Почетна / Одбојка / Репрезентација

Флизи: Србија има велику традицију

Светске шампионке поново на окупу, почињу припреме за Лигу нација
ФОТО: ОСС

Женска сениорска репрезентација Србије обележила је почетак припрема за четврто издање Лиге нација, прво такмичење ове сезоне које ће се одржати од 31. маја до 17. јула.

Позиву селектора Данијелеа Сантарелија, који је наследио трофејног Зорана Терзића, одазвало се 19 играчица, док ће се Мина Поповић, Маја Алексић, Бојана Миленковић и Катарина Лазовић прикључити по завршетку такмичарске године у клубовима.

Дијего Флизи предводиће клупу сениорки до доласка шефа стручног штаба који се са Конељаном бори за титулу првака Италије, а очекује га и финале Лиге шампиона 22. маја. Десна рука нашег селектора, поделио је утиске по доласку у Београд:

- Част ми је што сам овде. Репрезентација први пут има тренера из иностранства, врло смо узбуђени. Знамо да Србија има велику традицију коју поштујемо и надамо се да ћемо успети да је сачувамо.

Са новом енергијом Србија улази у први циклус припрема, биће потребан период прилагођавања, али Филизи има јасан план:

- Почетак је, морамо да упознамо девојке. Крећемо полако са физичким припремама, радићемо и са лоптом, али без скокова током првих дана. Имамо неколико специфичних ситуација са мањим повредама које треба да проверимо. Пре свега нас очекују медицински прегледи, потом и све остало – изјавио је Флизи.

Владимир Банковић, дугогодишњи кондициони тренер сениорки Србије, каже да ће током прве недеље рада акценат бити на провери здравственог стања играчица:

- До Светског првенства има довољно времена. Прво планирамо да урадимо обавезне лекарске прегледе како бисмо знали да ли су све девојке здраве и да бисмо могли да уђемо у јача тренажна оптерећења. Уз то би требало да урадимо тестирања с обзиром на велику базу података коју имамо за сваку девојку и стандарде које смо направили годинама уназад. На основу тог тестирања, направићемо план и програм рада.

Један од највећих стручњака када је реч о физичкој припреми, говорио је о тренутној форми одбојкашица:

- Девојке су завршиле такмичења релативно скоро и практично нису ван форме. У овом периоду ћемо одржавати тај ниво, немамо много времена да се припремимо како бисмо у Лиги нација играли што боље. Ипак, приоритет за ову годину је Светско првенство.

Бранкица Михајловић и Бианка Буша на добром су путу опоравка од повреда:

- Бранкица је била у посебном режиму последња три месеца, обавили смо и разговоре са њеним физиотерапеутом и кондиционим тренером. С друге стране, Буша је одмах после операције почела да ради са мном, она је у доста доброј физичкој форми. Процес опоравка од операције траје дуже, прст мора да срасте, тетива и лигаменти морају да добију на мобилности да би у пуном обиму могла да ради на тренингу. Превасходно мислим на ударце по том прсту у блоку. Прошле недеље је кренула да ради с лоптом – рекао је Банковић.

Доласком на клупу Србије, Сантарели је обрадовао верне навијаче наше селекције. Јована Стевановић се попела на кров света 2018. године, али већ наредне није била стуб одбране на мрежи репрезентације.

Са искреним осмехом и сјајем у очима што ће после три сезоне паузе обући плави дрес, рекла је:

- Узбуђена сам, имам лептириће у стомаку. Срећна сам, радујем се повратку. Нема ништа лепше него носити репрезентативни дрес. Тешко ми је било док нисам била овде. Обожавам овај моменат кад се сви скупимо, видимо, једва чекам да кренемо да радимо.

Играчице са којима је делила терен претходних година и бележила највеће успехе, нису криле радост због повратка средњег блокера:

- Врло је битан детаљ да те саиграчице желе назад. Стално потенцирам да смо имале добру атмосферу, волимо се и то је био наш кључ успеха.

