Почетна / Микс / Пливање

Почиње ЕП у пливању: Стјепановић и Силађи циљају финала

Једва чекам да почне такмичење, последњи параметри на тренингу показују да сам у доброј форми, рекао је Танјугу српски пливач Велимир Стјепановић, уочи Европског првенства које сутра почиње у Будимпешти
ФОТО: ЕПА/Ханибал Ханке

Стјепановић је најуспешнији представник Србије у историји на европским шампионатима у великом базену.

У четири досадашња учешћа освојио је три медаље: два злата и сребро, а сваки пут је макар у једној дисциплини био у финалу.

Било је много проблема у тренажном процесу. Прележао сам корону, имао ситиније повреде, али верујем да је сада када је најпотребније, све дошло на своје место“, истакао је Стјепановић, који ће бити главни адут српског националног тима.

Пријављен је за индивидуалне трке на 100 и 200 слободно, а биће и део штафета 4 x 100 слободно и 4 x 200 слободно. Највеће шансе за висок пласман, Стјепановић има на 200 слободно.

Покушаћу да нападнем лични рекорд. Тих 1:45,78 стоји већ седам година. У Берлину је то било довољно за злато. Сада сигурно неће, али сваки резултат испод 1:46 гарантује борбу за одличје. Најважније је да се уђе у финале, па шта буде. У одлучујућој трци је све могуће“, казао је он.

Један од приоритета у главном граду Мађарске биће и штафета 4 x 100 слободно, која има велике шансе да се домогне Токија.

Поред Стјепановића, који ће пливати прву измену, у тиму су и Андреј Барна, Урош Николић и Никола Аћин.

Штафете су нешто што сви волимо да пливамо. Ту дајеш и више од 100 одсто могућности. Тренутно смо 16. на светској листи и то нас води у Јапан, али морамо да поправимо тих 3:15,72 како би се осигурали да нас неко не скине са те позиције. Верујем да вредимо за много више, јер смо сви у далеко бољој форми него што смо били у Јужној Кореји, када смо испливали тај резутат“, истакао је 27- годишњи репрезентативац Србије.

За Чабу Силађија Европско првенство у Будимпшети биће седмо учешће на кантиненталним шампионатима. Деби на првенствиума Старог континента имао је управо у главном граду Мађарске 2010. године.

Иза мене је солидно одрађен припремни период. Остварио сам добре резултате на Отвореном првенству Србије, митингу у Марсељу и првенству Мађарске. Мало ме је у априлу пореметила лакша повреда препоне, али смо и то санирали. Одморан сам, надам се добром издању у „Дунав Арени“, рекао је Силађи, који ће учествовати у тркама на 50 и 100 прсно.

Мислим да су ми шансе за висок пласман веће на ''педесетици''. И ту је конкуренција изузетна, али знам да ако будем ишао испод 27 секунди, финале је скоро сигурно. Када уђете у одлучујућу трку, поготову у спринту, све је апсолутно могуће. Готово по правилу се деси неко изненађење, односно до одличја дође неко ко није планиран“, изјавио је Силађи.

Осим Силађија, Стјепановића и мушке штафете, првог дана такмичења у Будимпешти на старту биће и Ања Цревар на 400 мешовито, Тања Поповић и Нина Станисављевић на 50 слободно.

Квалификације током свих седам дана такмичења почињу у 10, док су финала заказана за 18 часова у „Дунав Арени“.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.