Почетна / Микс / Остали спортови

Тим Ревита победник вансеријске трке "Четири елемента" на Ртњу (ФОТО)

Трке оваквог типа постоје још само у Италији и Француској. Док је прва едиција ове трке код нас реализована 2011. године.
ФОТО: Скајранинг Србија/Раша Алексић

Највеће мулти–штафетно такмичење на отвореном у Србији трка "4 елемента" одржана је шести пут на подручју општине Бољевац и Сокобања. На манифестацији се окупило седам тимова из Словеније и Србије. Трка се реализовала кроз пет спортова следећим редоследом, планинско трчање (дистанца од 9 км са 1.000 м успона ), параглајдинг (17 км прелета), пливање (3,8 км), кајак (10 км), маунтинбајкинг (33 км са 1.200м успона).

За разлику од прошле године учеснике је дочекало лепо време и после дуже времена коначно су се могли видети и пилоти на небу.

Прво су стартовали тркачи у 9:30, од села Ртањ (хотел Рамонда) до врха Шиљак. Победу односи Јошт Лапајне из Словеније, мешовити тим – Пети елемент који стиже на врх Шиљак за невероватних 48 минута.

После активације елемента ваздуха дешава се занимљива борба на небу где директно на Бованско језеро слеће Жељко Овука из Ревита тима, иако је полетео други са Ртња. То је први пут од настанка трке да пилоти коначно слете на језеро. Овука је имао и најбоље време прелета – 62 минута, а треба напоменути да су долет на језеро успела да реализују још само два пилота, док су остали морали да дотрче последњих пар километара до језера.

Активација елемента воде доноси опет предност екипи Ревита, прво место у дисциплини пливање осваја Никола Ратков резултатом 43 минута и 11 секунди. Најбољи на кајаку је био Никола Левнаић  из тима Специјалне бригаде временом 47:44. На последњој штафети, маунтинбајкер Иван Јовановић из Краљева победио је, као и прошле године, за 1 сат и 45 минута за тим Специјалне бригаде и тако је озбиљно смањио предност тима Ревита, због чега су сви узбуђено чекали на циљу код Хотела Рамонда, с обзиром на то да је један гуми–дефект могао да донесе преокрет у последњим минутима трке.

Прво место међу тимовима односи Ревита (Кристијан Стошић трчање, Никола Ратков пливање, Сретен Биљић кајак, Алекса Марић маунтинбајк и Жељко Овука параглајдинг) укупним резултатом 5 сати и 22 минута. Друго место припало је екипи Специјална бригаде са заостатком од непуних шест минута, док је трећи био Пети елемент (7:05).

Организатор захваљује свима који су учествовали и подржали ову вансеријску трку и тиме допринели да у што бољем светлу представимо активан туризам Србије, а посебно Ртањ као врхунску локацију. Велико хвала хотелу Рамонда, компанији Моцарт, Бољевцу, Туристичкој организацији Сокобање, Еко степ пелет, Еко степ тојс, Градина Земун, Топ кап, као и многобројним волонтерима без чије помоћи ова трка никад не би успела.

Ове године организација је доделила награду и за четврти тим. Екипа Шиљак из локала који је право изненађење овог издања. Поред горе наведених тимова, само је још женски миx тим Ватс успео да заврши трку.

 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.