Почетна / Микс / Остали спортови

СКАНДАЛ - Кабрал признао да је Рио купио Игре 2016. подмићујући Бубку, Попова...

Некадашњи гувернер Рио де Жанеира Кабрал је на суду тврдио да је 2009. потрошио два милиона долара купујући гласове како би осигурао да се ОИ одрже у Рију
ФОТО: Архива Журнала

Серхио Кабрал, некадашњи гувернер Рио де Жанеира, признао је да је куповао гласове чланова Међународног олимпијског комитета, међу којима су били бивши украјински скакач мотком Сергеј Бубка и некадашњи руски пливач Александар Попов, како би Рио добио домаћинство Летних олимпијских игара 2016.

Кабрал је на суду тврдио да је 2009. потрошио два милиона долара купујући гласове како би осигурао да се ОИ одрже у Рију. Куповање гласова организовао је преко некадашњег председника Међународне атлетске федерације (ИААФ) Ламинеа Диака, потврдио је Кабрал. Објаснио је да му је на спремност Диака да прими мито указао бивши председник Олимпијског комитета Бразила Карлос Алберт Нузман. Кабрал, који је осуђен због више случајева корупције и прања новца, служи затворску казну од 2016. Судији је на овом саслушању рекао да су Нузман, бразилски тајкун Артур Цесар Соарес и он купили гласове неколико чланова МОК уочи кључног састанка 2009.

Међу именима које је навео Кабрал налазе се Бубка и Попов, две легенде светског спорта. Нагласио је да бивши бразилски председник Луиз Инацио Лула да Силва није био директно уплетен, али да је знао за читаву причу. Лула је рекао да није имао никаквих сазнања о куповању гласова. На гласању 2009. у Копенхагену Рио је изабран у конкуренцији са Мадридом, Чикагом и Токијом.

Бивши украјински скакач мотком Сергеј Бубка и бивши руски пливач Александар Попов одбацују тврдње да су примили мито.

- Нисам никад гласао за Рио. Учествовао сам у гласању, али свој глас нисам дао Бразилцима. Изван себе сам и не разумем шта се то догађа. Неко лаже некоме, то је озбиљно – нагласио је Попов објашњавајући да жели да сарађује с Етичким одбором МОК.

На Твитеру је Сергеј Бубка истакао да у потпуности одбацује лажне тврдње бившег гувернера Рио де Жанеира Серхиа Кабрала подсетивши да он служи дугачку казну због корупције.

- Диак ме никад није контактирао у вези мог гласа кад је реч о избору домаћина Летњих олимпијских игара 2016. Моји ће адвокати писати Диаку и тражити да објасни тврдње Кабрала - нагласио је Бубка.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.