Почетна / Микс / Остали спортови

РАЗВОЈНИ ПУТ НАЈВЕЋЕ ТРКЕ: Стара планина је посебна и сви јој се увек враћају

Епицентар сезоне, ултрамаратон на Старој планини, заказан је за први викенд јуна. Од 1. до 3. планински тркачи окупираће ову лепотицу и као и увек, са ње ће понети нова искуства, успомене и наравно, вратиће се и следеће године, јер нико до сада није остао равнодушан према чарима најдужег гребена Србије.
ФОТО: Милош Миленковић/Скајранинг Србија

Сада се одржава шести ултрамаратон на Старој планини. Све је почело 2013, а из године у годину, полако и стрпљиво, сигурним кораком, хитало се ка томе да ова трка постане незаобилазна у свачијем календару и симбол планинског трчања у нашој земљи, па и шире.  

Толико тога се десило на Старој планини током ових година. Колико је сваки учесник уткао себе у одрастање трке, толико је Стара у сваком тркачу оставила неизбрисив траг и од њега сигурно направила другачијег човека.

Као највећа и најтежа трка код нас, овај ултрамаратон заслужује да се о њему напише који ред више. С обзиром на то да ће, ево већ шесту годину да задиви све који се задесе тамо, није наодмет било да једног од иницијатора и организатора, Марка Николића, замолимо да нас спроведе кроз развојни пут Старе планине, јер....једна је Стара!!!

ПРВА ТРКА НА СТАРОЈ ПЛАНИНИ

Последњег викенда маја 2013. године организована је прва трка. Интензивно сам обилазио Стару планину од 2010. до 2012. како зими на турно скијама, тако и лети са шатором. Од Димитровграда до Зајечара, са свих страна и био сам потпуно очаран дивљином ове планине, посебно горњим делом од Дупљака до Сребрне главе.

С обзиром на то да смо тих година радили изузетно тешку трку „4 елемента“ и зимски прелазак гребена Старе планине, идеја је била јасна. Покренути нову дестинацију која то заслужује, кроз искуство познавања терена и систем организације у планини.

ПОЧЕТАК НА МИШИЋЕ

Стара је најдужи гребен Србије и прва организација (па и друга) биле су веома напорне и стресне. Пошто је подршка била врло слаба са свих страна, имали смо лоше услове за реализацију. Све је рађено на мишиће, а искуство не помаже ако немате макар минимум средстава. 

Ретко ко је веровао да се тако велика, неприступачна и инфраструктурно лоша дестинација може развити кроз планинске спортове и у атару малих општина на југоистоку земље. Само је нас пар од првог дана веровало да ће све то једног тренутка бити у другом плану кад тркачи открију богазе Старе. 

Предели су такви да немају премца код нас у земљи, не рачунајући Шару и Проклетије где је јако проблематично нешто радити, сви знамо због чега. Можда немамо озбиљну и велику туристичку инфраструктуру, али имамо вансеријску лепоту и сурове планинске пределе.

24 САТА КОПРЕНА И ДОЈКИНЦИ

Прве две године трка се организовала у селу Дојкинци са пиротске стране. Тада је био другачији стил него данас. Била је једна стаза и то у формату 24 сата, дужина 25 км са 1.250 м успона (у оба правца). Рачунало се ко ће више пута попети врх Копрен и зато се звала „24 сата Копрена“.

Упоредо је ишла и МТБ трка у истом формату, али на другој стази. Та прва година нам је и била пилот што се каже, у сваком смислу. Друго издање је већ добило неки светски калуп, три дистанце – 36, 72 и 122 км. Стазе су захватале пределе Дојкинаца, Браткове стране, Топлог дола, Миџора, Три чуке, Копрена као и данас.

База је била у старој караули у Дојкинцима која је реновирана 2015. када смо ми већ прешли на Бабин зуб и то је био прави потез у сваком смислу.

ЗАХУКТАВАЊЕ НА БАБИНОМ ЗУБУ

Од 2015. године мењамо локацију и база нам је ресторан „Плажа“ код Бабиног зуба. Мењају се правци кретања и две дистанце. Најкраћа иде на 19 км, средња на 86 км, а најдужа једино има исту километражу као раније из Дојкинаца – 122 км.

Предност је та да је инфраструктура доста боља, стиже конкретнија подршка од Туристичке организације Књажевца и полако се захуктавамо. Тад и по први пут долази двоцифрен број нација на трку. Трка фактички покрива 70% највишег и најлепшег дела Старе, фали нам само димитровградски део планине.

НЕШТО НОВО ЗА ТРКАЧЕ

Онда те дистанце мењамо у 2017. пошто сматрамо да увек људима треба дати нешто ново и другачије. Краћа стаза има 24 км, средња 57 км, а најдужа 108 км, али са више успона него стара од 122 км, што довољно говори о тежини.

Селимо базу трке, старт/циљ у хотел „Стара планина“ на Јабучком равништу где добијамо подршку и инфраструктуру за светски ниво и то нам је један од најбољих потеза. Ове године задржавамо стазе и штаб трке на истом месту, али планирамо бројну надоградњу кад је у питању квалитет, изглед, окрепе, уживо праћење и многе друге ствари, јер до сада имамо 25 земаља са три континента. Све расте и то врло темељно и озбиљно.

