Почетна / Микс / Формула 1

Хамилтон: Нисам ушао у Формулу 1 због новца

Волим ту борбу у коју улазим сваке године - рекао је Хамилтон за Би-Би-Си
ФОТО: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Шестоструки шампион Формуле 1 возач Мерцедеса Луис Хамилтон рекао је да у тај спорт није ушао због новца и додао да још не размишља о завршетку каријере.

- Никада нисам ушао у Формулу 1 због новца. Наравно да је сјајно што се увећава, то је бонус. Све док те ствари не постану водећи фактор онога што радим. Суштина је да волим да се тркам. Волим изазов, знајући да имам невероватно младе и талентоване возаче који покушавају да ме победе, да буду бољи, да ме надмудре. Волим ту борбу у коју улазим сваке године - рекао је Хамилтон за Би-Би-Си.

Хамилтон је у трци у САД освојио друго место, што му је донело шесту титулу шампиона Формуле 1. Он има 83 победа и други је најуспешнији у историји Формуле 1 после Михела Шумахера, који је седмоструки првак са 91 победом.

- Радим са овим момцима, инжењерима у Мерцедесу, који су паметнији од мене и који чине да се осећам паметним. Када им се супротставим и докажем да нису у праву, у многим случајевима, чини се нереалним.

У Мерцедесу наводе да је Хамилтон имао најимпресивнију сезону до сада. Победио је у половини од 20 трка, од којих седам у првих 10 у сезони.

Британац је рекао да није било лако, посебно јер је ове године било тешко разумети болид, гуме, али и јер је тимски колега Валтери Ботас био озбиљан противник.

Ове сезоне Ботас је имао пет пол позиција, а Хамилтон једну мање.

Финац се добро супротставио Хамилтону, посебно на почетку сезоне, а Хамилтон то делимично приписује његовом бившем другом тркачком инжењеру, који је постао Ботасов први инжењер и са собом понео и неке Хамилтонове тајне.

Ботас је после четири трке био водећи у шампионату са бодом испред Хамилтона.

- Првих неколико трка углавном нису завршене код мене. Нису лоше, боље су од просека, али ту су и спољни притисци, Валтери. Имали смо по две победе. Морао сам да останем јак и да не дозволим да ме притисци споља поремете, али тешко је бити човек и не приметити те ствари. Али после тога сам појачао, стигао до 8:2 и помислио: 'То је добро' - рекао је Хамилтон.

Шестоструки светски првак навео је да је научио да се боље носи са разочарањем пораза откако је старији.

- Сећам се 2007. и 2008. године, тада нисам три дана могао да изађем из хотелске собе. Током целе картинг каријере био сам строг према себи. Тако сам се ја носио са стварима, а људи нису могли да раузмеју немир у који сам упао, заиста, заиста мрачно место и нисам могао да се избавим. То се односило на многе ствари у мом животу. Како сам старији, схватио сам како да останем концентрисан, како да се избавим из рупа и сада, чак и у најгорим случајевима, оне нису заиста толико тамне. Није било кратког и брзог пута да се то реши. Али и даље ми је безвезе када губим.

Он је рекао да се не плаши повлачења.

- Наравно, то је за спортисте најтужнији дан, да оставиш нешто што си волео целог живота, откад памтиш. Али, зато имам друге ствари којима могу да се посветим. Бавим се модним бизнисом, за сада иде заиста добро, али не знам колико ће потрајати. Али, макар имам друга интересовања. Има још многих ствари које ме занимају, знам да ми се живот неће завршити када се повучем из Формуле 1 - рекао је 34-годишњи Хамилтон. - Али, сада се осећам довољно добро да наставим и покушаћу то да извучем докле год будем могао - додао је један од најбољих возача свих времена.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.