Почетна / Микс / Стрељаштво

Она је понос Србије - 50. медаља Зоране Аруновић

Зорана је после Олимпијских игара у Токију размишљала да заврши спортску каријеру
ФОТО: Стрељачки савез Србије

Тријумфом на Светском купу у Јужној Кореји у појединачној конкуренцији и миксу у дисциплини ваздушни пиштољ, српска стрелкиња Зорана Аруновић стигла је до јубиларне 50. медаље на великим такмичењима у богатој каријери.

Од 2010. године, Зорана се 50 пута пела на једно од три места победничког постоља у олимпијским дисциплинама, а њен тренер, Јелена Аруновић, каже да је двоструки тријумф у корејском Чанг Вону од изузетног значаја:

Овај успех је још већи, јер је остварен у Азији. Верујте ми, тамо не може свако да победи, јер на азијском континенту је дошло до велике експанзије квалитета када је стрељаштво у питању. Тренери у азијским земљама применили су другачију тренажну технологију која им је дала нагли скок резултата. Ситуација је таква да они не иду по свим такмичењима и из неког разлога не долазе у Европу, и зато када дођеш у неку азијску земљу на такмичење и победиш их на њиховом терену то је заиста резултат вредан пажње“, констатује Јелена Аруновић и наглашава да је посебно радује чињеница да Зорана ове године у континуитету осваја одличја:

Импресивна је била у квалификацијама, остваривши најбољи резултат још од децембра 2018. године. У финалу је пуцала изванредно, водила је са чак 12:0 и финални меч је решила руитнски у своју корист са 16:4. Оно што је била отежавајућа околност у целој ситуцаији у Чанг Вону је чињеница да су се квалификације у миксу пуцале само три сата након појединачног финала. Требало је смирити се и сабрати се после великог успеха. Било је јако тешко. Зорана и Дамир Микец су велики професионалци, али нису машине. Ипак, били су на висини задатка па су у финалу заслужено стигли до злата“.

На питање шта је тајна успеха Зоране Аруновић на великој сцени више од деценије, њен тренер Јелена Аруновић каже:

Зорана је успешна пре свега што је предиспонирана за овај спорт, али и зато што је веома добро утренирана и то у дужем временском периоду. Говоримо о споритсти који је на високом нивоу утренираности у десетогодишњем циклусу, који могу да назовем мегациклус и зато ниједан њен добар резултат и медаља нису изненађње за праве стручњаке који прате то што радимо. То је нешто што се после толико година квалитетног и стручног рада и очекује“.

Занимљиво је да је Зорана после Олимпијских игара у Токију, када није успела да освоји тако жељено олимпијско одличје, размишљала да заврши спортску каријеру.

Тешка повреда само месец дана пре такмичења, на неки начин поништила је врхунски и по много чему иновативан рад у припремном периоду.  Ипак, та одлука о повлачењу је на срећу српског стрељаштва и нашег спорта, пролонгирана до даљњег:

Такво размишљање је било последица неоствареног циља и болне истине да Игре у Јапану нису прошле онако како смо прижељкивале. Та повреда се десила када је Зорана била у налету добрих резултата, а све оно што смо радиле заједно се показало као исправно. Ипак, некако смо успеле да изгурамо све то и из те ситуације изађемо можда још и јаче. Имале смо велику помоћ људи из окружења, породице, физиотерапеута, кондиционог тренера, психолога... Уз такву подршку могле смо да се фокусирамо само на рад и то је било пресудно“.

Оно што Зорану и Јелену очекује у наредном периоду су припреме за Светско првенство које се у октобру одржава у Египту:

Наш главни циљ и даље је освајање медаље на Олимпијским играма у Паризу 2024. године и нико ми не може забранити да сањам о томе. Али, за Париз тек морамо да се квалификујемо. Прва прилика за то је Светско првенство у Египту, где ће визе за Олимпијске игре оверити освајачи медаља. Нисам довољно храбра да кажем да ће то бити тако, али то јесте наша жеља, а после овог светског купа у Кореји то се чини као реалан и достижан циљ“, закључила је Јелена Аруновић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.