Почетна

Атомска одбојка у финалу, Пољска нови владар планете!

Други пут у историји Светски првенстава, одбојкаши Пољске освајају златну медаљу! Четрдесет година после историјског успеха у Мексико Ситију, нова златна генерација остварила је исти успех у својој земљи
ФОТО: ФИВБ
Пољска – Бразил 3:1 (18:25, 25:22, 25:23, 25:22)
Дворана: "Сподек" у Катовицама. Гледалаца: 12.528. Судије: Ф. Лодерус (Холандија), М. Лабаста (Чешка). Трајање меча: 116 минута.
ПОЉСКА: Новаковски 10, Вињарски 13, Клос 5, Влазуе 14, Джижга, Мика 22, Заторски (либеро), Конарски 2, Загумни, Кубјак. Нису играли: Можђжонек, Бушек. Селектор: Стефан Антига.
БРАЗИЛ: Бруно 3, Валас 18, Сидао 7, Мурило 8, Лукарели 18, Лукас 15, Марио (либеро 1), Фелипе (либеро 2), Висото 2, Фонтелес, Рафаел, Едер. Селектор: Бернардо Резенде.

Катовице су виделе меч за сва времена и величанствену победу "бјало-червоних" над, сада већ бившим владарима планете, одбојкашима Бразила.

Финале је донело дивовску борбу два равноправна тима. Искористивши почетни шок код домаћина, Бразилци су лако добили први сет. Од средине другог, почео је истински одбојкашки рат.

Улазак Загумнија (уместо Джижге), променио је ситуацију на терену. Сјајног дизача, пратили су у стопу његови саиграчи, нарочито јунак финала, Матеуш Мика.

Маријус Влазуе - МВП
На крају Турнира изабран је најбољи играч и прва седморка шампионата. Титулу МВП-ја, потпуно заслужено понео је Маријус Влазуе, пољски ас, који је од прве до последње утакмице играо на врхунском нивоу.
Наравно, он је заузео и место коректора у идеалној седморци првенства. Ту су још дизач Лукас Кампа (Немачка), примачка дијагонала из Бразила – Лукарели и Мурило Ендрес, средњи блокери Маркус Беме (Немачка) и Карол Клос (Пољска), те либеро Жења Гребењиков (Француска).

У неизвесној завршници, Пољска је стигла до изједначења, јер је и сервис домаћина, створио огромне проблеме примачима славног "Селесаоа".

Након десетоминутне паузе, настављена је утакмица у истом, жестоком ритму. Подрхтавала је "Сподек Арена" од смечева и снажних сервиса играча оба тима.

Први домаћин шампион после 1966!
Пољаци су први домаћини, после 48 година, који су освојили титулу Светског првака. Давне 1966. године, селекција ЧССР-а успела је да тријумфује у својој земљи.
Иначе, ово је друга златна медаља за Пољску на СП, по чему су се изједначили баш са селекцијом ЧССР-а. Пољаци имају још једну (сребрну из 2006) медаљу, а Чехословаци још четири, такође сребрне!

У завршници, вероватно и најважнијег сета на овом мечу, потпуна драма. Водили су Пољаци 21:19, стигли Бразилци на 23:23, а онда је Мика хладнокрвно прошао напад из зоне 4, да би за крај Лукарели смечовао у антену и то је био сигнал за неописиву радост целе пољске нације.

Није ни четврти сет прошао без драме. Нарочито не, од тренутка кад је снажни Фонтелес сервисима донео три поена предности за Бразил - 20:17.

Потом је погрешио сервис и кренула је победничка серија Пољске. Чак 7:1 направио је домаћин и стигао до три везане меч лопте (24:21), а другу је у историју претворио Маријус Влазуе!

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Бронзана немачка прича

Немачка – Француска 3:0 (25:21, 26:24, 25:23)

Дворана: Сподек у Катовицама. Гледалаца: 7.500. Судије: А. Зенович (Русија), Х. Чолакјан (Аргентина). Трајање меча: 85 минута.

НЕМАЧКА: Шварц 12, Калиберда 13, Беме 4, Грозер 19, Кампа, Бросхог 7, М. Штојервалд (либеро), Фром, Кинер, Шопс. Нису играли: Вестфал, Гинтер. Селектор: Витал Хајнен.

ФРАНЦУСКА: Рузије 12, Тоњути, Тили 7, Нгапет 11, Ле Ру 6, Ле Гоф 5, Гребењиков (либеро), Сидибе 3, Марешал, Жомел. Нису играли: Туја, Лафит. Селектор: Лорен Тили.

Чета белгијског стручњака Витала Хајнена, на почетку такмичења је била далеко од фаворита за освајање неког од одличја, али је у борби за бронзу, разуверила све „неверне Томе”.

Уз потпун реванш Французима, за пораз у првом мечу треће фазе такмичења, Немци су освојили медаљу на СП, после 44 године!

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lopta
Neosporno je da je Igor kvalitetan trener.Ali postoji i zasicenost jednog sistema rada,forsiranje jednog sastava, uz zapostavljanje nekoliko igraca koji su bili u sastavima idealnih sestorki liga u Italiji i Francuskoj.No u svemu ima i jedna dobra,dobili smo svetskog blokera Lisinca.
Bojan
A gde smo mi? Sramota, zaista kako smo se kockali sa onim sto su ranije generacije stvarale, tim za postovanje. Ovako nije moglo, i dobro je da je Kolakovic podneo ostavku, jer rezultata nema, a medalje su daleko.
Nele
A gde su Rusi i Amerikanci? Ako je za tebe sramota 9 mesto za mene nije! Momci su dali sve od sebe, nakaradni sistem takmicenja i sudijske greske su nas kostale boljeg plasmana! A Kolakovic je odlican trener!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.