Почетна / Микс / Остали спортови

АВАНТУРАМА НИКАД КРАЈА: Одржан други фестивал у кањону Јерме (ФОТО)

Утисци посетилаца и позитивни коментари потврђују чињеницу да постоји потреба за оваквим видом активног одмора и провођења времена у природи, а многи су већ резервисали своје учешће за следећу годину.
ФОТО: И. Ђорђевић

Многи ће лето 2019. памтити по авантурама на другом Авантуристичком аутдор фестивалу Јерма који је одржан од 14. до 18. августа у кањону реке Јерме. У троуглу несвакидашње лепоте, на територијама општина Димитровград, Пирот и Бабушница, окупило се 100 авантуриста из Србије, Македоније и Хрватске.

Аутдор и еколошке активности у Специјалном резервату природе „Јерма“ ујединиле су појединце, родитеље са децом у једну велику породицу која је током пет дана трајања фестивала истраживала природне и културне вредности овог подручја. Друго издање обележио је велики број деце која су са својим родитељима учествовала у активностима и боравила у природи.

Програм фестивала обухватао је више од 20 различитих аутдор, културних и еколошких програма у самом кањону реке Јерме, на Влашкој, Гребен и Руј планини. Планинарење, планинско трчање, спортско пењање, планински бициклизам, улазак у неуређену пећину Ветрена дупка, јога, ходање на балансирајућој траци, еколошке радионице, прстеновачки камп, израда кућица за птице, истраживање биљног света у СРП Јерма, само су неке од авантура.

У оквиру фестивала организована је и изложба документарних фотографија “Јерма у прошлом веку”, професора Слободана Цветкова из Димитровграда, као и уметничка седенћа и дружење са скулптором и вајаром Зораном Мојсиловим.

Велико интересовање посетилаца изазвао је и Авантуристички отворени дан на којем се у селу Власи окупило око 400 авантуриста који су учестовали на радионицама и аутдор активностима. Бројни посетиоци окупили су се и на радионицама Завода за заштиту природе Србије, где су заинтересовани кроз игру учили о природи и животној средини, а посебну пажњу је привукла змија коју су многи пожелели да држе и разбију свој страх или сазнају нешто ново.

Посебан доживљај и авантура коју ће деца памтити је и дечија Авантуристичка трка са препрекама на којој је учествовало 58 најмлађих. Деца су у тимовима трчала на стази кроз село Власи и прескакала препреке, провлачила се кроз блато, веслала у чамцима кроз реку Јерму и заједно пролазила кроз циљ. Многи родитељи пратили су своју децу на стази, заједно трчали са њима, а неки нису одолели искушењу да се и они опробају на појединим препрекама. Медаље и Есенса производи намењени деци и породицама, обрадовали су малишане који су током ових активности доживели незаборавне тренутке са својим родитељима у природи.

Утисци посетилаца и позитивни коментаре, потврђују чињеницу да постоји потреба за оваквим видом активног одмора и провођења времена у природи, а многи су већ резервисали своје учешће за следећу годину.

Друга страна фестивала јесте умрежавање и размена искустава међу стручним организацијама и институцијама које се баве активностима у природи, туризмом и екологијом. У организацији фестивала учествовало је 50 људи на терену, а укључене су и три општине, локалне туристичке организације и спортски центри, више од 10 спортских клубова и Невладиних организација из целе Србије, локални смештајни и угоститељски капацитети и становништво. Фестивал је подржан и од стране Министарства заштите животне средине Републике Србије и Туристичке организације Србије.

Организација Авантуристичког фестивала покренута је од стране удружења Авантуристичка мрежа из Пирота са циљем унапређења и развоја авантуризма и еко активности у кањону реке Јерме, као и ради укључивања и повећања броја активних породица и појединаца у активности у природи. Након сређивања утисака са фестивала, Авантуристичка мрежа наставља са израдом двојезичног веб сајта о кањону реке Јерме.

Авантуристичка мрежа се захваљује свим покровитељима и пријатељима манифестације: Општина Димитовград, Град Пирот, ЈП Србија Шуме и управитељ СРП Јерма, Туристичка организација Пирот и Бабушница, ЈУ Спортско – туристички центар Димитровград, Министарство заштите животне средине Р. Србије, Туристичка организација Србије, Завод за заштиту природе Србије, Комуналне службе Пирот и Димитровград, Основна школа „Христо Ботев“/“Моша Пијаде“, Биолошко друштво др Сава Петровић, Спортски клуб Трајб, РанАрт, Горска служба спасавања Србије, БК клуб Бајк М, ПСК Двиг, Студио Јогаона и Слободан Славица, креативна радионица Дедина гаража, Кафаница Опанчић, месне заједнице Трнски Одоровци и Власи, компанија Есенса, Мерино свет и Вулона, Армада обезбеђење, фотографи Игор Ђорђевић и Марко Николић, Лук ат ми студио, Нађа Пијанек дизајн, Зоран Мојсилов, локални и национални медији, локално становништво и бројни волонтери.

ЈЕРМА У ВРЕМЕПЛОВУ ПРОФЕСОРА ЦВЕТКОВА

Река Јерма и њен величанствени кањон још увек су мало познати широј јавности, а кроз фестивал све више људи на разне начине долази до сазнања о овом прелепом природном подручју.

Осим тога што се многи сада упознају са заиста нестварним пределима кањона Јерме и њене околине, организатори су се потрудили да овог пута свим учесницима и заинтересованим појединцима представе и кратку историју ове реке. Организована је изложба документарних фотографија “Јерма у прошлом веку” професора Слободана Цветкова из Димитровграда.

Кроз прави мали времеплов професор биологије је уз своју богату колекцију фотографија, а потом и предавање, провео све који су желели да сазнају како је Јерма и живот у њеној околини изгледао од 30–тих година прошлог века па надаље. Уз живописне описе некадашњих мостова на Јерми, природе и планина које је окружују, богате флоре и фауне, пруге која је у кривину пратила ток реке, рудника каменог угља, појединаца који су на свој начин оставили печат на овом подручју, професор Цветков је успео да дочара дух неких прошлих времена и стави свима до знања колико је јединствен и феноменалан овај драгуљ природе и колико је битно да се он сачува.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.