Почетна / Микс / Остали спортови

Најбизарнија објашњења допинга: Секс, пиће, ташта, тетка и нестали близанац

Један од најбесрамнијих био је изговор Тајлера Хамилтона (тим Пхонак) који је био позитиван на тесту на хомологну трансфузију крви током шпанске трке, Вуелте, септембра 2004, а претходно и августа 2004, када је освојио злато на Олимпијским играма у Атини, али није кажњен јер је узорак некако уништен у атинској лабораторији
ФОТО: EPA/JASPER JUINEN

Безброј је случајева допинга у бициклизму - од највец́их имена, до оних на зачељу сваке трке: једни негирају, ретки о томе говоре или сарађују с властима, а трећи смишљају чак невероватне изговоре за своје ненормалне резултате - пише специјализовани међународни сајт, британски "Сајклинг њуз".

Један од најбесрамнијих био је изговор Тајлера Хамилтона (тим Пхонак) који је био позитиван на тесту на хомологну трансфузију крви током шпанске трке, Вуелте, септембра 2004, а претходно и августа 2004, када је освојио злато на Олимпијским играма у Атини, али није кажњен јер је узорак некако уништен у атинској лабораторији.

Одбрана Хамилтона је да је, док је био фетус, у материци, имао близанца који му је пренео део своје крви и потом нестао, "истопио се" у првом тромесечју трудноће. Касније је променио ту апсурдну причу и бранио се тврдећи да он "природно има мешовиту крв" - своју и туђу.

Хамилтон је био под забраном такмичења до септембра 2006, а потом је опет пао на допинг-тесту јер му је нађен антидепресив. Убрзо се повукао, 2011. године признао да се допинговао и сам је вратио златну олимпијску медаљу.

Године 2002, 30-годишњи Раимондас Румшас био је изненађујући трећи на крају свог првог Тур д'Франса. Истог дана када је био на подијуму поред победника Ленса Армстронга - касније дисквалификованог због допинга, француски цариници су у аутомобилу Румшасове супруге открили ЕПО, тестостерон, хормон раста, анаболике и кортикостероиде.

Румшас је тврдио да су та средства била намењена његовој ташти, у Литванији.

Румшас није прошао тестирање на ЕПО на Ђиро д'Италији 2003. године и заједно са супругом добио је четверомесечну условну казну затвора због увоза забрањених лекова у Француску.

Румшасов син, Раимондас Румшас Млађи, такође бициклиста, крајем 2017. године позитивно је тестиран на ГХРП-6, убрзо пошто је његов млађи брат Линас мистериозно умро од срчаног удара у 21. години.

Садашњи менаџер тима Астана Александар Винокуров, нашао је бизаран изговор када је тестирање показало да има две различите врсте црвених крвних зрнаца на Тур д'Франсу 2007. године - као што је имао Хамилтон.

Казахстанац Винокуров, несумњиви фаворит пре трке, тешко је повредио и ноге и руке када је пао у петој етапи, али је упркос томе одмах потом постигао невероватне победе у две етапе.

Тест је открио да је примао трансфузије крви. Тим Астана, у којем је и Андреј Кашченкин касније био позитиван на истом тесту, одмах је напустио трку, иако је био пети у укупном поретку.

Изговор Винокурова је да је тест или "једноставно погрешан", или му се због повреде при паду, крв "помешала".

Винокуров се успешно вратио у трке 2009. године, а повукао се крајем 2012.

Алекси Гревал освајач златне медаље на Олимпијским играма 1984. у САД, је 1992. на Трци по Западној Вирџинији био позитиван на опијате, а рекао је да је разлог што је - појео колач с маком.

Амерчика организација професионалних бициклиста изрекла му је тромесечну условну суспензију и новчану казну од 500 долара. Године 2008. Гревал је признао да се допинговао током читаве каријере.

