. Шарл Леклер (Монако) 98

7. Ландо Норис (Мекларен) 86

8. Карлос Саинц (Шпанија) 85

9. Александар Албон (Тајланд) 85

10. Пјер Гасли (Француска) 71

11. Ленс Строл (Канада) 59

12. Естебан Окон (Француска) 42

13. Себастијан Фетел (Немачка) 33

14. Данил Квјат (Русија) 26

15. Нико Хулкенберг (Немачка) 10

16. Кими Раиконен (Финска) 4

17. Антонио Ђовинаци (Италија) 4

18. Роман Грожан (Француска) 2

19. Кевин Магнусен (Данска) 1

Конструктори:

1. Мерцедес 533 - шампион

2. Ред Бул 274

3. Мекларен 171

4. Рејсинг Поинт 154

5. Рено 144

6. Ферари 131

7. Алфа Таури 97

8. Алфа Ромео 8

9. Хас 3

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.