Почетна / Микс / Остали спортови

Шах за „само” 1.650.000 долара

За десет година и после 14.000 сати рада направљен скупоцени сат игре на 64 поља
ФОТО: rauantiques.com

Углавном ће се људима чинити сулуда идеја да за једну шаховску гарнитуру издвоје тричавих милион и 650 хиљада америчких долара, али ако је неко прави љубитељ игре на 64 поља и поготово аутентичних уметничких дела, верујемо да му неће бити проблем да џеп олакша за ову суму на аукцији америчке куће „Рау антика”.

„Јефтинија” табла из Индије

Још једна „помало” скупља гарнитура за шах долази из Азије и кошта „само” 88,500 америчких долара.

Вештином мајстора из Индије, у стилу античког Могулског царства, овај сет направљен је у две боје, црвене стране која се састоји од 1,764 карата рубина и зелене од 1,160.5 карата емералда. Свака фигура је направљена од једног комада камена, а украшена је са 24–каратним златом. Табла стоји на бази направљеној од махагоније, док је поље од стакла.

Јединствено дело с краја 20. века реконструкција је историјске Битке код Иса у којој су се сукобили Александар Велики и краљ Дарио Трећи 333. године пре нове ере. Једна од најбитнијих борби античког света где је Александар однео победу којом је задао коначан ударац Персији, прелепо је пренета на шаховско поље кроз фигуре које представљају богове и богиње, као и разна детаље грчког и персијског порекла.

Фигуре краља су наравно, Александар Велики и Дарио Трећи. Поред Александра Великог налази се фигура краљице Атине, грчке богиње рата и мудрости, док је са Даријове стране персијска богиња рата. На месту фигура ловаца нашли су се бродови који плове на великим таласима и слонови, док су топове заменили храмови из античке Грчке и импресивни град Персеполис, који је саграђен за време владавине краља Дарија Трећег. Коњаници и пешаци, такође, поносно стоје на својим позицијама држећи свако свој мач, копље, или лук и стрелу.

Ова изузетна шаховска гарнитура, једина ове врсте у свету, широка је 63,5 центиметра, висока 25,4 цм и ниједан детаљ на фигурицама није пропуштен, чак ни чипка на војничким чизмама, или пернате стреле у футролама. Оно што посебно оставља без даха јесте спектакуларан дизајн сваке фигуре, комплексност покрета и савршено израђени детаљи.

Сигурно овај сет не би коштао толико да није направљен од квалитетног материјала. Све фигуре стоје на бази направљеној од ружичастог родонита, или зеленог малахита, а од овог камења израђена је и табла са пољима, која може да се уклони када се не користи. Бочна страна сета је од чистог сребра и она даје посебну драж целом делу с обзиром на то да је обогаћена склуптурама које приказују сцене Битке код Иса. Стрелци, коњаници и слонови вешто су урађени да опонашају мотиве познате борбе.

Ово скупоцено ремек–дело огледа се у изузетно квалитетно одрађеним и најситнијим детаљима. Свака фигурица је од 14–каратног злата, којег укупно има око 4 килограма, као и 2,3 кг 24–каратног, уз 5 кг чистог сребра. Фигуре су украшене полудрагим камењем, бисерима и тиркизом.

Мајстор спектакуларног сета је детаљно истраживао грчке и персијске обичаје, одећу, архитектуру како би направио гарнитуру која тачно одговара свим историјским чињеницама. Он је током десет година провео више од 14 хиљада сати у изради сензационалног сета, дајући све од себе да ручно одради сваки детаљ, како на фигурицама, тако и на табли, а трудио се и да свака фигура има различите покрете.

Феноменална гарнитура у комплету са столом од махагоније и две столице из 19. века нашла се у понуди једне аукцијске куће у Њу Орлеансу за невероватних 1.650.000 долара. Битка код Иса завршила се победом Александра Великог над далеко бројнијом војском Дарија Трећег после којег је почело да се распада Персијско царство.

Био је то први пут да су Персијанци изгубили, а да им је краљ Дарио водио битку. Онај срећник, или љубитељ шаха, који постане власник ове гарнитуре, моћи ће понекад да оживљавајући Битку код Иса овим фигурицама у борби на 64 поља бар на тренутак промени историју, ако победе зелене фигуре.... под условом да уопште допусти да се на овој скупоценој табли одигра која партија.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.