Почетна / Микс / Пливање

Силађи оборио и рекорд Мађарске и оверио визу за Токио: Није им баш било право…

Издигао сам се изнад приватних проблема, лошег периода и успео да савладам важну лекцију – каже репрезентативац Србије
ФОТО: Архива Чаба Силађи

Пекинг, Лондон, Рио де Жанеиро. Токио. Четврти олимпијски круг. Четврти пут на највећој смотри светског спорта. Чаба Силађи је ушао у круг одабраних, који су остварили овај подвиг. Страшном трком на 100 прсно и резултатом 59,40 на Првенству Мађарске у Дебрецину оверио је визу за Олимпијске игре у Токију 2020. године. Прејака „А“ норма од 59,93, пала је за више од пола секунде, лични и државни рекорд за 34 стотинке.

Пао рекорд Мађарске

Чаба Силађи у Мађарској плива за Ходмезавашархељ. Резултатом 59,40 оборио је и мађарски рекорд од 59,53, који је био у власништву Данијела Ђурте, олимпијског шампиона на 200 прсно из Лондона.

- Није им баш било право. Шта да радим. Рекорди постоје да би се рушили – рекао је Силађи.

Дан после великог успеха, ни трага од еуфорије. Скроман, као да се то догодило неком другом.

Четврти пут сте обезбедили учешће на олимпијским играма. Како доживљавате то достигнуће?

- Леп је осећај – кратко је рекао момак из Бечеја.

Само леп осећај?

- Не знам шта друго да кажем. Искрено пре доласка у Дебрецин нисам ни размишљао о Токију. Желео сам да пливам испод минута да себи докажем да могу. Када сам видео на семафору 59,40 био сам изненађен. Зато је и реакција била бурна. Не због Токија, норме, очекивање других. Не, био сам срећан што сам победио самог себе. Што сам из свих приватних проблема са којима сам се суочавао изашао јачи.

Какви су проблеми у питању?

- Не желим о томе да говорим јавно. Људи блиски мени знају кроз шта сам пролазио. Први пут сам се суочио са неким стварима у животу, које су биле баш болне. Није било лако да се сконцентришем на пливање. Чак сам и ослабио неколико килограма. Физички је било подношљиво, али психички некада нисам био присутан. Успео сам да се издигнем изнад свега захваљујући породици, тренеру Игору Беретићу, друговима из Војводине... Сада је све у реду. А мени је драго што сам успешно савладао важну лекцију.

Пре Дебецина сте говорили да нисте спремни као прошле године пред Европско првенство у Глазгову?

- Изгледа да није све у штоперици. Истина је да сам неке сетове спорије радио. Међутим, очигледно је да сам добио на експлозивности. Поправио сам старт, нашао начин да ефикасније пливам. И самопоуздање се зидало кроз трке. Дошао сам без икаквих очекивања на Отворено првенство Србије. Када сам тамо необријан, уз све потешкоће о којима сам причао, испливао испод 1:01, знао сам да сам на добром путу. Недељу дана касније у Загребу ишао сам пола секунде брже. Искусан сам, одлично познајем себе и знао сам тада да вредим за резултат испод минута.

Прејаке норме за ОИ у Токију 2020. године

Норме за Олимпијске игре у Токију су значајно теже него оне за Игре у Рију 2016. године. Конкретно у дисциплини 100 прсно, најјачи стандард за Бразил износио је 1:00,57,  а сада је спуштен за 64 стотинке и износи 59,93. За норму се узима 14. резултат са којим се ушло у полуфинале на последњим олимпијским играма.

- Стално говорим да прса иду напред, најбрже од свих дисциплина. У Лондону 2012. године ових мојих 59,4 је било довољно за бронзу. Већ у Рију се улазило у финале са 59,45. Како се границе померају мислим да ће за пролаз међу осам у Токију требати да се иде испод 59 секунди. За медаљу да не говорим – рекао је Силађи.

Олимпијски комитет Србије одлучио је да на Игре могу да иду само пливачи са „А“ нормом. Накнадни позиви за оне који испуне „Б“ стандард неће бити прихваћени.

Испод минута у реду, а да ли и испод 59,5 секунди?

- Већ сам рекао да сам био изненађен. Међутим, све ми је легло. Старт је био сјајан, пливање ефикасно. Нисам ни осетио тих 27,53 у првој педесетици, а то је реално и за спринт веома добар резултат. Када сам кренуо у других педесет осетио сам да сам добар. Да могу да додајем. Качио сам воду, осетио сам да је сваки завеслај продуктиван. Трка мог живота, дефинитивно.

У овом делу сезоне сте темпирали форму за Дебрецин. Резултат показује да је све урађено како треба?

- Не како треба, него перфектно. Сада имам још два митинга, прво следеће недељу у Београду „11. април“ и онда и Бањалуку. Ту ћемо још мало да експериментишемо. После тога ћу да седнем са тренером и смислити план до лета.

Да ли план укључује Светско првенство у корејском Гвангжуу?

- Искрено о томе нисмо разговарали. Све је било подређено Дебрецину. Урадили смо добар посао, видећемо шта даље.

Постигли сте много у каријери, у сениорској конкуренцији пливате већ 12 година. И што сте старији резултати су све бољи. Где налазите мотив?

- Стално трагам за мотивима. Од када сам прешао у Војводину и почео да радим са Игором Беретићем пре две године, увек постављам себи нове циљеве. Некада ми делује да сам засићен, да не могу даље, а онда и самог себе изненадим. У неким ситуацијама сам можда сувише критичан, обраћам много пажње на детаље. На срећу имам сјајно окружење, које ме вуче напредак. Идемо даље. У нове изазове – уз осмех је завршио Силађи.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ajde
Tako je nema predaje ima tu još dosta baruta, telo može , sve je u glavi...
Janka
Caba ponos

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.