Почетна / Микс / ОК Србије

Маљковић: Олимпијска магија на „Путу правих вредности” (ФОТО)

Конференцијом за медије у Галерији САНУ најављена изложба која ће се отворити у среду 14. априла, кад се обележава 100 дана до почетка ОИ у Токију
ФОТО: И.Веселинов

Конференцијом за медије у Галерији Српске академије наука и уметности најављена изложба „Пут правих вредности” у организацији Олимпијског комитета Србије - Олимпијског музеја и Српске академије наука и уметности. Отварање изложбе планирано је за среду, 14. април, кад се обележава и 100 дана до почетка Олимпијских игара у Токију. Изложба ће бити отворена за посетиоце све до 30. маја.

Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије, истакао је да је поносан што је ОКС направио своју изложбу баш у галерији Српске академије наука и уметности.

- Хвала мом великом пријатељу Влади Костићу који је на предлог да у Галерији Српске академије наука и уметности одржимо изложбу „Пут правих вредности” одмах реаговао и помогао у реализацији исте. Такође, хвала нашим легедарним спортистима олимпијцима, што су уступили своје медаље за реализовање ове изложбе и помогли нам да обогатимо фонд који ће бити изложен и доступан од сутра свим посетиоцима галерије САНУ. Захваљујемо се фонду Међународног олимпијског комитета „Олимпијска солидарност” за средства којом су помогли реализацију изложбе и морам похвалити младе људе из Олимпијског комитета Србије који су неуморно радили на постављању изложбе предвођени Наташом Јанковић. У наш комитет стално стижу похвале из МОК због пројеката које спроводимо, и на то смо врло поносни. Сви који посете изложбу ће моћи да осете „олимпијску магију” и уживају у историјским експонатима - истакао је Маљковић.

Конференцији су присуствовали и наши прослављени олимпијци Јасна Шекарић, Зоран Панчић и Дејан Савић.

 - Изложба „Пут правих вредности” има за циљ да упозна ширу јавност са историјатом и континуитетом олимпијског покрета, као и његовим значајем у нашој средини од Краљевине Србије до данас, са освртом на друштвени контекст и прилике у земљи. Концепт изложбе подразумева три усклађене целине од којих сваку чине текстуални, илустративни и дигитални елементи. Прва целина изложбе посвећена је идејама олимпизма, које датирају из времена Пјера де Кубертена, личности која је оживела дух Античких игара. Садржај друге целине представља хронологију учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма, од 1912. до 2016. године, са подацима о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези с Играма. Трећа целина изложбе обухвата архитектонско наслеђе београдских спортских терена и објеката, насталих у распону од два века, а у контексту целокупне историје и архитектуре Београда у том периоду - истакла је ауторка изложбе Наташа Јанковић.

Марија Павловић је говорила о архитектури спортских објеката која има јако значајну улогу у самом спорту.

- Спорт не можемо посматрати без архитектуре и једну од главних улога у спорту управо има архитектура. У два века српског спортског и архитектонског наслеђа, архитектура спортских објеката је имала веома значајну улогу. У периоду између два светска рата долазимо до златног доба развитка архитектуре спортских објеката, и у том периоду се развијају клупске куће и почиње градња импозантих стадиона. Напоменула бих и да је прво спомињање организованог спорта у Београду било 1808. године када је у Великој школи организована школа мачевања, те ће посетиоци изложбе „Пут правих вредности” имати прилику да заиста упознају и историјску страну спорта на нашим просториа из више аспеката - рекла је Марија Павловић, коаутор изложбе.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lars
Na trenerskim rezultatima skidanje kape, za vođenje OKS (i servilni odnos sa vlašću) nemam baš poštovanje, ali neko bi zaista morao da skrene pažnju predsedniku OKS da ne bi trebalo baš da se oblači ovako, isuviše neformalno i šabanski.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.