ОЖИВЕЛИ СТАРУ

Од кад смо ми почели да радимо трку, обележено је више од 160 км планинских стаза. До 2010. постојала је само једна, иоле означена стаза ка Миџору од 6 км. Са пиротске стране је било маркација у траговима. Ту су нам помогли и планинари локалног друштва из Пирота, конкретно Роберт и Владимир.

Прокрчили смо сигурно 800 м клеке у најзапуштенијим деловима (Копрен, Дабиџин поток, Вражија глава, Мирица, Три чуке). Поставили смо десетине дрвених и металних путоказа и већина је уништена, нажалост.

Радили смо дренаже и канале за воду на граничним стазама са војним ашовима. Тримерисали жбуње, секли грање... Стара је толико велика, да бисте уопште пришли некој локацији за чишћење, треба вам по пар сати, па онда назад. Увек се више исплатило да ноћимо у шаторима него да спавамо негде у селима.

Тврдим, не постоји трка у Србији која има теже услове и приступне путеве за рад и организацију. Као планинарски водич, који има 15 година искуства и многе екседиције иза себе, завирио сам скоро у сваки кутак Балкана. Стара можда није највиша у регији, или екстремно експонирана, али је посебна и врло дивља. Зато су јој стазе за памћење и зато јој се сви наши, али и страни такмичари са задовољством враћају.

МОН БЛАН И НОВА ТРКА  

Бодовање за чувени УТМБ и најпознатију светску трку око Мон Блана имамо од 2014. године, од друге едиције, па до данас. У 2019. ћемо по први пут убацити и четврту трку, дистанца која ће бити нешто најтеже код нас. И не само то, већ нешто много битније и вредније, стаза ће ићи кроз до сад мало познате и нове пределе...кањоне, језера, висоравни и старим „Виа милитарис“ путевима.

ОД СТОТКЕ ДО 500 УЧЕСНИКА

На првој трци смо имали око 100 учесника, а на другој око 150 са све бајкерима. Трећа едиција има сличан број учесника, али много више земаља и квалитет скаче. Од 2016. више нема бајкера, а на старту се појављује 250 тркача из 14 земаља.

Прошле године тачно 336 тркача из 18 земаља стартује са платоа хотела „Стара планина“. За ову годину (пријаве трају и даље, до 2. маја) имамо близу 500 такмичара из 25 земаља. Видећемо како ће бити до краја, али конкуренција је много јача него прошле године. Долазе врло озбиљни тркачи, како у мушкој, тако и у женској конкуренцији.

ПРОМЕНЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ

Много тога се променило, прво код нас у оквиру тима. Постоје сад сектори за одређен део логистике, симулације, чешћи обиласци. Волонтери су стекли искуство, а притом су доста и упознали Стару, што је најбитније. Убацио сам додатно пријатеље који имају велико искуство у планини, или организацији сличних догађаја и кондиционо су спремни, са квалитетном опремом што је врло врло битно за овај вид организације.

Самим тим, ја сад имам више времена да лобирам око финансија, пројеката, што од спонзора, локалне самоуправе, или министарства. Кад завршим тај део, онда могу да брусим ситнице и надограђујем детаље што вас раздваја од других и даје вам кредибилтет. Притом и да порадим на медијима. Није увек лако и нисмо увек 100% успешни, али је напредак очигледан.

Прошле године иза нас је стало Министарство туризма и Туристичка организација Србије са конкретном подршком. Пре три године је Министарство спорта прогласило манифестацију од државног значаја кад су у питању планински спортови. И не само то, већ и са одређеним буџетом. Скромно, али довољно да полако растемо и унапређујемо трку у свим аспектима.

ПРИЈАТЕЉИ

Придружио нам се ове године и велики бренд као што је Златиборац и сад имамо званичну храну Скајранинг асоцијације, што нам је врло битно за окрепе. Морам напоменути и да знање, свесност и искуство небеских тркача расте, а то је подједнако битно.

Увек највише шкрипи са локалном самоуправом, нажалост. Они који имају највише бенефита, најмање их занима. Шта ће бити ове године са њима, још увек не знам, а јако су битни и без њих не можемо. Сам квалитет реализације много зависи од њих без обзира на додатне фондове. Нажалост опет сам „засукао“ рукаве и бавим се политиком на највишем нивоу, али то је једна од неизбежних ставки и део организације.

ПРАВО ВРЕМЕ ТЕК СЛЕДИ

За крај, ипак се јесу ствари помериле на боље и доста људи из озбиљних институција то препознаје. Не само код нас већ и у страним организацијама. Све је више и страних тркача, који дижу квалитет. Појављују се и тзв „кор“ брендови код нас, све расте тако да мислим да је право време тек пред нама. У то ће се већ сви уверити првог викенда јуна.

Често у шали интерно, на другим тркама у оквиру Лиге кажемо „ово је ништа у односу на Стару“ или „ма једва чекамо Стару“. Цела прва постава, ударна екипа асоцијације једва чека Стару планину. Увек јој прилазимо препуни ентузијазма и са усхићењем.

И то је та енергија коју ће људи увек препознати и зато ова манифестација има да траје јер је пуно љубави и труда уложено, а и тек ће! И то са осмехом и без компромиса.

 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.