Почетна / Микс / Остали спортови

Вакцина није услов за одржавање Олимпијских игара у Токију

Игре је требало да се одрже овог лега, али су померене на годину дана због пандемије
ФОТО: EPA/Rodrigo Reyes Marin

Извршни директор Олимпијских игара у Токију Тоширо Муто рекао је данас да вакцина за корона вирус није услов за одржавање тог такмичења.

- То није предуслов - рекао је Муто.

Муто је то изјавио после састанка Радне групе и челника Владе, медицинских експерата и челника Олимпијског савеза Јапана. То је први у низу састанака на високом нивоу са циљем да се утврди да ли Токио следеће године може да организује Олимпијске игре.

Игре је требало да се одрже овог лега, али су померене на годину дана због пандемије.

- Међународни олимпијски комитет и Светска здравствена организација већ разговарају о томе. Вакцина није услов за одржавање Игара у Токију. Вакцина није захтев. Наравно, ми ћемо ценити ако се развију вакцине, а за Олимпијске игре у Токију то би било сјајно. Али, ако ме питате да ли је то услов - то није услов - навео је Муто.

На састанцима који ће се одржати у наредних неколико месеци разговараће се о томе како довести спортисте у Јапан, тестирању на корона вирус, мерама да се обезбеде борилишта, антивирусним мерама у Олимпијском селу, питања имиграције и статусу навијача.

- Што се тиче гледалаца, још нисмо донели никакве услове, али бисмо желели да избегнемо забрану њиховог присуства - додао је Муто.

Јапан се суочава са великим изазовом, пошто је јавност скептична да ли се Игре могу одржати или да ли би требало да се одрже. Јапан је уложио милијарде, а одлагање такмичења донело је додатне трошкове који ће се такође мерити у милијардама.

На Олимпијским и Параолимпијским играма очекује се учешће од 15.400 спортиста. Уз њих, такмичењима ће присуствовати хиљаде тренера, техничког особља и медија.

МОК је недавно саопштио да ће Игре у Токију бити отказане ако не буду одржане 2021. године, пошто нема места у календару за ново одлагање.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.