Почетна / Микс / Зимски спортови

Швеђанке освојиле злато у карлингу победом против Јужне Кореје, Немачкoj злато у бобу четвороседу

Женски карлинг тим Шведске један је од најдоминантнијих, пошто је освојио пет медаља, од којих три златне, откако је тај спорт уведен у олимпијски програм
ФОТО: Бета/АП

Женска репрезентација Шведске освојила је златну медаљу у карлингу на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу, пошто је у финалу победила домаћу селекцију Јужне Кореје са 8:3.

Женски карлинг тим Шведске један је од најдоминантнијих, пошто је освојио пет медаља, од којих три златне, откако је тај спорт уведен у олимпијски програм.

Утакмицу је са трибина гледао и шведски краљ Густав Шеснаести.

- Борити се против нација које имају милионе активних играча карлинга, као што је Канада, а Шведска има око 4.000, то не би требало да буде могуће. Али, успеле су - рекао је краљ.

Јужна Кореја се пре Игара у Сочију 2014. године никада није квалификовала за олимпијски турнир у карлингу, а данас је освојила сребро.

Немачки такмичари освојили су златну медаљу у бобу четвороседу, последњег дана такмичења на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу.

Франческо Фридрих предводио је Немачку по победе, а тај четворосед остварио је резултат од 3:15,85 минута. Наступили су и Кенди Бауер, Мартин Гроткоп и Торстен Маргис.

Немачка је доминирала у све три дисциплине бобу у Пјонгчангу и изједначила сопствени резултат са Игара у Торину 2006. године, када је такође освојила шест златних медаља.

Сребрну медаљу су освојиле друга посада Немачке и посада Јужне Кореје, пошто су оствариле исти резултат од 3:16,38 минута.

Фридрих је рекао да је циљ Немачке у Пјонгчангу био да освоји злато, пошто пре четири године у Сочију није освојена ниједна медаља у бобу. То је било први пут после 50 година да је Немачка завршила Зимске олимпијске игре без медаље у бобу.

- У Сочију је било фрустрирајуће. Освајање медаље је био наш велики циљ и нисмо желели да поновимо грешке. Успели смо - рекао је Фридрих.

Делегација Северне Кореје стигла на затварање ЗОИ

Делегација Северне Кореје на челу с генералом који се сматра представником тврде струје Пјонгјанга, допутовала је у Јужну Кореју на церемонију затварања Зимских олимпијских игара (ЗОИ), саопштено је данас у Сеулу.

Осмочлана државна дегелација на челу с генералом Ким Јонг Чолом, прешла је зону демилитаризације између две Кореје, навеле су јужнокорејске власти.

Телевизија је приказала снимке контровезног генерала којег дочекује јужнокорејски високи званичник. Долазак Ким Јонг Чола изазвао је незадовољство јужнокорејске опозиције која се противи његовом присуству церемонији затварања ЗОИ.

Опозиција сматра севернокорејског генерала ратним злочинцем. Ким Јонг Чол је осумњичен да је једно време био на челу шпијунских операција и да је наводно наредио напад на јужнокорејски ратни брод 2010. године када је страдало 46 особа.

На церемонију затварања ЗОИ очекује се и долазак ћерке америчког председника Иванке Трамп, што за организаторе може да створи проблеме протокола јер треба да буде избегнут њен сусрет са делегацијом Северне Кореје, јер не желе да разговарају.

Церемонији отварања присуствовала је сестра севернокорејског лидера Ким Јо Џонг која је била у ложи заједно с америчким потпредседником Мајком Пенсом. Њих двоје тада нису разменили ниједу реч.

Учешће спортиста Северне Кореје на ЗОИ допринело је смиривању напетости на полуострву после две године тензија између два суседа, иако су САД упозориле да треба остати опрезан све док Пјонгјанг не одустане од свог нуклеарног и балистичког програма.

МОК: Остаје на снази суспензија Олимпијског комитета Русије

Међународни олимпијски комитет (МОК) није данас укинуо суспензију Русији, па ће се њених 168 спортиста на предстојећој церемонији затварања Зимских олимпијских игара у Пјонгчангу појавити под олимпијском заставом, као што је био случај и на церемонији отварања.

Олимпијски комитет Русије суспендован је 5. децембра због системског допинга његових спортиста на Играма у Сочију 2014. године, али је МОК, уз посебне критеријуме, дозволио 168 спортиста да учествују на такмичењу у Пјонгчангу. Они су се такмичили под олимпијском заставом и под именом "олимпијски спортисти из Русије".

Чланови МОК су једногласно одобрили препоруку Извршног одбора те организације, само неколико сати пре церемоније затварања. На гласању је било присутно 52 од 100 чланова.

Председник МОК Томас Бах рекао је да је услов да Русија наступи на церемонији затварања под својом заставом био да њени спортисти не буду позитивни на допинг у Пјонгчангу. Међутим, двоје од четворо позитивних су били Руси, укључујући и такмичара у карлингу, који је морао да врати освојену бронзану медаљу.

- МОК је одлучио да не укине суспензију за церемонију затварања, па неће бити делегације Олимпијског комитета Русије - рекао је Бах.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.