Почетна / Микс / Остали спортови

Да ли знате зашто Вилмоша Заварка зову „Ванземаљац”?

У колекцији Вилмоша Заварка је укупно 37 трофеја са кадетских, омладинских и сениорских Шампионата света и Светских купова
ФОТО: КСС

Уз 24 златне медаље (14 сениорских, осам јуниорских и две кадетске), освојио је Вилмош Заварко још седам сребрних (шест сениорских и једну омладинску) и шест бронзаних (пет сениорских и једну јуниорску).

Освајањем три светска злата на Шампионату света у Клужу у Румунији у мају ове године, постао је убедљиво најтрофејнији куглаш свих времена.

Са 13 титула претекао је Заварко легендарног Мађара Белу Чањија (има девет), првог куглаша који је ушао у „Кућу славних“ Међународне куглашке федерације на девет чуњева – класик (ВНБА класик). Због тога је Заварко и заслужио надимак – „Ванземаљац“!

Без обзира на све титуле, увек имам мотив, када изађем на стазу, а то је да победим – рекао је Заварко после три шампионске титуле у Клужу.

У куглању је сваки меч борба, против ривала, против себе и против машине, јер је сан сваког куглаша да обори, што више пута у 120 хитаца, свих девет чуњева... Надам се да ће ме здравље служити, јер мотива неће недостајати...

Заварко је са 728 чуњева из Детенхјама 2009. био појединачни светски сениорски рекордер све до Брна 2014. када је Мађар Тамаш Киш оборио 734 чуња. Светски рекорди се признају само на Шампионатима света.

Имам сигурно 30-так резултата преко 700 чуњева у каријери на различитим кугланама на Шампионатима света, лигашким и турнирским такмичењима. Резултат Киша је веома висок. На екипном Шампионату света у Шпајхерздорфу 2015. сам имао шансу да га претекнем , оборио сам 721 чуњ у тешком полуфиналу против Аустријанаца и две непрецизности у последњем „чишћењу“ су ме скупо коштале. Стегла се рука... – рекао је Заварко, који је потом наставио:

На том шампионату, после само два сата, у финалу, када смо победили Немце и освојили трећу светску титулу, срушио сам 705 чуњева. Ако на неком наредном Првенству света, куглана буде добро припремљена, ако сам психички и физички  спреман, тада је могуће и да прескочим ову границу.

Вилмош Заварко, 30-годишњи рођени Бечејац је од 2010. стално број један на обе светске ранг листе, апсолутној и само за гран при турнире.

Први пробио границу – 750

Заварко је и први играч у историји светског куглања који је пребацио границу од 750 чуњева– 755!

Овај „свемирски“ резултат, 21 чуњ бољи од званичног светског рекорда, постигао га је у августу 2015. на куглани у Подбрезовој на гран прију „Турнир Железарна Спорт“.

По сетовима је било 186, 184, 193, 192. Ранији лични рекорд био му је 744 чуња.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.