Почетна / Микс / Остали спортови

Магија Мото ГП класе, Маркез покорио Америку - поново

Актуелни шампион света у Мото ГП класи Шпанац Марк Маркез из фабричког тима Хонде пети пут узастопно славио на великој награда САД у Остину
ФОТО: Ројтерс

Газда у САД је само Марк Маркез. Кад прелети Атлантски океан, са њим се дефинитивно дешава нешто чудно јер млади Шпанац постаје неухватљив за ривале.

Тако је било и на стази у Остину. Актуелни шампион успео је да тријумфује и пети пут узастопно од тренутка кад је стигао у краљевску класу. Био је ову уједно и његов 11 узастопни тријумф у Америци рачунајући све категорије у којима је возио.

Почетак обрачуна, додуше, прошао је у знаку Данија Педросе који је из другог реда протутњао поред Маркеза и преузео вођство, док се Валентино Роси ушушкао између две Репсол Хонде. Хорхе Лоренцо је такође добро стартовао и престигао Маверика Вињалеса који је касније успео да поврати изгубљену позицију, али и да излети са стазе у раној фази трке и од тог тренутка све је било отворено за још један Маркезов тријумф.

Наравно, морао је да се бори са тимским колегом Педросом за прву позицију, али је 13 кругова пре краја Маркез дефинитивно почео да ствара предност чвр-сто решен да сачува ореол непобедивости „преко баре”.

- Можда није тако изгледало, али била је ово веома тешка трка. Покушао сам да останем миран на почетку јер нисам користио предњу тврду гуму још од петка. Покушао сам да будем константан током целог мегдана. После Аргентине све је изгледало много далеко, али сада смо се дефинитивно прикључили борби за титулу – задовољан је био Маркез.

Роси је и трећи пут ове сезоне успео да се попне на подијум. Доктору је недостајало веома мало да би био довољно брз за победу, али у сваком случају константно скупља бодове што му је донело напредак у генералном палсману шампио-ната. Сада је на ледерској позицији са шест бодова више у односу на тимског колегу Вињалеса који је први пут од прошле године и трке у Аргентини остао без бодова на некој трци.

- Није било лако, али сам успео да останем близу Хондиних јахача. У неким тренуцима сам био спорији, али је било делова стазе где сам био довољно снажан да могу да се борим са њима. Знао сам да је Дани при крају имао проблема са предњом гумом. Задовољан сам урађеним послом, ово је мој најбољи резултат у Остину – није разочаран Роси.

Веома задовољан оствареним може да буде и Дани Педроса. Захваљујући њему Хонда први пут ове сезоне има двојицу мотоциклиста на подијуму, а Шпанац је први пут ове године стигао на туширање шампањцем.

- Веома сам срећан јер сам заиста добро стартовао и добро возио. При крају трке сам покушао да сачувам другу позицију, али је предња гума била скроз готова. Драго ми је што сам дошао до подијума јер смо направили велики корак напред.

Кал Крачло је још једном био најбољи возач из независних тимова пошто је заузео четврто место за којим се до краја борио са рукијем у Мото ГП класи Жоаном Зарком. Андреа Довициозо успео је на Дукатију да заузме шесто место, испред прошлогодишњег тимског колеге који сада вози за Сузуки, Андреу Јанонеа. Данило Петрући био је осми, а девето место припало је Хорхеу Лоренцу који се још увек тражи на Црвеној ракети.

Резултати у пласман Велике награде САД у Остину

Мото ГП: 1. Марк Меркез (Шпанија, Хонда) 43:58,770, 2. Валентино Роси (Италија, Јамаха) 44:01,839, 3. Дани Педроса (Шпанија, Хонда) 44:03,882, 4. Кал Крачло (В. Британија, ЛЦР Хонда) 44:06,408, 5. Жоан Зарко (Француска, Монстер Јамаха) 44:06,727, 6. Андреа Довициозо (Италија, Дукати) 44:12,828, 7. Андреа Јаноне (Италија, Сузуки) 44:14,261, 8. Данило Петрући (Италија, Прамак) 44:15,542, 9. Хорхе Лоренцо (Дукати) 44:16,673, 10. Џек Милер (Аустралија, Марк ВДС) 44:17,264...

Генерални пласман: 1. Валентино Роси (Италија, Јамаха) 56, 2. Маверик Вињалес (Шпанија, Јамаха) 50, 3. Марк Маркез (Шпанија, Хонда) 38, 4. Андреа Довициозо (Италија, Дукати) 30, 5. Кал Крачло (В. Британија, ЛЦР Хонда) 29, 6. Дани Педроза (Шпанија, Хонда) 27, 7. Жоан Зарко (Француска, Монстер Јамаха) 22, 8. Јонас Фолгер (Немачка, Јамаха), Скот Рединг (В. Британија, Дукати) и Џек Милер (Аустралија, Марк ВДС) по 21...

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.