Једна од сложенијих приповести је о позитивном тесту на кленбутерол легендарног Алберта Контадора на Тур д'Франсу 2010. године, о чему се и данас расправља. Шпанац је победио у тој трци, али је потом признао да је био позитиван на тесту.

Контадор је тврдио да је кленбутерола било у месу које је јео, међутим када је тестирана стока у Шпанији од које је било то месо, његова тврдња није потврђена.

Светска антидопинг агенција (ВАДА) је одбацила Контадоров изговор, а 2010. дисциплинска комисија Шпанске бициклистичке федерације препоручила је суспензију од годину дана, потом од тога одустала, али су Светска бициклистичка организација (УЦИ) и ВАДА пријавиле Контадора Суду за спортску арбитражу (ЦАС).

Контадор је наставио да побеђује 2011, а ЦАС је његов случај одлагао и тек у фебруару 2012. године му је изрекао двогодишњу забрану, али ретроактивно - још од 2010, те је казна обесмишљена јер је практично истекла.

Контадор је побеђивао све до 2017. године, када се повукао из друмског бициклизма.

Белгијски бициклиста Бјерн Лојкеманс (тим Предиктор-Лотто) 2007. године је на тесту имао драстично повишен и природни и синтетички тестостерон. Најпре се "вадио" тврдећи да је код њега "то природно тако" јер је сличан налаз већ имао 2001. и 2006, а потом је променио изговор и рекао да је пред тестирање имао секс са супругом. Међутим, шеф лабораторија за допинг је одбацио такав изговор.

Потом је Лојкеманс и трећи пут променио причу и оптужио лекара свог тима да му је дао синтетички тестостерон са стероидом. Ни то није прошло, те је суспендован на две године, казна му је постом смањена на шест месеци, вратио се у трке и прешао у тим Вакансолеј.

На крају, 2012. године, дисциплинска комисија Фламанског савета за спорт му је укинула казне и рехабилитовала га, као да се ништа није догодило.

Актуелни шампион Ђиро д'Италије 2002. године, домаћи возач Ђиблерто Симони, борио се да опстане у трци када је тестом откривено да, како је саопштено, "није негативан" на кокаин.

Симони, вођа тима Саеко, напустио је трку истог дана пошто је полиција дошла да га испита. Тврдио је да је на дан тестирања био код стоматолога који му је дао анестетик са карбокаином.

За њега је трка била завршена, а касније се појавио још један "не-негативан тест" Симонија, са истог Ђира. Он је тврдио да су му нашли кокаин јер је јео перуански слаткиш који му је дала - тетка.

Дисциплинска комисија Бициклистичког савеза Италије ослободила га је одговорности, он се вратио тркању и победио на Ђиру 2003. године.

Позитиван тест на тестостерон Флојда Ландиса на Тур д'Франсу 2006. године претворио се у сагу од четири године пре но што је на крају признао одговорност и успут, поставши "узбуњивач", оборио с трона земљака, америчког бициклисту Ленса Армстронга чији случај је запетљан.

Ландис је после лошег дана на Туру када је изгубио жути дрес, у хотелу попио две кригле пива уз, како је рекао, "бар четири" вискија.

Сутрадан је трку возио чудесно, али је на тесту имао тестостерона изнад допуштеног, а имао је и синтететичког и епитестостерона.

Случај је - замало - решен тек годину дана касније, 2007, када га је америчка Антидопинг агенција (УСАДА) осудила на двогодишњу забрану такмичења и то ретроактивно, те му је одузета титула са Тура.

Наредне године ређале су се жалбе и тужбе и на крају се Ландис нагодио са УСАДА да постане "узбуњивач". У мају 2010. је најзад признао да се допинговао и изнео тврдње о допинговању Армстронга чиме је срушио и такмичарски тим Америчке поште.

Армстронгов случај допинга није расветљен јер је због канцера примао јаке лекове, те и супстанце које су недозвољене при такмичењу. Био је један од најпопуранијих примера спортисте који се успешно бори с тешком болешћу, а био је и актвиста релевантних удружења.

