Почетна

Бах: Разматрали смо различите мере, као што су смањење Игара, карантин...

Председник Међународног олимпијског комитета на удару јер Игре нису одложене раније
ФОТО: МОК К. Моратал

Председник Међународног Олимпијског комитета Томас Бах је према мишљењу бројних спортиста и организација исувише дуго држао крут став везан за отказивање, или одлагање Олимпијских игара у Токију 2020.

У понедељак је коначно одлучено да ће се Игре одржати идуће годинe, али не касније од лета.

Разлог заокрета у размишљању пружио је на видео конференцији за медије.

- Оно што нас је навело да променимо одлуку и да објавимо одлагање је динамика ширења вируса короне. Од самог почетка смо пратили ситуацију 24 часа дневно и били у сталном контакту са Светском здравственом организацијом. На почетку кризе имали су потпуни фокус на развоју ситуације у Јапану. Ту смо разматрали могућност да ли ће да буде способан да пружи безбедну окружење за сваког учесника Игара. После тога фокус се више померио на међународну сцену. Постали смо свесни да се са једне стране ствари поправљају у Јапану, да успевају да се изборе са вирусом и да су мере које су предузели ефикасне и дале резултат. Са друге стране вирус је тако рапидно почео да се шири да се све више постављало питање да ли свет може да путује у Јапан и да ли Јапан може да дозволи да позове тај свет због новог ширења вируса.

Како се ситуација мењала, прављени су различити сценарији.

- Разматрали смо различите мере, као што су смањење Игара, карантин... Различите опције су разматране и у једном тренутку смо били сигурни да ће усвајањем ових редукционих и заштитних мера, Јапан моћи да за четири месеца одржи Игре. Са друге стране све више је расла сумња да ће свет моћи да буде спреман за такмичења.

Јапан је и даље био сигуран да игре могу да се одрже, али...

- Онда смо у недељу видели бројке у Африци и постали свесни да следи експлозија која ће да захвати многе земље. Епидемија је исто почела и на осталим континентима. Видели смо динамику ширења вируса у Јужној Америци, у САД и осталим земљама. То је био тренутак кад сам сазвао хитан састанак Извршног одбора Међународног олимпијског комитета и тражио да почне разговор са Јапаном, партнерима и пријатељима о одлагању Игара.

Одлагање није могло да се спроведе без Организационог комитета и потпуне подршке Јапана. У разговоре су укључени председник организационог комитета Мори и премијер Абе.

- У недељу смо разматрали различите опције, међу којима је било и одлагање. Чули су нашу посвећеност томе да отказивање не постоји као опција. Заказан је видео састанак Извршног одбора који је требало да отвори врата одлагању. Неколико сати пре тог састанка све алармантније вести су почеле да стижу. Све више земаља је уводило рестрикције на путовања, а епидемија је почела букти и на бројним острвима у Океанији. Наредног јутра стигао је и звештај Светске здравствене организације који је био веома алармантан. Генерални директор је објавио да се ширење епидемије убрзава и да тражи састанак лидера Групе 20.

То је све довело до новог контакта са Организационим комитетом.

- Обавестили смо их да желимо да предложимо одлагање.

У обраћању премијер Абе је предложио да то буде одлука МОК.

- Закључили смо да то не може да буде само наша одлука, већ да морамо да имамо и пристанак Јапана. Да би организовали успешне Игре морамо да имамо потпуну сагласност и да покажемо јединство. Следили смо наше принципе од почетка. Проучавали смо ситуацију и прилагођавали се. Такође поштовали смо принцип у којем је здравље испред свега.

Шта мислите, кад би Игре могле да се одрже и кад би могли да одлучите о томе? Чиме ћете се водити у одлучивању?

- У договору са премијером Абеом, тражили смо од координационе комисије, заједно са Организационим комитетом да проуче детаље. Сад су формирали штаб који се зове „Ево, идемо“, што је веома инспиративно и у позитивном духу. Било каква одлука може да се донесе тек после консултација са 33 спортске федерације. Контакти су већ направиљени и телефонске консултације су почеле. Прво морамо да видимо које опције имамо. Кад будемо завршили први део разговора, морамо да видимо календаре такмичења. Одлучићемо што пре можемо, али приoритет је квалитет одлуке и могућност да се примени рачунајући потребе националних олимпијских комитета, спортиста, партнера и наравно Организационог комитета.

Кад је глас спортиста допро до вас? Многи су пре одлагање већ одлучили да не учествују, као што је Олимпијски и Параолимпијски комитет Канаде.

- Разматрали смо предлоге спортиста, који су имали веома важну улогу. У сталном смо контакту са нашом Спортском комисијом. Њихов председник је члан нашег Извршног одбора и учествује у консултацијама, Одлукама и гласању. Такође обратио сам се и спортистима прошлих недеља. Било је много разговора између наше Спортске комисије и спортиста широм света. На крају, прошле недеље сам имао конференцијски разговор са свим представницима националних олимпијских комитета и међународних спортских федерација. На крају свих конференција гласо је сваки национални комитет и спортска федерација понаособ да ли се слажу са стратегијом Извршног одбора МОК. Током тог гласања добили смо једногласну подршку, чак и од Канадског комитета – рекао је Бах.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Željko Pavlović
Nećemo smanjenje igara.
@Željko Pavlović
Evo tebe ce da pitaju ha,ha...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.