Удовичић: У Токију на рекорд

1

Министар омладине и спорта, првог радног дана о искушењима у време пандемије и очекивањима у години пред нама

ФОТО: M. Рашић

Вањи Удовичићу први радни дан петог министарског мандата од 2013. године почео је седницом Владе Србије, па састанком са Ненадом Лаловићем, чланом Извршног одбора МОК и председником Светске рвачке федерације.

Дан по полагању заклетве у Скупштини на листи дневних активности био је и интервју - природно за најугледнији спортски медиј Србије.

- Огромна је привилегија и одговорност – надовезао се Удовичић, на констатацију о континуираном чланству у влади. - Жеља за доказивањем није се смањила. Иако су у претходном периоду границе померене, постоји и жеља да се ствари које су започете конкретизују и заврше. Да се крене са новим идејама и рестартом после одређеног временског периода. Умногоме смо подигли систем спорта, олакшали рад спортских организација и направили одрживи систем који може да буде снажна основа за даље напредовање. У наредном периоду, желимо стандарде да подигнемо на највиши могући ниво, али и да се бавимо стратешки круцијалним стварима.

Као врхунски спортиста са бројним медаљама, министар омладине и спорта добро зна да га је резултат рада одржао на позицији.

- Резултат дефинише. Барем су људи у систему спорта свесни колико је семафор одредница и показатељ одређених ствари. Нисам се шалио кад сам раније причао да се не задовољавам малим стварима, да су нам границе постављене високо и да ћемо успети да оборимо сопствене рекорде. И данас, кад можемо да будемо поносни на резултате које имамо иза себе, свесни смо чињенице да постоји још доста простора у коме можемо да унапредимо како систем спорта, тако и омладинске политике. Желимо да уведемо иновативне ствари и покажемо да смо лидери у том сегменту у Европи и свету, не само по одличним спортским резултатима.

Подсетио је затим на успехе спортиста у последњих неколико година.

- Поносан сам на 265 одсто више медаља годишње него у периоду од 2000. до 2013. Као некога ко је кренуо из система школског спорта, радује ме то што данас имамо дупло више деце у систему школског спорта. Данашњих 170 хиљада у односу на 80 хиљада деце у тренутку кад сам постао министар је гаранција за здравију нацију која чини ширу слику од конкретно спортске. Такође, поносан сам и тиме што смо померили границу у организацији међународних такмичења. Не постоји ниједно такмичење у било ком спорту које нисмо организовали на европском нивоу, а кроз њих смо показали да можемо да организујемо и светске догађаје. Такмичења која смо добили у следеће три године управо показују да смо се доказали и да смо на међународној сцени препознати као стабилни партнери и као неко ко и у оваквом једном тренутку, кад је пандемија променила начин живота у целом свету, може да се избори са изазовима.

Светско првенство у рвању је један од потенцијалних догађаја чији бисмо домаћини могли да будемо.

- Желимо да организујемо и да МОК-у покажемо да смо и у околностима кад су све очи упрте у организатора достојни обавезе, привилегије, али и одговорности. И на тај начин можемо да покажемо да смо лидери и будемо „стади кејс” за сва остала такмичења, полазна основа за све друге.

Министар наглашава да је поносан и на већи број стипендија, као и чињеницу да су организације савеза ојачале захваљујући томе што је у систем спорта дошло „никад више пара директно или индиректно”.

- Све то је направило здраву основу да можемо да се ослонимо на базу, разрађујемо је и напредујемо, захваљујући иновативним стварима које желимо да применимо – констатује Удовичић.

О броју медаља најчешће се прича, међутим кад се прича о раду министарства мора се нагласити и инфраструктура.

- Нама са републичког нивоа најзначајнијим се чине велики инфраструктурни пројекти. Али, кад одете на терен и разговарате са људима из локалних самоуправа видите да им много више значе спортски објекти доступни јавности, који омогућавају да се сви грађани бесплатно баве спортом и рекреацијом. Свака трим стаза, отворени терен или теретана на отвореном је огроман бенефит на локалу.

Министар је у последњих годину и по дана био у 137 јединица локалних самоуправа.

- Имао сам прилику да разговарам како са представницима клубова, локалних савеза, као и руководиоцима локалних самоуправа. Разговарали смо како можемо да помогнемо и заједнички подигнемо спорт. Спорт је у бази, локалу, тамо све настаје, иако јавност углавном види само круну, дичимо са успесима репрезентација и врхунских спортистима.

Стратешки циљ „број један” је завршетак мултифункционалне дворане која је у овом тренутку тачно на половини изградње.

- Упркос свим недаћама са којима смо се сусрели и чињеници да су због околности приоритети на другој страни, очекујемо завршетак до краја следеће године. Одржали смо циљ и визију да омладина и спорт морају да буду при врху приоритета било које владе. Захвалан сам свим доносиоцима одлука што су омладина и спорт задржали финансијски оквир који може да донесе врхунски резултат. У програму „Србија 2020-2025.” су велики инфраструктурни пројекти. Крајем следеће године пет савеза попут стрељаштва, каратеа, теквондоа, џудоа и рвања добиће своје националне куће. Са изградњом стене за спортско пењање коју ћемо следеће недеље отворити, један недовољно истражен и врло мало промовисан спорт у Србији добиће подршку за ширење базе. Биће то објекат за понос који не постоји у оближњим земљама.

Ту су и стадиони чија је градња у плану широм Србије.

