Почетна / Микс / Остали спортови

Олимпијски комитет Србије обележио 112 година постојања

Удовичић је нагласио да до сада никада више новца није уложено у спорт
ФОТО: И. Веселинов

Олимпијски комитет Србије (ОКС) обележио је данас 112 година постојања на платоу испред београдског хотела Москва, где је 23. фебруара 1910. године на челу са генералом Светомиром Ђукићем основан Српски олимпијски клуб.

Овим поводом на спомен плочу председник ОКС Божидар Маљковић положио је ловоров венац, а свечаности је присуствовао и министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Након химне и полагања венаца Маљковић и Удовичић су традиционално, заједно са спортистма и олимпијцима џудистом Александаром Кукољем и веслачима Мартином Мачковићем и Милошем Васићем, исекли рођенданску торту, на којој је био грб Србије и број година од оснивања Комитета.

Маљковић је изразио захвалност министру, спортистима и колегама из осталих националних комитета, али и грађанима на присуству догађају који симболише спорт и олимпизм.

"Традиција коју и ове године настављамо да баштинимо, упркос околностима, представља много више од обичног обележавања датума обележавања Српсог олимпијског клуба. Она означава нашу опредељеност да останемо свесни својих корена, јер само они који негују своје корене могу да се надају бољој будућности", поручио је Маљковић.

Истакао је да богато наслеђе српске спортисте мотивише да буду бољи из године у годину и постижу резултате којима ће се поносити предстојеће генерације.

Казао је да је домаћи спорт задужио олимпијски покрет и допринео популаризацији Олимпијсих игара и вредности.

Навео је и да су наши спортисти били део глобалног спектакла у Пекингу, те изразио наду да ће спремни дочекати и наступ на Зимским европским олимпијским играма "Фестивалу младих" у Финској.

Подсетио је да су спски олимпијци постигли до сада најбоље резултате на Летњим олимпијским играма 2021. године и најавио да домаће спортске делегације очекују такмичења на медитеранским играма у Орану, а потом Европски олимпијск фестивал младих у Словачкој.

"Сигуран сам да ћемо следеће године имати доста разлога да са задољством исечемо рођенданску торту. Желим свим спортистима да их заобиђу спортске повреде и да их на њиховом путу прати успех", рекао је Маљковић истичући да је обавеза ОКС да им пружи несебичну подршску.

Удовичић је рекао да је поносан на све што је урађено на спортском плану у протеклих годину дана.

"Година за нама је година поноса, оборених рекорда и година која нас обавезује да у наредном периоду осваримо још боље резултате", рекао је Удовичић.

Истакао је да су наши олимпијци у многоме допримнели слици коју данас има српски спорт и додао да резултати са три олимпијска циклуса у Атини, Пекингу и Лондону сведоче колико наши спотристи одговорно схватају своју улогу у представљању Србије у свету.

Министар је честитао јубилеј челницима ОКС на успешним годинама иза нас, али и свим спортистима, спортским радницима и запосленима у ситему спорта, који су, како је рекао, допринели да данас будемо поносни на постигнуте резултате.

Оценио је да се победе и порази заборављају оног тренутка када се заврши утакмица, те поручио да постигнуте резултате треба гледати као подстицај за бољу и одговорнију будућност.

Удовичић је нагласио да до сада никада више новца није уложено у спорт, те изразио наду да ће наши спортисти у престојећем периоду оправдати очекивања и учинити своју земљу поносном.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.