Почетна / Микс / Пливање

Каква година за Ању Цревар, али најбољој српској пливачици ипак нешто недостаје

Ако је у Рију била најмлађа учесница, за Токио се баш припремала. Норму је испунила у Марсељу пливајући 4:37,70 на 400 мешовито. Огроман напредак у сваком погледу
ФОТО: Н. Неговановић

Каква година за најбољу српску пливачицу Ању Цревар. У мислима на почетку учешће на великим такмичењима, са испуњеном нормом била спремна за друго представљање на Олимпијским играма, потврда доминације на домаћим базенима, на 200 и 400 слободно и мешовито.

Кад причамо о доминација 20- годишња чланица Динама из Панчева држи осам националних рекорда у слободном, лептир и мешовитом стилу уз још пет у малим базенима. Све са 20 година.

Ако је у Рију била најмлађа учесница, за Токио се баш припремала. Норму је испунила у Марсељу пливајући 4:37,70 на 400 мешовито. Огроман напредак у сваком погледу.

Данас је Ања на висинским припремама у Сијера Невади. Члан групе која тренира у Шпанији, у кампу поред Барселоне, са Фредом Верном. Расположено прича:

Сјајни су услови за рад. Мислим само на тренинг. Оваквих могућности немам ни у Београду, нигде у Србији. Реализујем план који сам направила уз помоћ породице, савеза, Олимпијског комитета, министарства и све иде како треба. Једино...

Једино?

Недостају ми трке. Ваљда ће их бити када се ово мало смири у Шпанији, Холандији... Спаринг, симулација на тренинзима је нешто сасвим друго од атмосфере такмичења, трке са временом. Ужелела сам се.

Са тренером Мирком Спасовим зналачки спроводи програм. Сама чињеница да је у квалитетној групи довољно говори кога Србија има у женском пливању. Наследница суграђанке Нађе Хигл:

Било би лепо ако тако буде. Почињала сам гледајући Нађу, она је узор. Њен резултат из Рима је незабораван.

Неизбежна је прича о корони. Али а прича када је Ања у питању има и додатак. Зове се мононуклеоза са којом се наша такмичарка борила у августу. Борила и победила па се вратила базену.

Али, прича о корони обухвата и њен рад у базену димензија 3х2 метра у породичној кући, позајмљеним теговима, разним начинима да се неизвесност, незадовољство, дугој изолацији, чекање потисну у други  план.

Прво о одлагању Игара, млада сам, за мене је ово прилика да у наредном периоду само још више напредујем и спремна сам за такав рад. Имамо добар програм, знамо шта хоћемо. Друго, мононуклеоза је прошлост, главно је да је сада све у реду.

Ипак, требало је надокнадити оних месец дана обавезног мировања. За неког ко је стално у покрету, ко кипти од жеље за напретком мононуклеоза је била шок. Ипак, карактер, ментална снага и подршка су је брзо вратили у нормалу.

На памет ми није падало да одустанем. Посебно сада када сам са групом мислим само како да будем боља. Наредне године Будимпешта у мају и надам се, баш се надам Токију. Ако буде све како треба могла бих у финале. А после како буде.

И оде Ања на тренинг, расположена група не сме да чека. Ради, плива, испуњава задатке и чека оно што највише воли – трке.

Медаље
Прву медаљу је освојила на Играма младих у Бакуу 2015, била је бронзана на 400 мешовито уз сениорски национални рекорд. Исте године је у Синагпуру на јуниорском СП исплилава државни рекорд и норму за Рио.
На јуниорском ЕП је била златна на 400 мешовито уз још један државни рекорд и бронзана на 200 мешовито, наравно са рекордом Србије. Класу је потврдила на светском јуниорском 2017. освојивши бронзу на 400 мешовито.
У Тарагони 2018. на МИ је као јуниорка стигла до сениорке сребрне медаље а исти учинак је имала на Олимпијским играма младих 2018. у Буенос Ајресу на 200 мешовито.
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.