Почетна / Микс / Зимски спортови

Журнал представља Србе на ЗОИ, Невена Игњатовић: Велики успех био би пласман у првих 15

Најбоља српска скијашица свих времена је и највећа узданица наше земље на такмичењу у Јужној Кореји
ФОТО: Н. Неговановић, OKC

Постоје спортисти који цео живот сањају да једног дана учествују на Олимпијским играма.

А кад трећи пут идете на највећи спортски догађај, то је већ знак да улазите у историју! Можда се тако не осећа јунакиња ове приче, али су бројке у њеном случају неумољиве.

Најбоља српска скијашица свих времена, 27-годишња Крагујевчанка Невена Игњатовић, отпутовала је у Јужну Кореју по тренутак славе, која јој припада. Амбициозна, неустрашива, успешна...

Жели да из далеког Пјонгчанга обрадује нацију, а посебно оне људе, који су јој у каријери пуној тешкоћа и препрека, помогли да дође до светских висина.

НЕВЕНА У ПЈОНГЧАНГУ

12. 02. (понедељак): велеслалом (2,15 и 5,45)

14. 02. (среда): слалом (2,15 и 5,45)

17. 02. (субота): супервелеслалом (3,00)

23. 02. (петак): комбинација (спуст у 3,00 и слалом у 6,30)

Данас је нека тамо скијашица из Србије, добро позната у свету белих стаза. Готово на свим меридијанима. Недавно освојено 6. место у комбинацијској трци за Светски куп, у швајцарском Ленцерхајду, повећао је Невенину популарност и у земљи Србији, што је очигледно било много теже, у односу на иностранство.

Не треба да претерујемо, али је интересовање за мене нагло порасло – примећује Невена.

Ипак, не бринем много због тога. Позната сам у својој земљи онолико, колико завређујем. За мене то није суштина бављења спортом. Сад, кад сам на овом нивоу, неки наредни циљеви су резултати које сам остварила недавно у Ленцерхајду. Скијам већ 20 година, у Светском купу сам седму сезону. Па, био је и ред да дођем на овај ниво резултата! – каже Игњатовићева.

Невена ИГЊАТОВИЋ

Рођена: 28. децембра 1990. у Крагујевцу

Висина/тежина: 179 цм/75 кг

Клуб: Раднички Елит (Крагујевац)

Дебитовала у СК: 17. јануар 2010.

Трка у СК: 69 (12 пута у првих 30)

Најбољи рез. у СК: 6. место у комбинацији (Ленцерхајд - 2018)

Учешћа на ОИ: 2 пута (Ванкувер 2010, Сочи 2014)

Најбољи рез на ОИ: 28. место у всл (Сочи – 2014)

Огроман рад, упорност и одрицање њене породице и најближих сарадника, почињу да дају резултате на терену.

Задовољна сам била својим животом и резултатима и пре ове сезоне – додаје Невена.

У реду, није било нимало лако доћи до овог нивоа, а како ствари стоје, биће још теже задржати се на истом. Желим да верујем да ће ми Олимпијске игре у Пјонгчангу помоћи да у наредном олимпијском циклусу, будем још успешнија!

То су ваше треће Игре и реална шанса да остварите можда и најбоље резултате у историји зимских спортова у Србији?

Искрена да будем не размишљам о пласманима и уопште не знам који су то најбољи резултати наших спортиста на Зимским играма. Имам неке циљеве, које сам сама себи поставила. Рећи ћу вам на крају, да ли сам их испунила? – додаје Игњатовићева, тренутно 31. слаломашица света.

Имали сте само 19 година, кад сте дебитовали на Играма у Ванкуверу?

Ух... била сам баш млада и зелена. Нисам имала појма шта ме тамо чека. Много ми је значило присуство Јелене Лоловић. Мислим да сам уз њу скијала и боље од тада реалног. У Сочију је било још боље... Ипак, сад сам сазрела. Још је рано причати о медаљама, али већ неки пласмани у првих 15, па можда и 10, нису тако далеко. Врхунац каријере очекујем на Играма у Пекингу, где ћемо напасти медаљу. Само Боже дај здравља и правог рада – каже Невена.

Наступаћете у Пјонгчангу у најмање три дисциплине?

Да, возићу велеслалом, слалом и на крају суперкомбинацију. За супервелеслалом нисам сигурна, јер је распоред пренатрпан. Желела бих да направим приоритете и учествујем тамо где могу да постигнем добар резултат – додаје Игњатовићева.

Трећи пут – као и Јелена...

Невена Игњатовић ће у Пјонгчангу трећи пут учествовати на Зимским Олимпијским играма. Толико учешћа има и српска рекордерка, Јелени Лоловић.

Она је под заставом Југославије, Србије и Црне Горе и Србије наступала у Солт Лејк Ситију, Торину и Ванкуверу, а возила је на девет трка.

Игњатовићева је у Канади дебитовала, била је и у Сочију, а укупно је стартовала у пет дисциплина.

Да ли сте у овом тренутку највећи оптимиста пред последњу дисциплину, суперкомбинацију?

Видећемо, олимпијска комбинација укључује спуст, а не супервелеслаломом. Имаћемо три званична тренинга и рећи ћу вам после њих, какве су ми шансе. Моја дисциплина је слалом и у њој сам најбоље рангирана. После тога иде суперкомбинација, па велеслалом, који ми овде долази као загревање.

Колико вам је уопште значило 6. место из Ленцерхајда, пред сам полазак на Олимпијске игре?

Много, заиста, било је и суза... Ипак, не бих да звучим нескромно, али требало је то да буде и боље. Рекла бих да имам много резерве, нарочито у брзим дисциплинама, које и не тренирам пуно. У принципу, може то брже и у слалому и у велеслалому, па ми све то даје пуно мотива за наредне сезоне. Не мислим да завршим каријеру после Пјонгчанга, али требаће многе ствари да се поклопе – примећује Невена.

У вашем гласу осећа се огромна енергија. Не скидате осмех са лица, иако сте већ уморни од напорне сезоне?

Нон-стоп смо на тркама. Од новембра нема предаха. Јаке припреме смо одрадили преко лета, били опет у Аргентини, а кроз такмичења смо нарадили још неке ствари, па је за сада све по плану. Не могу да се пожалим на подршку коју сам имала.

Добро знате и шта вас чека у Јужној Кореји, јер сте већ скијали на олимпијској стази у Јонгпјонгу?

Прошле године сам скијала на тој стази, на тркама Купа далеког Истока. Веома је стрма, биће и залеђена, с обзиром да је температура изузетно ниска, а да се стазе поливају водом. Знам где идем и шта ме чека?! Не волим претерано стрме стазе, више ми одговарају оне са нормалним падом, где имате прилику да постигнете довољну брзину. Опет, две победе на тркама у Кореји, дају ми додатно самопоуздање. Искористићу и то, што су ми остале у добром сећању – закључила је Невена Игњатовић.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Peconi
Pored toliko planina u Srbiji mi nemamo zimske sportove,stvarno sramota!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.