Почетна / Микс / Пливање

ДЕВЕТА СТАЗА: Оставке уместо извињења

Бура се стишава. Уместо оштрих саопштења стижу извињења. Сви су поново добри и сјајни. И сви раде у интересу пливања. Само пара нема. Дефинитивно.
ФОТО: Журнал

Пише: Владимир Тодоровић

То је епилог састанка министра Вање Удовичића и Драгана Радосава, председника ПСС. Разлог је био недодељивање средстава из буџета Пливачком савезу Србије.

Председник Драган Радосав и челни људи српског пливања поново су се показали недораслим да воде трофејни спорт. Кренули су у рат, без аргумената, унапред осуђен на пропаст.

Данима су бомбардовали јавност саопштењима, како нису криви што српско пливање ове године неће добити више од 300.000 евра. Прстом је упирано у Министарство, које је због „финансирања егзотичних спортова, морало да скине пливање са буџета“.

Изгубљен судски процес, који је из Министарства означен као главни разлог са скидање са листе за финансирање само су овлаш спомињали.

А онда су отишли код министра на разговор и све се променило. Да ли су сами схватили да морају да се поспу пепелом или су стигле инструкције „одозго“ да то ураде? Да ли су саопштење сами правили или су га само потписали? Због чега се са немуштим писмом чекало дуже од 24 сата?

Саопштење ПСС после састанка врцало је од извињења. Прво је упућено боћарима, људима који се баве игром ГО, свима које су споменули у једном од својих сјајних саопштењa. Кажу из Пливачког савеза „нису имали намеру да  било који спорт ниједну институцију, носиоца функције или личност на било који начин увредe и дискредитују “

Посебан део саопштења резервисан је за министра Удовичића. „Гробару српског пливања“ како су га у једном тренутку означили Радосав и његови сарадници „захваљено је на напорима да се омогуће основни услови неопходи за функционисање пливања“.

Завршница саопштења је посебно ефектна „извињавамо се министру, Министарству омладине и спорта свим спортским савезима и свима који су евентуално у нашим реакцијама препознали било шта осим намере да бринемо о интересу пливања“. Јадно и патетично.

Како брину о интересу пливања, Радосав и екипа показали су у претходном периоду. Пливачки савез Србије је ваљда једини који нема генералног секретара, Управни одбор се не састаје, Скупштина је после два пропала покушаја, тек недавно одржана навлачењем кворума.

Функционисањем Савеза и његових структура незадовољни су најбољи пливачи, тренери, некадашњи асови, велики број клубова.

Врхунац катастрофалног рада је одлука Министарства да Пливачки савез не добије средства из буџета. Челници ПСС допустили су да један наизглед бенигни изгубљени судски процес доведе на руб пропасти базични спорт у Србији. Плаћена је огромна цена.

Губитак од 300.000 евра неће погодити Радосава и екипу, јер сви они имају негде да се врате. Пливање им је само хоби, којим се ретко, готово никада не баве. 

Господа из врха Пливачког савеза послали су извињење свима, само не онима који највише испаштају због њиховог нерада – пливачима. Велимир Стјепановић, Чаба Силађи, Иван Ленђер, млади Ања Цревар и Андреј Барна, сви такмичари у Србији, који бележе сјајне резултате изгледа да га нису заслужили.

Челници ПСС предвођени председником Радосавом имају могућност то да исправе. Нека поднесу оставке уместо извињења. Била би то једина добра ствар коју би урадили за српско пливање.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Rush
Svaka je na mestu. Upravo plivacima da se izvinu i sada da se izlome oko njih, jer ranije nisu ni razmisljali o njima.
Лазар
Господине Тодоровићу, готово са свиме што сте написали се слажем, али са подношењем оставки не. То би значило да нова управа ПСС две године треба да ради без новца који им следује, а управо је ова гарнитура крива за одузимање тих средстава. Не треба дати врућ кромпир другоме. Наредне године су ОИ, да видимо како ће Радосав и Допсај сада радити, и колико ће се наших пливача пласирати на игре и какве ће резултате остварити. Наравно треба изузети Вељу и Ленђера који не тренирају у Србији, већ су само чланови ПСС. Све више је младих спортиста који због недостатка елементарних услова иду ван земље, а бојим се да ће ускоро почети да носе и друге боје на такмичењима.
Plivač
U potpunosti se slažem sa vama

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.