Почетна / Микс / Формула 1

Хамилтон: Знам ко сте и видим вас

Светски првак Луис Хамилтон осудио је ћутање највећих звезда Формуле 1, спорта где "доминирају белци", након смрти Афроамериканца Џорџа Флојда током полицијског хапшења у Минеаполису
ФОТО: ЕПА/Мајкл Доџ

"Видим све вас који ћутите, неки од вас су међу највећим звездама, а ипак остајете неми наспрам неправде. Ни гласа од неког из моје индустрије која је наравно спорт где доминирају белци. Ја сам Ја сам једини 'обојени' човек тамо, а ипак сам усамљен", навео је Хамилтон.

"Мислио сам да ћете до сада схватити зашто се то догађа и да ћете нешто рећи о томе, али не можете да стојите уз нас. Само да знате да знам ко сте и да вас видим", додао је Хамилтон.

Шестоструки светски првак је истакао да подржава само мирне протесте.

"Неће бити мира док се наши такозвани лидери не промене. Није реч само о САД, већ и о Великој Британији, Шпанији, Италији... Ми нисмо рођени са расизмом и мржњом у својим срцима, то нас уче они на које се угледамо", истакао је он.

Кошаркашка легенда Мајкл Џордан се, такође, придружио низу гласова из НБА, НФЛ и других америчких спортова који траже промене. Али, ти гласови нису ограничени само на САД.

Француски фудбалски репрезентативац Маркус Тирам и енглески фудбалер Џејдон Санчо су јуче одали пошту убијеном Флојду након погодака у Бундеслиги.

Тирам је после гола клекнуо на лево колено, ставио десну руку на десну бутину и погнуте главе тако остао пет секунди пре него што је устао, док је Санчно подигао дрес, испод којег је носио мајицу са натписом: "Правда за Џорџа Флојда".

Такође, фудбалер Шалкеа Вестон Мекини је током суботње утакмице носио траку око руке на којој је писало: "Правда за Џорџа".

Џорџ Флојд је умро 25. маја у Минеаполису, после интервенције белог полицајца Дерека Човина. Према оптужници, Човин је приликом хапшења готово девет минута држао колено на Флојдовом врату, укључујући два минута и 53 секунде пошто је изгубио свест.

Протести широм САД због полицијске бруталности и екстремног опхођења према црнцима после смрти Флојда у многим местима прерасли су у велике нереде, пљачке, паљења полицијских возила и зграда и окршаја са полицијом.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.