Упутила је и неколико речи о новом тренеру Сантарелију:

- Никад нисам сарађивала са њим. Сигурна сам да ће девојке да га прихвате. Италијани имају мало другачији начин рада од нашег, требаће времена да се навикнемо. Такође, када је реч о језику, нисмо навикле да имамо странца за селектора, али сигурно ће све проћи у најбољем реду.

Када је реч о главним циљевима за ово репрезентативно лето, Јована је јасна: 

- Надам се да ће Лига нација бити загревање за одбрану Светског првенства – закључила је Стевановићева.

Актуелни светски првак, вицешампион Европе и бронзани са Олимпијских игара такмичење почиње у Анкари 31. маја утакмицама против Белгије, Тајланда, Бугарске и Холандије 5. јуна.

Друге седмице која је на програму од 14. до 19. јуна отиснуће се пут Бразилије где ће је сачекати Италија, Кореја, Турска и Бразил.

Током треће недеље од 28. јуна до 3. јула играће у Калгарију против Немачке, САД, Канаде и Јапана.

Престоница Турске биће домаћин финалног турнира од 13. до 17. јула.

ЈЕЛЕНА БЛАГОЈЕВИЋ ВЕЛИКА ПОМОЋ

Добро познато име одбојкашкој јавности нашло се у тренерском тиму Сантарелија.

Јелена Благојевић последњи наступ за Србију забележила је прошле године на Европском првенству, а богату каријеру красе две златне, једна сребрна и три бронзане медаље.

Овог пута биће спона између играчица и стручног штаба изван девет метара.

- Јелена ће бити велика помоћ, говори италијански, али наравно, има искуства у сениорском тиму. До прошле године била је играчица, захвални смо што је део нашег тима. Знамо да и остали чланови стручног штаба имају 20 година искуства, сигурни смо да ће нам помоћи – нема дилему Флизи.

БРАНКИЦА МИХАЈЛОВИЋ: ВОЛИМ ДА ИГРАМ ЗА СРБИЈУ

Бранкица Михајловић била је део тима на Олимпијским играма прошле године, али пропустила је Европско првенство у Београду због повреде. Није крила радост због повратка:

- Драго ми је што сам поново овде и што видим драге људе са којима сам сарађивала дуги низ година. Волим да играм за Србију, то је посебан осећај.

Додала је:

- Чињеница је да дуго кубурим са повредом и имам проблем који нисам успела да решим кад је требало. Спортиста некад не слуша тело. Имам жељу, мотивацију, вољу, велики сам борац. Трудим се, доста је боље јер сам радила на физичкој спреми. Полако уводим одбојкашки део, верујем да ћу савладати све препреке – каже Михајловићева.

БОЈАНА ДРЧА: КАО ДА НИСАМ ПРЕКИДАЛА

Бојана Дрча вратила се у репрезентацију у години одбране светског злата, симболично јер је 2018. године подигла трофеј намењен шампиону и тада забележила последњи наступ. Спремна је да после три сезоне поново организује игру Србије:

- Раде емоције, осећај је као да нисам ни прекидала. Радујем се репрезентативној сезони. Мислим да ћемо кроз Лигу нација пронаћи игру, успети да испоштујемо оно што се будемо договориле са новим селектором. Доста је младих девојака, треба да се покажу и да носе игру. Ова година ће бити супер, као и све претходне – рекао је искусни техничар.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

...
Sam Terzic je predlozio Santarelija za selektora. OSSRB je samo prihvatio taj predlog.
Bg
za ovog italijanskog statisticara, ni italijani ne znaju ko je. a mi mu u ruke dali nas sampionski tim. bravo za onog ko je to odlucio.
Pomak u nazad
Imamo i trenere večite pomoćnike u svim selekcijama,a i one podobne za procenat!!!
Ko
Je veciti kod seniorki
Imamo veliku tradiciju
Takođe imamo i tebe na klupi,na veliku žalost pravih odbojkašica i odbojkaša.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.