Почетна / Одбојка / Репрезентација

Умро легендарни одбојкаш Миодраг Гвозденовић

Гвозденовић ће према последњој жељи бити кремиран и сахрањен у Никшићу
ФОТО: ossrb.com

Прослављени одбојкашки репрезентативац Миодраг Скале Гвозденовић, освајач прве медаље одбојкаша на Европским првенствима, умро је у Суботици у 77. години, саопштио је данас Одбојкашки савез Србије.

Гвозденовић је рођен 19. септембра 1944. у Никшићу, где је у ОК Сутјеска почео одбојкашку каријеру. Од 1965. до 1968. био је члан Босне из Сарајева, а затим прелази у Спартак из Суботице.

Са Спартаком из Суботице освојио је титулу првака Југославије у сезони 1974/1975, а затим и треће место у Купу европских шампиона 1976.

У репрезентацији Југославије освојио је као капитен брознану медаљу на Европском првенству 1975, златне медаље на Медитеранским играма 1967. и 1975. и једну сребрну (1974.) и пет бронзаних (1970, 1971, 1973, 1975. и 1976.) медаља на Балканским првенствима.

Популарн Скале Гвозденовић је за репрезентацију Југославије на три Европска првенства (1967, 1971. и 1975.) одиграо 25 утакмица и 11 утакмица на Светском првенству 1970. Играо је и на Универзитетским играма 1973.

Играчку каријеру је завршио у Босни из Сарајева, где је и почео тренерску каријеру. Тренирао је и Спартак из Суботице, затим је радио као наставник физичке културе, а потом до пензионисања радио као професор за спорт и физичку културу на Економском факултету у Суботици.

Добитник је награде Спортиста године 1975. у Суботици, Октобарске награде Суботице 1975, Повеље општине Никшић, златне значке Савеза за физичку културу Југославије и многих других признања и награда.

Гвозденовић ће према последњој жељи бити кремиран и сахрањен у Никшићу.

Коментари10
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

JANUS
Ziva legenda u Kraljevu 1975 covek igrao bos odraz neverovatan kao i intiligencija
Skale je ubedljivo najbolji igrač svih vremena
Ovo što se igra danas Skale je igrao još pre 45 godina. Samo se tada taj napad nije zvao "pajp".
Neko se razume u odbojku unazad 45 godina
Pokojni selektor Laza Grozdanović je tvrdio da su dva najbolja igrača na ovim prostorima svih vremena bili Miodrag Skale Gvozdenović i Miša Grbić. Uz svo poštovanje velikih igrača sa ovih prostora braće Grbić,Miljkovića, Kviska Vujevića, pokojnog Brđe, Bogojevskog, Vlade Trifunovića. Mogao bih ovako do prekosutra, pošto smo prebogati sa velikim i talentovanim igračima. Negde 1975/76 sam uživo gledao Spartak iz Subotice kada je u hali sportova na Novom Beogradu pobedio sam Crvenu Zvezdu sa jedno 10 reprezentativaca, uz dužno poštovanje i ostalih igrača Spartaka. Tada je on napadao iz zadnje linije i Boba Koledin ga je bukvalno tražio po celom terenu, a on je bio neuvatljiv za Zvezdin blok. Jednom rečju veliki igrač i čovek i zato hvala ti Skale za sve što si dao, tvojoj Bosni, Spartaku i jugoslovenskoj odbojci. RIP LEGENDO.
Uz jos vece duzno poštovanje
Zamislite danasnju prosečnu ekipu u tom periodu. Servis koji je sada malo reći duplo jaci nego tada, o brzini odbojke suludo je govoriti, o takozvanim fizikalijama ne treba gubiti vreme. Ono sto je tada izdvajalo igrače jeste ideja, i ko bolje implementira neki potez bio je kvalitetniji. Kao sto je u Skaletovom slucaju bio taj pajp, koji da se danas igra kao tada ne bi bio funkcionalan napad.
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.