Почетна / Микс / Остали спортови

Симон Бајлс: ФБИ је зажмурио на наводе о злостављању гимнастичарки

Поред Симон Бајлс, на саслушању су се појавиле и Мекејла Марони, Ели Рајсман и Меги Николс
ФОТО: ЕПА/Саул Лоеб

Олимпијска шампионка у гимнастици Симон Бајлс оптужила је данас Федерални истражни биро (ФБИ) да је "зажмурио" док ју је лекар репрезентације Лери Насар сексуално злостављао, као и стотине других жена, пренеле су светске агенције.

"Кривим Лерија Насара и кривим читав систем који је омогућио да он злоставља", рекла је Бајлс кроз сузе у емитованом сведочењу у америчком Сенату.

Осим пропуста ФБИ-а, рекла је и да су Гимнастичарски савез и Олимпијски и Параолимпијски комитет САД знали да ју је њихов званични тимски лекар злостављао, много пре него што је она открила да они имају сазнања о томе.

Бајлс је рекла да је потребно послати поруку: "Ако дозволите предатору да нашкоди деци, последице ће бити брзе и тешке. Што је доста - доста је".

Директор ФБИ Кристофер Реј је навео да дубоко жали због кашњења у процесуирању Насара и бола који је нанео.

Саслушање је део настојања Конгреса да се истражи рад ФБИ након више грешака у истрази, укључујући и одлагања која су омогућили Насару да злоставља друге младе гимнастичарке.

Најмање 40 девојака и жена рекло је да су биле злостављане након што је ФБИ био упознат са оптужбама против Насара 2015. године.   

Интерна истрага Министарства правде објављена у јулу показала је да је ФБИ направио грешке у истрази и да није третирао случај са "највећом озбиљношћу" након што је Савез 2015. године први пут пријавио злостављање канцеларији ФБИ у Индијанаполису.

ФБИ је признао да је имао "неопростиво понашање".

Реј је критиковао своје агенте који нису одговорили на прави начин на жалбе и обећао жртвама да је посвећен томе да се "сви у ФБИ запамте шта се догодило" и да се то никада више неће поновити.

Он је рекао да је ФБИ отпустио агента који није на прави начин истражио случај Насара, а касније о томе лагао.

Поред Симон Бајлс, на саслушању су се појавиле и Мекејла Марони, Ели Рајсман и Меги Николс.

Марони, чланица америчке репрезентације која је освојила златну олимпијску медаљу 2012, говорила је о злостављању које је доживела. Рекла је да је мислила једне вечери да ће умрети када ју је Насар напао.

Она је свој бес усмерила на локалну канцеларију ФБИ и агенте којима је дала изјаву.

"Не само да ФБИ није обавио истрагу, већ су и савезни агенти направили извештај 17 месеци касније, дали су лажне изјаве о ономе што сам говорила", рекла је Марони, која је нападнута када је имала 13 годима.

"Фалсификовањем сведочења ови агенти ФБИ су починили злочин", рекла је она.

Рајсман, која је навела да је нападнута 2010, пријавила је Насара 2015. године Гимнастичарском савезу.

"Требало је 14 месеци да ме ФБИ контактира упркос бројним захтевима да сведочим", рекла је 27-годишња Рајсман.

Меги Николс, која је прва пријавила сексуално злостављање, рекла је да ју је "прогањала чињеница да је чак и након што је пријавила нападе, толико жена и девојака патило".

Бивши спортски лекар Лери Насар (58), који је признао да је годинама злостављао једне од најбољих америчких гимнастичарки, осуђен је 2018. године на затворску казну од 40 до 175 година.

То је била друга вишегодишња казна затвора за Насара. Осуђен је и на 60 година у федералном затвору због дечије порнографије.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.