Почетна / Микс / Зимски спортови

АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ - Рус, капитен Вашингтона, најуспешнији странац у НХЛ каравану свих времена

Са непуних 37 година у колекцији има два највећа трофеја Гагаринов и Стенлијев пехар и трећи је на листи стрелаца свих времена у најјачој хокејашкој лиги на свету
ФОТО: ЕПА/М. Рејнолдс/Инстаграм

Имао је само две године кад је први пут узео штап у руке и невешто заклизао по леду. Сада, са непуних 37 у колекцији има два највећа трофеја у свету хокеја, Гагаринов и Стенлијев пехар, трећи је на листи стрелаца свих времена у најјачој хокејашкој лиги на свету... Он је Александар Овечкин, један од најбољих хокејаша света и на добром је путу да обори све рекорде НХЛ шампионата.

Рођен је у Москви 17. септембра 1985. у спортској породици. Мајка је са кошаркашком репрезентацијом Совјетског Савеза два пута учествовала на Олимпијском играма, отац је био фудбалер. Иако нико у породици није тренирао хокеј, малени Ови заљубио се у ледени спорт и у московском Динаму почео да пише историју. Већ у првој јуниорској сезони са 11 година оборио је рекорд Павела Буреа убацивши у мрежу противника 56 пакова. У сениорској екипи Динама дебитовао је са 16 година, а само три године касније драфтован је од Вашингтон Капиталса као први пик 2004. Због лок-аута у НХЛ каравану остао је још једну сезону у Москви и са Динамом освојио национални шампионат.

Астероид Овечкин

Руски астроном Леонид Елењин 2009. године открио је астероид 257261, а у част нападача хокејашке репрезентације Русије назвао га је Овечкин.

Кључеви града Вашингтона

Само дан после доделе Харт меморијал трофеја за најкориснијег хокејаша у сезони 2007/08. Александар Овечкин је од градоначелника Вашингтона Адријана М. Фентија добио кључеве града као први спортиста који је од 1983. године и НФЛ фудбалера Џоа Теисмана (Редскинс) проглашен за МВП шампионата.

Јуриш на Грецког

Овечкину недостаје још 114 голова како би престигао Вејна Грецког за рекорд свих времена. Како је у свакој од претходне три сезоне капитен Капиталса укњижио најмање 48 погодака уколико настави тим темпом да цепа мреже обарање границе снова на вечној листи најбољих НХЛ стрелаца дефинитивно је могућа.

1. Вејн Грецки 894

2. Горди Хоу 801

3. Алекс Овечкин 780

А онда је почела ледена магија. Прву утакмицу са оклопницима из престонице одиграо је 5. октобра 2005, два пута је затресао мрежу Блу Џекитса и донео победу од 3:2. У невероватној првој сезони у каравану у јануару је уписао први хет-трик, проглашен је за рукија месеца и најбољег нападача, поставши тако тек трећи играч у историји НХЛ који је у једном месецу добио два признања. Сезону 2005/06. завршио је на првом месту у конкуренцији рукија по броју постигнутих голова (52), уписаних поена (106), шутева (425) и поцепаних мрежа са играчем више (21). Тако је у витрине младог Руса стигао први НХЛ трофеј, Калдер меморијал за најбољег НХЛ рукија.

Са Капиталсима је потписао трогодишњи уговор вредан 984.200 долара по сезони, колико је тада био максимум за новајлије, али је са свим бонусима и наградама зарадио 3.9 милиона зелених новчаница. Продужетак сарадње донео му је нових 13 година у Вашингтону и најскупљи уговор у историји каравана у то време, 124 милиона, односно 9.5 милиона долара по сезони.

Најпродуктивнија сезона, тада већ искусног руског интернационалаца била је 2007/08. У марту 2008. је уписао четврти хет-трик, за три сезоне два пута је постигао више од 50 голова, али и, после 12 година и феноменалне игре 1995/96. Марија Лемјуа и Јаромира Јагра, прешао границу од 60 прецизних шутева оборивши рекорд фрашизе по броју постигнутих голова у сезони које је припадао Денису Маруку. И ту није крај сјајним изласцима на ледену плочу Александра Великог. Почетком априла постао је најпрецизније лево крило са 65 голова и први играч који је подигао четири пехара у истој сезони. Арт Рос трофеј за најефикаснијег играча (112 поена), Морис „Роки” Ричардс као најбољи стрелац (65 голова), Лестер Б. Пирсон за најбољег хокејаша изабраног од чланова НХЛ асоцијације играча и као најкориснији оклопник шампионата Харт меморијал трофеј заблистао је у његовим рукама.

