Почетна / Микс / Пливање

ПОБЕДА ЈЕДИНА ОПЦИЈА: Такмичар Светог Николе наставља борбу против опаке болести

Младом Нишлији Александру Јовановићу потребно још 2,7 милиона динара за терапије које ће морати да обави у Атини
ФОТО: Архива породице Јовановић

До пре године дана Александар Јовановић војевао је битке у базену. И из већине излазио као победник. Од маја 2016. године бори се ван базена. Тумор је прво напао колено 20 – годишњег момак, а онда се проширио и на друге делове тела. Млади такмичар Светог Николе плива тренутно најважнију трку у свом животу.

А све је почело после Републичког шампионата прошле године на којем је освојио друго место у дисциплини 100 делфин.

- Осетио је бол у левом колену. У почетку смо мислили да је то последица напроних тренинга – каже Александрова сестра Јована и додаје – Међутим болови су временом постали неподношљиви. Почетком јуна отишао је на Клинику за ортопедију у Нишу, где му је дијагностификован „остео сарком“ леве натколенице, односно тумор костију. Одмах је упућен на Ортопедску клинику „Бањица“ у Београду, где му је потврђена дијагноза.

У јулу месецу прошле године почео је са хемотерапијама.

- Обављао их је на Институту за радиологију и онкологију. После три циклуса хемотерапија уследила је операција 13. децембра. Тада му је одстрањено колено и део бутне кости. Уграђена му је титанијумска протеза. Нажалост, то није био крај мукама које су га задесиле – каже Јована.

Опака болест је већ била узела маха.

- Морао је да уради још пет циклуса хемотерапија на истом месту. У међувремену се појавио рецидив, а што је најгоре уследила је метастаза на плућима. Морао је на још једну операцију на колену, која је обављена 2. јуна ове године. Издржао је после тога једну хемотерапију. Друга је била заказана за 10. јули, али су се онда појавиле нове потешкоће у лечењу. Александру је пукла плућна марамица и морао је да се пребаци на грудну хирургију Клиничког центра Београд, како би санирао тај проблем и како би могао да настави са даљим лечењем – наставља Јелена.

У међевремену породица је дошла до информација о клиници „Иатрополис“ у Атини, која је имала нове меотоде у лечењу тумора костију помоћу технике сајбер ножа.

- Желели смо да Александар томе оде што пре, међутим то није било могуће јер су се појавиле нове метастазе између дијафрагме и слезине. Када су доктори успели то да санирају пребачен је у главни град Грчке. У Атини му је урађен први третман томо терапијом и сајбер ножем. За 20 дана иде на контролу, а очекујемо да ће му бити потребне још најмање две или три терапије – каже Јована.

Породица не може сама да изнесе све трошкове лечења. И до сада је у акцији помоћи Александру учествовао велики број људи, највише преко Фондације „Буди хуман“, а много њих је помогло и уплатама преко СМС порука.

- Третман у Атини је коштао око 17.000 евра. У то је укључено и санитетско возило у пратњи лекара, јер Александар није био способан да без помоћи иде на далек пут. Сада нам је потребно бар још толико средстава да би могао да одради још два третмана. Додатни проблем је и што уплата преко СМС порука касни. Средстава која се уплате у јулу, лећи ће на рачун тек у октобру. Према расположивим информацијама тренутно преко порука имамо још око 1,5 милиона динара, али их сада немамо на располагању – каже Јована.

Александрова сестра је истакла неизмерну захвалност свим људима који су пружили подршку њеном брату.

- Имали смо велике уплате и појединаца и фирми. Наравно захвални смо и свим лекарима и у Србији и у Грчкој. Наша борба траје и зато апелујем на све оне који могу да нам помогну. Много нам значи што видимо да Александар није сам – каже Јована.

На питање како се Александар тренутно осећа, Јована каже.

- Изгубио је неких 20 килограма, доста је ослабио физички. Међутим, психички је невероватно јак. Носи се храбро и чини ми се да у неким тренуцима више бодри он нас, који смо свакодневно са њим, него ми њега. Сви верујемо да ће успети да победи опаку болест и да ће ускоро поново бити у базену.

Храбри ратник Александар не посустаје. У најтежој и најважнијој борби. Овај пут је победа једина опција. И победиће. Наше је само да му пружимо подршку. Колико ко може. На путу до тријумфа и коначног излечења.

ПРЕКО 200 МЕДАЉА

Александар Јовановић рођен је 30. маја 1997. године у Нишу. Од своје осме године бави се пливањем. Прво је то било рекреативно, а после тога у клубу „Свети Никола“. Током десетак такмичарких година освојио је преко 200 медаља на разним такмичењима. Најважније титуле освојио је 2015. године када је постао јуниорски шампион Србије у малим и великим базенима.

ДЕВИЗНИ И ДИНАРСКИ РАЧУН

Улате за Александра могу се обавити преко:

Динарског рачуна: 160-480628-97

Девизног рачуна: 00-540-0002231.7

ИБАН број: RS35160005400002231776

СМС поруке у Србији: упиши 338 и пошаљи СМС на 3030

СМС поруке у Швајцарској: упиши хуман 338 и пошаљи СМС на 455

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

!!!
Umesto sto drzava finansira raznorazne gluposti, da ne nabrajam, MORALA bi da izdvoji novac za ovakve mlade ljude!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.