Почетна / Микс / Формула 1

Хамилтон: Покрет Животи црнаца су важни додатни мотив у борби за титулу

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон рекао је да га је покрет Животи црнаца су важни додатно мотивисао да освоји седму титулу шампиона Формуле 1
ФОТО: ЕПА/Ђузепе Каћаће

Хамилтон је током сезоне уочи сваке трке клекнуо на стазу у знак подршке борби против дискриминације, а после смрти Афроамериканца Џорџа Флојда током интервенције полиције.

Такође, увек је носио и обележја са порукама против расизма. Његова екипа Мерцедес га је подржала у томе па је шасија на оба болида била црна током целе сезоне.

Имао сам додатни мотив у себи да завршим све те трке – рекао је Хамилтон за радио Би-Би-Си.

Хамилтон је ове сезоне изједначио рекорд Михаела Шумахера од седам шампионских титула и постао је возач са највише победа у Формули 1 - 95, па сад има четири више од легендарног Немца.

То је био другачији мотив од оног који сам имао у прошлости, да завршим трке као победник како бих могао да искористим ту платформу (за Животи црнаца су важни) и истакнем је што више – навео је британски возач.

Упитан да ли је био забринут за реакције јавности, Хамилтон је рекао:

Није било шансе да ћутим о томе”. „И када сам то рекао себи, нисам страховао – додао је 35-годишњи возач.

Хамилтон је једини тамнопути возач у Формули 1, а упитан је о расизму у спорту.

Има много друге тамнопуте деце која заслужују прилику да напредују, да имају добро образовање, деце која би могла да буду инжењери или шта год желе. Али, чињеница је да немају исту прилику – оценио је он.

Хамилтон је наговестио и да би по завршетку каријере могао да се бави активизмом.

Срећа и успех освајања шампионата су дивне ствари, али краткорајне – додао је он.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.