Све остало је историја... Трофеји и признања постали су сваке сезоне редовна појава у каријери Овечкина, рекорди се и данас нижу после 17 сезона у Капиталсма. Најбољи стрелац каравана био је девет пута, изједначио је рекорд Вејна Грецког и Мајка Босија по броју сезона (9) са више од 50 постигнутих голова, најбољи је Рус у НХЛ шампионату, најбоље лево крило свих времена... Феноменалне партије на леду најбоље хокејашке лиге на свету крунисао је 2018. кад је после петог дуела Капиталса и Вегас Голден Најтса у финалу плеј-офа подигао Стенлијев трофеј.

Ове сезоне стигао је до трећег места у историји каравана по броју постигнутих голова. Испред Овечкина који је до плеј-офа стигао до 780 поцепаних мрежа у каријери само су легенде Вејн Грецки (894) и Горди Хоу (801). Најстарији је играч који је постигао 50 голова у сезони и власник је рекорда по броју постигнутих голова са играчем више – 285.

Вашингтонски лед напустио је само једном, током лок-аута у НЛХ каравану 2012/13. и ту сезону искористио је да се врати у Москву и КХЛ шампионат и са првим клубом у професионалној каријери освоји шампионски Гагаринов трофеј.

Профил

Датум рођења: 17.9.1985.

Место рођења: Москва

Висина: 191цм

Тежина: 108кг

Позиција: лево крило

Томови: Динамо Москва и Вашингтон Капиталс

Драфт: први пик 2004.

Репрезентација: Русија

НХЛ бројке

5 голова са играчем мање

17 сезона

121 одлучујући погодак

285 голова са играчем више

630 асистенциија

749 минута казне

780 голова

1.274 утакмице

1.410 поена

6.061 шут на гол

У богатој колекцији недостаје му само олимпијска медаља. Са репрезентацијом Русије освојио је три златне медаље на 13 светских првенстава, али му је четворогодишње злато измакло. На Олимпијским играма је дрес репрезентације носио три пута, 2006. у Торину, 2010. у Ванкуверу и 2014. у Сочију. Игре и Пјонгчангу и Пекингу пропустио је због забране коју је Америчка хокејашка асоцијација увела професионалним играчима за учешће на Олимпијским играма.

Иако је био верен са тенисерком Маријом Кириленко оженио се са Анастасјом Шубскајом са којом има два сина. Првенац Сергеј рођен је два месеца после освајања Стенли купа, а име је добио по Овијевом покојном брату који му је био велика подршка код првих хокејашких корака. Иако је Алекс брата изгубио кад је имао само 10 година, и данас после сваког постигнутог гола пољуби рукавицу и високо подигне руку одајући тиме почаст старијем брату.

Уз све обавезе на леду и у спорту коме је посветио живот, Александар Овечкин ради и на припреми доктората из педагогије.

Колико размишљате о свом наслеђу?

- Понекад само желите да видите своје име у историји хокеја, да будете запамћени за сва времена... Међутим, нећу да будем момак који побеђује, али није успешан као тимски играч. То је нешто што желим да чиним стално, да будем успешан, али не сам – истакао је Овечкин.

Освојили сте титуле и у Русији и у НХЛ каравану?

- Многи хокејаши играју фантастично и имају прилику да освоје титулу, али никад нису славили у великом финалу. Уверен сам да то и није најважније. Понекад морате да имати среће да бисте се попели на трон. Тако је то. Битно је да у сваку утакмицу уђете са жељом да одиграте максимално, али да не заборавите да на леду нисте сами, јер ово је тимски спорт.

После изузетно успешне каријере и пребогате ризнице трофеја, шта желите да љубитељи хокеја мисле о вама?

- Спорт је огромна љубав и морате да будете спремни на многа одрицања, напоре, разочарења. Међутим, све што пружите сигурно ће вам се вратити. Желим да будем успешан као што то жели свака особа, као хокејаши у прошлости. Желим да будем као Мајкл Џордан, Коби Брајант, као она врста људи који су освајали шампионате и стигли на сам врх – објаснио је Овечкин.

Кад шутне пуца кацига

Разорну моћ Овечкиновог шута осетио је и Робин Ленер, голман Вегас Голден Најтса, који је имао среће да му је кацига била довољно тврда иначе би сигурно завршио у болници.

Рус је толико снажно распалио по паку са приличне дистанце и погодио Ленера директно у главу и поломио му визир! Једна од шипки која штити лице је пукла од силине ударца.

- Било је страшно кад ме је поломљена шипка ударила у јагодицу. Нема никакве сумње, ово је био најјачи ударац који ме је погодио у главу - признао је Ленер.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.