Почетна / Микс / Формула 1

Хамилтон победио у Сингапуру, велики инцидент на старту

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у хаотичној трци Формуле 1 за Велику награду Сингапура и увећао предност у генералном пласману на 28 бодова, у односу на Себастијана Фетела из Ферарија.
ФОТО: БЕТА/АП

Трка је завршена после два сата, пошто је у три наврата због разних инцидената безбедносно возило излазило на стазу.

Први пут у историји данас је вожена ноћна трка по киши, а трку је обележио инцидент на почетку, када су се сударили возачи Ферарија Себастијан Фетел и Кими Раиконен и Макс Верстапен из Ред Була.

 

После тога Хамилтон је преузео вођство које је до краја сачувао. 

Хамилтон је остварио 60. победу у каријери, а седму у сезони.

Друго место заузео је Данијел Рикардо из Ред Була, а трећи је био возач Мерцедеса Валтери Ботас.

Возач екипе Торо Росо Карлос Саинц заузео је четврто место, пети је био Серхио Перес из Форс Индије, а шести Џолион Палмер из Реноа. Бодове су још освојили Стофел Вандорн из Мекларена, Ленс Строл из Вилијамса, Роман Грожан из Хаса и возач Форс Индије Естебан Окон.

На мокрој уличној стази у Сингапуру Фетел је кренуо пол позиције, а његов клупски колега Раиконен је са трећег места покушао да га претекне са унутрашње стране. Између њих се нашао другопласирани Макс Верстапен из Ред Була кога је ударио Раиконен, а затим је Финац након што је поново ударио у Верстапена, ударио и у Мекларенов болид Фернанда Алонса.

У том судару је оштећен и Фетелов болид, који се убрзо окренуо на стази, што је искористио Хамилтон и преузео прво место. Фетел је тада завршио трку, на стазу је изашло безбедносно возило, а возачима је наређено да прођу кроз бокс. Иза „сејфти кара” возили су Хамилтон, Рикардо, Хукленберг, Перес, Палмер и Ботас, а трка је настављена у петом кругу.

Алонсо је наставио трку, али је болид био толико оштећен да је у 10. кругу морао да се повуче. Хамилтон је у међувремену стекао 5,2 секунде предности над Рикардом.

У 12. кругу је поново „сејфти кар” изашао на стазу, пошто је возач екипе Торо Росо Данил Квјат ударио у заштитни зид. То су искористили бројни возачи који су отишли на замену гума, али не и Хамилтон, који је путем радија рекао „да није сигуран колико је то добра идеја”.

Трка је настављена у 15. кругу, а Хамилтон је у наредних неколико кругова стекао око две секунде предности над Рикардом. Иза њих возили су Ботас, Саинц, Хулкенберг и Перес.

Троструки светски првак је добро возио, до 29. круга стекао је 10 секунди предности, а у 30. кругу отишао је у бокс на замену ултра меких гума и на стазу се вратио као први, испред Рикарда.

Поново је „сејфти кар” морао на стазу, пошто је Маркус Ериксон из Заубера у 38. кругу ударио у заштитни зид и окренуо се на стази. Када је трка настављена Хамилтон је чувао предност и шест трка пре краја стекао 28 бодова предности у генералном пласману.

Наредна трка у шампионату вози се 1. октобра за Велику награду Малезије.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Namestaljka
da nesposobni Hamilton satro bude najbolji svih vremena u broju pobeda. Glupi i sujetni Englezi.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.