Мауру Сантамброђу није добро ишло у тиму БМЦ између 2010. и 2012. - на неким тркама је био међу првих десет, а са неких га је тим повлачио због сумњивих резултата допинг истраге.

Он је 2013. године прешао у тим Вини Фантини-Селе Италиа и постигао низ необјашњивих успеха. Чак је на једном од страховитих, нељудских успона победио једног од најмоћнијих у историји друмског бициклизма - Винченца Нибалија кога због агресивности и немилосрдности према свима, укључујући тимске колеге, називају "Ајкула".

Међутим, сви спектакуларни успеси Сантамброђа били су лажни - недељу дана после тог Ђира на којем је на крају био девети, објављено да је на тесту још на почетку трке био позитиван на ЕПО.

Уследила је двогодишња суспензија, касније скраћена на 18 месеци "због сарадње", Сантамброђо је требало да се врати на друм у тиму Аморе е Вита 2015, али повратак је отказан јер је пао на тесту на тестостерон.

Упркос својој тврдњи да је узимао лекове за еректилну дисфункцију и неплодност и да је о томе обавестио УЦИ, добио је забрану такмичења од три године. И то му није било довољно: крајем 2019. је добио суспензију од још три месеца јер је покушао да учествује на једној локалној трци пошто је слагао да никада није санкционисан због допинга.

Адри ван дер Пел је 1983, пре но што је победио на неким од најтежих трка - Лијеж и Фландрија, позитивно тестиран на - стрихнин.

Тај Холанђанин је тада био у трец́ој години учешћа на врхунским тркама и сумњало се да је намерно користио ту отровну супстанцу која је и појачавач перформанси. Ипак, испоставило се да је то било случајно: Ван дер Пелов свекар га је послужио јелом од голубова које је гајио, а у њима је било стрихнина.

Двоструки светски шампион и победник Ђира 1990. године Ђани Буњо суспендован је на две године 1994, после позитивног теста на кофеин и то 30 пута изнад дозвољене границе.

Рекао је да је то последица једне шоље кафе коју је попио пре трке. То образложење је, наравно, било апсурдно, али му је ипак, по жалби, смањена казна и вратио се на трке наредне сезоне.

Данас кофеин није забрањен, а Буњо је председник Асоцијације професионалних бициклиста (ЦПА).

Шпанац Хесус Росендо, тада у тиму Андалусија-Каха Гранада, био је 2010. међу првима сумњивим на основу нове серије комбинованих тестова допинга, назване "биолошки пасош".

Његов тим је тврдио да је његов ненормално низак ниво хемоглобина и хематокрита, али уз повећање других крвних фактора, последица анемије због - хемороида. Росендо није кажњен и тркао се још три године.

Британски бициклиста Џонатан Тирнан-Локе је 2012. важио за будућег шампиона. Тај искусни 27-годишњак је у континенталном тиму Ендура рејсинг низао победе и прешао у врхунски светски тим Скај који годинама доминира друмским бициклизмом, али се успеси нису наставили.

Крајем 2013. УЦИ га је обавестио да му "биолошки пасош" није био у реду 2012. што је утврђено са закашњењем јер нижеразредна, континентална такмичења у којима је тада био његов првобитни тим, нису била под сталним наџором.

Наредне, 2014. године добио је забрану такмичења од две године. Његова одбрана је била да је три дана пре трке попио две боце вина, а уз то џин и вотку што је изазвало дехидрацију и ненормалне параметре крви. Британско антидопинг тело је то глатко одбило и рекло да је био допингован средством за стимулацију.

Тирнан-Локе се 2016. са сопственим тимом Сент Пиран, вратио на британску тркачку сцену, а повукао се наредне године, пише специјализовани међународни сајт, британски "Сајклинг њуз".

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tiosav
Jedna bugarska teniserka (Sesil Karatanceva) kada je uhvacena u dopingu rekla da je bila u drugom stanju pa su joj zato takvi rezultati. A imala je 16 godina.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.