Почетна / Микс / Остали спортови

Српски триатлон први пут на ОИ: Људмила Медан суди у Токију

Ући у ову топ листу из земље као што је Србија је заиста огроман успех. Само „рударски“ рад у националној, европској и светској федерацији допринео је да ме позову.
ФОТО: Приватна архива/Људмила Медан

Најрадоснија могућа вест стигла је на адресу Српске триатлонске уније. Људмила Медан из Панчева изабрана је у судијски тим на Олимпијским играма у Токију и овим ће наша земља први пут имати представника у триатлону на највећем спортском догађају на свету.

Ући у ову топ листу из земље као што је Србија је заиста огроман успех. Само „рударски“ рад у националној, европској и светској федерацији допринео је да ме позову. Селекција се врши на основу радног искуства, чији се квалитет верификује кроз међународне испите који се полажу, ниво један, два и три. Када положиш први међународни испит добијеш могућност да те национална федерација шаље на трке на усавршавање, или те позивају европска и светска унија, или организатор – укратко је за „Журнал“ Људмила Медан објаснила пут до највише тачке у каријери.

Триатлон је у програм Олимпијских игара уврштен 2000. године и учесници најбрже растућег спорта на свету шести пут ће кренути у поход на најзначаније медаље. До смотре у Јапану има још доста времена, а пред Људмилом су велики рад и темељне припреме.

Ове године имам тест трку, која ће се одржати на терену на ком ће бити и она на Олимпијским играма, тако да ћу судити на Светском купу у Токију. Између тест догађаја и Игара постоји још гомила посла, едукације и припрема. Судићу и на Параолимпијским играма, али као помоћни тим онима који воде догађаје за параспортисте. 

ОМИЉЕНИ КИЦБИЛ      

Људмила Медан је каријеру градила и на многобројним тркама у иностранству од којих је издвојила оне које јој највише значе.

– Омиљена трка на којој годинама сакупљам радно искуство је у Кицбилу, где ће ове године бити Европско првенство за кадете. Радујем се што ту нећу бити сама, јер ћемо имати представницу на трци, Лану Гавриловић. Светски куп у Тисајварошу је најстарији, траје 25 година и највећа је триатлон трка у нашем окружењу. Искуство и као тренер и техничко лице калим тамо годинама. Невероватно искуство била је и трка Светске серије у Хамбургу прошле године – истакла је Медан.

Ова Панчевка је до сада прикупила огромно искуство, како на домаћим, тако и на међународним тркама.

Од Балканског првенства у Кладову 2013. почиње, паралелно уз тренерски и мој судијски пут. Са колегама Иваном Буђом и Жељком Павловићем, судила сам на Европским играма у Бакуу 2015. године, али то је нижи ранг. Олимпијске игре су највећа могућа журка и ужасно велика обавеза, физичка и ментална.

Иако ће се први пут у каријери наћи у улози судије на највећем спортском догађају на свету, Људмила истиче да за трему неће бити места.

Када радим немам уопште времена за трему. Ја баратам неким алатима који ми не дозвољавају да имам трему, него ми подижу узбуђење и помажу да будем експедитивнија. Волим триатлон и све што се у њему дешава...и добро и лоше. Добро брзо заборавиш, а од оног најлошијег највише научиш – закључила је Људмила Медан, за сада једини представник Србије на ОИ у Токију.

ТОКИО У БРОЈКАМА 
• Делиоци правде на ОИ и Параолимпијским играма долазе из 42 националне федерације.
• Чак 47 посто њих су припаднице лепшег пола, што је највећи проценат у историји Светске триатлонске уније.
• На ОИ од 28 имена 13 су жене, док је размера за ПОИ 27–13.
• У селекцији су се нашле судије са свих континената, од представника земаља са јаком и дугом традицијом у овом спорту, до оних у којима је триатлон у развоју.
• Неколико националних федерација послаће судије које нису учествовале на претходним Играма у Рију 2016, док неке никада до сада нису имале представнике на ОИ.
• Укупно 16 судија на ОИ и ПОИ биће без икаквог претходног искуства са овог нивоа такмичења, што само указује на раст броја компетентних техничких лица последњих година.
• Јапанска триатлонска федерација изабрала је своје техничко особље за оба такмичења и 50% га чине жене.
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.