- Изградња националног стадиона биће основа да конкуришемо за највећа такмичења у фудбалу, али и да нашим клубовима дамо могућност да по највишим стандардним УЕФА и ФИФА могу да се такмиче на евро сцени. Циљ нам је да кроз националне куће одбојке, кошарке и осталих спортова појачамо базни систем и могућност да наши спортисти остају да се припремају у нашој земљи. Кроз призму атлетске дворане у Београду нам се показало да и спортисти из иностранства долазе у Србију да тренирају због одличних услова, самим тим јачамо и туризам као врло важну грану за сваку земљу.

Министар нам је открио и нешто што ће обрадовати спортисте широм земље.

- До краја године желимо изађемо са пакетом мера за помоћ клубовима. Очекујем да у следећих 15 дана изађемо са уредбом која ће садржати критеријуме по којима ћемо као држава помоћи. Иако смо кроз финансијска средства савезима и омогућили да спортисти, у амбијенту кад су приоритети природно другачији, опстану и одрже континуитет, сад нам је најважније да савези морају да функционишу и да спорт мора свакодневно да живи. Један или два дана у којима спортиста не тренира, огроман су хендикеп. Као одговорна влада желимо да помогнемо најзначајнијим организацијама и клубовима који представљају Србију на међународним такмичењима. Инсистирао сам да се обухвати што већи број савеза и да се помогне оним клубовима који нису у жижи свих средстава информисања и помогнемо им да неометано функционишу, да тренери у њима редовно добијају плате.

Истакао да је се у изради програма дошло до податка да је мали број спортиста и спортских радника пријављен и да ће то бити исправљено. У стратешким циљевима су измене и допуне закона о спорту, израда десетогодишње стратегије, као и промена Закона о спречавању допинга у спорту као усаглашавање са новим кодексом ВАДА.

- Са врхунским резултатима и базом, ако желимо да у наредном периоду растемо, нормалан след потеза је јачање тренерског кадра, струке и доброг пословања у сфери спорта. Увидели смо да наши људи који се баве организационо радом савеза и клубова морају да прате не само иностране стандарде, већ и резултате наших спортиста. Кроз стипендије, разне обуке и тренинге омогућићемо да стручни кадар јача. Свакодневно морамо да се усавршавамо, учимо и надграђујемо се. Упоредо са тим бићемо максимално посвећени школском и рекреативном спорту кроз акције и програме, али и инфраструктуру доступну свим грађанима. Радили смо много, али не и довољно да спорт не буде повластица богатих и привилегованих.

Поклопило се да је у време кад је влада положила заклетву Ђоковић победом у Бечу осигурао прво место на АТП листи на крају године.

- Новак је поставио стандард. Као спортисти, изузетно ми је драго да светски стандард долази из Србије. Оно што се многима чини недостижним показао је да је могуће и послао поруку да се труд, залагање, одрицање и те како исплате. Новаку желим све најбоље, свима нам је дао покретачку снагу, како на спортском, тако и дипломатском плану.

Прича о резултатским очекивањима почела је од одбојке.

- Следеће године требало би да будемо домаћини Европског првенства одбојкашица. Надам се да ће девојке славити у Београду, мада добро знам да је тешко задржати форму и резултатски ниво у тако кратком року јер шампионат долази непосредно после Олимпијских игара. А нашим златним дамама, првенствено желим највиши домет у Токију.

Истакавши да је МОК послао јасну поруку да Игре морају да се одрже наредне године и да су у МОС свесни специфичности припремног процеса уз све епидемиолошке мере, нагласио је да ће се учинити све да се припреме на најбољи могући начин.

- Очекујем рекордан број медаља са Олимпијских игара, не задовољавам се мањим бројем од осам одличја из Рија где је направљен велики искорак. Дуго сте у спорту и знате да кад неког истакнете други се нађе погођеним. Са друге стране има и оних којима је истицање мотивација да се заинате и остваре успех. На листи оних од којих се очекују успеси су колективни спортови -  првенствено кошарка, одбојка и ватерполо, као и појединачни спортови који су направили резултат у претходном периоду. Попут оних који су после 40 година поново освојили светска и европска одличја. После резултата које су имали стрељаштво, теквондо, рвање, џудо, веслање, кајак су спортови од којих су с правом очекивања већа.

Подсећајући да се у претходних неколико година изједначио број медаља у мушкој и женској конкуренцији, Удовичић је додао:

- Не одричем се успеха ни у пливању, спортском пењању, стоном тенису који је добио нову енергију квалификовањем за Токио.

Прича се не завршава, већ почиње са Јапаном...

- Колико год то људима звучало чудно већ сада размишљамо о 2028. Желимо да од 2024. до 2028. одржимо континиутет медаља и зато већ размишљамо о Паризу и Лос Анђелесу – закључио је министар.

Kоментари (1)

Само регистровани и улоговани корисници могу да оцењују коментаре!

Пpиjaвa Региcтрyј ce

Додај коментар

Преостало карактера:
Željko Pavlović

Hoćemo zlato u vaterpolu.

Одговори

Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција СПОРТСКОГ ЖУРНАЛА ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „СПОРТСКОГ ЖУРНАЛА“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. СПОРТСКИ ЖУРНАЛ ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Да бисте видели остатак вести

Региструјтe Cе Пријавитe Ce

Пpиjaвa

Facebook Пријавa

или

Региcтрyј ce › Заборавили сте лозинку?

Региcтрyј ce

Facebook Пријавa

или

Унесите Вашу адресу е-поште да бисте добили нову шифру