Почетна / Микс / Пливање

ТРЕЋИ ПУТ НА ИГРАМА - Веља путник број 50

Испливавањем индивидуалне норме, Стјепановић је оставио шансу и штафети 4 х 200 слободно да оде на Олимпијске игре
ФОТО: Н. Неговановић

Велимир Стјепановић је јубиларни 50. члан Олимпијског тима Србије за Токио. У екипним пласирали су се баскет мушка екипа три на три (4), ватерполисти (11), одбојкашице (12) и стонотенисери (3).

Поред Веље на листи је троје пливача: Чаба Силађи (100 прсно), Вук Челић (800 слободно), Ања Цервар (400 мешовито); петоро стрелаца Зорана Аруновић (пиштољ), Дамир Микец (пиштољ), Милутин Стефановић (пушка), Сања Вукашиновић (пушка), Јасмина Миловановић (пиштољ); две теквондисткиње Милица Мандић (преко 67) и Тијана Богдановић (до 49); атлетичари Ивана Шпановић (скок у даљ) и Армин Синачевић (кугла); рвачи Михаил Кајала (грчко римски до 97), Мате Немеш (грчко римски до 67) и Стеван Мицић (слободни стил до 57); кајакаши Страхиња Стефановић (К!-200) и Милица Старовић (К1-500); веслачи Милош Васић и Мартин Мачковић (двојац без кормилара).

Само сат времена пошто је остварио норму на 200 слободно, Велимиру Стјепановићу су недостајале две стотинке да исти подвиг оствари и на упола краћој деоници. У сјаној трци славио је резултатом 48,59, а „А“ норма износи 48,57.

- Била је то вероватно најбоља трка коју сам испливао у последње две године. Осећао сам се баш моћно. Првих 50 је било на 23,50, али сам зато додао у других и вратио за 25,09, што је за мене фантастично. Био сам на девет стотинки од личног рекорда и две од норме за Токио. Не знам шта бих радио да су ми и на 100 и на 200 фалиле две стотинке – уз осмех је рекао Стјепановић и додао – Мислим да ми ово време гарантује сигурно учешће и на 100 стотки у Јапану, мада сада верујем да ћу га сигурно поправити до Игара.

Испливавањем индивидуалне норме, Стјепановић је оставио шансу и штафети 4 х 200 слободно да оде на Олимпијске игре. Услов да би нека екипа могла уопште да учествује у овој трци је да двојица чланова тима имају „А“ норму у било којој дисциплини. Сада Србија то испуњава јер Вук Челић има најјачи стандард на 800 слободно. Нашем тиму сада предстоји тежи део посла да прође међу 16 одабраних екипа. Већ је 12 сигурних штафета на основу пласмана на Светском првенству у Јужној Кореји прошле године. Остала четири места припашће тимовима са најбољим временом на ФИНА листи која се закључује 31. маја.

План да Велимир овако проба да дође до норме пала је у Београду. Заседали су Матије Копривица, тренер Партизана и Петар Поповић, дугогодишњи менаџер нашег најбољег пливача Милорада Чавића.

- Звали су нас овде и то предложили. Рекао сам Вељи. Прво се мало нећкао, па на крају прихватио. Питали смо организаторе и ону су нам изашли у сусрет. Пре трке је најављено да Стјепановић напада „А“ норму за Олимпијске игре у Токију, али на 200 слободно. Рекли су да мора да иде испод 1:47,02. Када је на семафору изашло 1:46,99 уследиле су праве овације. Наравно до краја трке Веља је само лагано испливао до циља. Био је убедљиво последњи, али то је било небитно. Сада се лакше дише – описао је дешавања пре и током трке у Луксембургу Себастијан Хигл, Велимиров тренер.

Испливавањем норме на 200 слободно, Велимир Стјепановић је изборио своје треће учешће на Олимпијским играма. Дебитовао је у Лондону 2012. године. Тада је освојио изванредно шесто место на 200 делфин. То је уз сребро Чавића у Пекингу 2008. године на 100 делфин и четврто место у истој дисциплини у Лондону највећи успех у историји српског пливања на највећој смотри светског спорта. У Рију 2016. године Стјепановић је ушао у полуфинале на 200 слободно и освојио 13. место.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.