Почетна / Микс / Стрељаштво

ЕП у 2021. последња стрељачка квалификациона такмичења за Токио

Како је саопштено, Међународни олимпијски комитет (МОК) прихватио је предлог Светске стрељачке федерације (ИССФ) о промени квалификационог система, која је условљена померањем Олимпијских игара и отказивањем бројних такмичења због пандемије коронавируса
ФОТО: Стрељачки савез Србије

Последња квалификациона такмичења за стрељачки турнир на Олимпијским играма у Токију биће два првенства Европе следеће године.

Како је саопштено, Међународни олимпијски комитет (МОК) прихватио је предлог Светске стрељачке федерације (ИССФ) о промени квалификационог система, која је условљена померањем Олимпијских игара и отказивањем бројних такмичења због пандемије коронавируса.

Квоте за које је стрелци требало да се боре на Европском квалификационом турниру у мају ове године у Плзењу, биће подељене на Европском првенству ваздушним оружјем у финском граду Лохја (26. фебруар - 8. март 2021) и Европском првенству малокалибарским оружјем у Осијеку (23. мај - 6. јун 2021).

На ЕП ваздушним оружјем биће подељено шест олимпијских виза - по две ваздушном пушком за мушкарце и жене и по једна ваздушним пиштољем у обе конкуренције.

Европски стрелци ће на шампионату МК оружјем у Осијеку "нишанити" четири квоте, по једну у свакој олимпијској дисциплини: МК пушка тростав мушкарци, МК пушка тростав жене, спорт пиштољ жене и пиштољ брза паљба мушкарци.

Истовремено са ЕП малокалибарским оружјем, у Осијеку ће бити организован и шампионат Старог континента у гађању глинених голубова, који ће такође бити квалификационо такмичење за ОИ.

На располагању ће бити шест квота - по једна у дисциплини трап и по две у скиту.

МОК и ИССФ су предвидели и могућност да се шампионати у Лохји и Осијеку не одрже, у том случају, споменутих 16 олимпијских улазница би било распоређено на основу пласмана на ранг листама Европске стрељачке конфедерације на дан 31. маја 2020. године.

Дванаест квота ће бити подељено и према пласману на листама Светске стрељачке федерације. По правилима која би важила да Олимпијске игре нису одложене, рачунале би се листе од 31. маја ове године. Сада је направљена мала промена.

Гледаће се пласман на листама од 30. марта ове године (пре него што су суспендована сва такмичења), али на њих ће бити додати и бодови освојени на једном турниру Светског купа који ће бити одржан у марту или априлу 2021.

Нови календар Светског купа за следећу сезону још није одређен.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.