Почетна / Микс / Формула 1

Хамилтон победио у трци за Велику награду Бахреина

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Бахреина у Манами и увећао предност у генралном пласману
ФОТО: АП

Хамилтон је до треће победе у сезони, а 36. у каријери, дошао за сат, 35 минута, пет секунди и 809. Актуелни светски шампион је другу годину узастопно победио на стази Шакир.

Друго место освојио је возач Ферарија Кими Раиконен са заостатком од 3,38 секунде, а трећи је био возач Мерцедеса Нико Розберг са нешто више од шест секунди заостатка.

Четврто место заузео је Валтери Ботас из Вилијамса, а пети је био Себастијан Фетел из Ферарија. Бодове су још освојили Данијел Рикардо из Ред Була, Роман Грожан из Лотуса, возач Форс Индије Серхио Перес, Фелипе Маса из Вилијамса и Данил Квјат из Ред Була.

Возач Мекларена Џенсон Батон није учествовао у трци због техничких проблема на возилу.

Хамилтон је добро стартовао, задржао је прво место испред Фетела, а добро је кренуо и Раиконен које је на почетку обишао Розберга и преузео треће место, али се у четвртом кругу немачки возач поново нашао иза Фетела.

Розберг је наставио да вози оштро и добро, у деветом кругу обишао је Фетела и нашао се иза клупског колеге са 5,5 секунди заостатка. Водећи возачи су након тога почели да одлазе у бокс, а када су се вратили на стазу поредак је остао непромењен, Хамилтон је био први, а иза њега возили су Розберг, Фетел, Раиконен, Ботас, и Рикардо.

Хамилтон је у 27. кругу имао 2,5 секунде предности над Розбергом.

После других одлазака у бокс велику борбу водили су Фетел и Розберг, а четвороструки светски шампион направио је грешку, ушао је широко у кривину, па га је Розберг обишао. Фетел је том приликом оштетио „нос” болида и морао је у бокс и на стазу се вратио иза својих конкурената на петом месту.

Оба возача Торо Роса су се повукла из трке, после Карлоса Саинца, одустао је и Макс Верштапен. У 42. кругу Хамилтон је имао 4,5 секунди предности над клупским колегом, а Раиконен је 11 кругова пре краја успео да смањи заостатак за Розбергом на 10 секунди.

Раиконен је наставио да напада Розберга, смањивао је заостатак из круга у круг и пет кругова пре краја каснио је 3,7 секунде. Розберг је у наредном кругу направио грешку, ушао је широко у кривину, што је искористио Раиконен и преузео друго место.

Хамилтон је у последњем кругу имао проблема са кочницама, Раиконен је смањивао заостатак, али је британски возач имао велику предност и без проблема остварио победу.

Наредна трка у шампионату возиће се 10. маја у Барселони, за Велику награду Шпаније.

Поредак возача и конструктора у шампионату Формуле 1 после данашње трке за Велику награду Бахреина:

Возачи:

1. Луис Хамилтон (Велика Британија) 93 бодова

2. Нико Розберг (Немачка) 66

3. Себастијан Фетел (Немачка) 65

4. Кими Раиконен (Финска) 42

5. Фелипе Маса (Бразил) 31

6. Валтери Ботас (Финска) 30

7. Данијел Рикардо (Аустралија) 19

8. Фелипе Наср (Бразил) 14

9. Роман Грожан (Француска) 12

10. Нико Хилкенберг (Немачка) 6 1

1. Макс Верштапен (Холандија) 6

12. Карлос Саинс (Шпанија) 6

13. Серхио Перес (Мексико) 5

14. Маркус Ериксон (Шведска) 5

15. Данил Квјат (Русија) 4

Конструктори:

1. Мерцедес 159 бодова

2. Ферари 107

3. Вилијамс 61

4. Ред Бул 23

5. Заубер 19

6. Торо Росо 12

7. Лотус 12

8. Форс Индија 11

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.