Почетна / Одбојка / Репрезентација

Марко Ивовић: Колико год био скроман, све награде пријају

Са одразом од 110 сантиметара, најбољи одбојкаш Србије у претходној години, има дохват на смечу од 3,61 метара
ФОТО: fivb.com

Одбојкаши Србије, освајањем Светске лиге у Кракову, залечили су ране, створене неодласком на Олимпијске игре у Рио де Жанеиро. Слабости исказане на јануарском квалификационом турниру у Берлину, скупо су коштале Орлове, али је некако све наплаћено у најкомерцијалнијем одбојкашком такмичењу.

Марко Ивовић

Рођен: 22. децембра 1990. у Љигу

Висина/позиција: 193 цм/примач сервиса

У репрезентацији од: 2013. године.

Мечева за репрезентацију: 69

Највећи успеси: ЕП 2013 - бронза, СЛ 2015 - сребро, СЛ 2016 - злато.

Клубови: Спартак Љиг, Војводина, Малије Мили Пјанго (Турска), Пари Волеј (Француска), Решовија (Пољска), Белогорје (Русија), Решовија (Пољска).

Клупски трофеји: два Купа Србије са Војводином, освојен ЦЕВ куп са Паризом, првак Пољске са Решовијом.

Оно што су пулени Николе Грбића приказали током интерконтиненталне фазе такмичења и на самом завршном турниру, импресионирало је светску одбојкашку јавност, која се и на тај начин уверила у суровост система олимпијских квалификација.

Један од јунака историјског тријумфа српских одбојкаша био је Марко Ивовић. Дете Спартака из Љига, небески скакач, кажу - одбојкашки Сотомајор. На почетку разговора питамо га, како је то бити најбољи одбојкаш Србије?

– Сви желимо да будемо најбољи у ономе што радимо, у спорту и животу. Колико год био скроман, све то прија. Али, без сјајних момака и после свега што смо урадили, не би дошла ни ова награда. Да је било који други момак добио, било би заслужено, јер сматрам да имамо изузетне играче. За мене је ово велика част и обавеза да наставимо тамо где смо стали у Кракову, јер смо свесни колико вредимо – каже Ивовић.

Да одмах на почетку разрешимо дилеме око вашег одраза? Колики је он, заправо?

– Па, по неким мерењима, око 110 сантиметара! Са својих 193 цм висине, имам дохват на смечу од 3,61 метара.

И одраз је наследан?

– И отац и стриц имали су сјајан одраз и увек су се препирали ко може више да скочи, ко може да дохвати неку вишу тачку на зиду. Као клинац сам ишао на њихове тренинге и сећам се тих ствари. Кажу да сам имао 3-4 године, када сам почео да долазим у дворану и да се дружим са лоптом. У четвртом - петом разреду сам хтео да идем на фудбал, али су родитељи били против. Био сам солидан фудбалер, али ме је судбина везала за одбојку.

Стигла је безобразна понуда руског Белгорода?

Ниједан меч у млађим селекцијама

Марко Ивовић није одиграо ниједну званичну утакмицу за кадетску и јуниорску репрезентацију Србије.

– У кадетским данима играо сам дизача и није било реално да будем позван на ту позицију. Као јуниор, код Милана Жарковића, био сам два пута на припремама, али сам оба пута отпао. Не замерам ја никоме ништа, сваки тренер има своју визију. У тој генерацији је било доста добрих играча као што су Мијаиловић, Стевановић, Васић, Пајић...

– Просто нисам могао да верујем да се мени то дешава. Кад је понуда стигла, дуго сам вагао и ипак одлучио да одем. Шанса да играм заједно са Тетјухином, Музерским, Хтејом, Косаревим, била је прилика да додатно напредујем. Тешко је играти у Русији, дуга су путовања, напорно је, тешке су утакмице, никога не можете добити без борбе. Били смо трећи у Лиги, изгубили у финалу Купа. Играо сам током целе сезоне и то ће ми донети сјајну репрезентативну годину.

А све након што сте остали без шанси да се пласирате на Олимпијске игре?

– У томе и јесте величина ове генерације. Нисмо се обесхрабрили, напротив. Свесни смо колико вредимо и тријумф у Кракову, са оним претходним финалом у Рију, само је доказ да овај тим има огроман потенцијал. Извршили смо комплетну смену генерација. Од Кракова смо кренули од нуле и верујем да ћемо на Европском првенству у Пољској, још једном бити прави.

А Пољаци су нас опет изабрали за првог ривала на фудбалском стадиону у Варшави. Кажу, желе репризу 2014?

– Баш ми је драго што тако мисле. И нека остане на томе. Видећемо се у септембру. Само, Боже здравља! – поручује најбољи одбојкаш Србије у 2016. године Марко Ивовић.

Комплетан интервју можете да прочитате у новогодишњем троброју Спортског журнала за 31. децембар, 1. и 2. јануар. Уколико желите да се претплатите на електронско издање Журнала кликните ОВДЕ.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Vosa Nikola
Radnik · 02 јануар, 2017 04:23 Pa nije ni priblizno bio ovom kvalitetu tada, logicno zasto su drugi imali prednost E brrrate mrzitelju Radniku, da ti odgovorim istini za volju te 2009. godine je u najbitnijoj utakmici protiv Kleka za ulazak u super ligu, pazi kao omladinac taj i tadasnji Mare koji nije imao kvalitet, nakupio sedam aseva plus pet blokova i dvadesetjedan smecpoen, odnosno ukupno 33 poena kao primac Spartaka i to omladinac. Iste sezone kada je presao kod nas u Vojvodinu odmah je pokazao dal ima il nema talenta, pa je u jesenjem mecu te 2009. imao neponovivih 21 poen od 22 smeca a takodje i postao igrac sezone naseg kluba. Tako da su to cinjenice !!! pa samim tim su deplasirane il diskutabilne, da ne koristimo drugu definiciju izjave o pribliznom kvalitetu. Radnikuuu poruka da nista nije moglo iz niceg nastati a ti si i dalje radnik.
raca
bravo mare
Qwerty
Divan momak, lepo vaspitan! Bravo Marko! Neverovatno je da nije imao mesto u juniorskoj reprezentaciji.
NikSa
moram da odgovorim mada mi to nije manir iz razloga što je Marko zaista divan, divan čovek i sportsmen sa kojim je milina saradjivati i raditi i kome treba reći HVALA ! Prvi je Vošin MVP SL. Borac bez kompromisa koji daje sebe ekipi i prosto vuče ekipu do pobede. Ovde je ubrzanim tempom ali i napretkom dobio priliku i podrsku kao veoma talentovan i predan sa jasnim stavom - ''Poverenje koje dobije ume maestralno da prihvati i uzvrati! Pregled igre i sprovodjenje taktike u svrhu pobede mu je dala prednost u odnosu na sve. Tiho, predano bez arogancije postao je ''srce'' tadanje ekipe. '' Ispostavilo se da taj pristup ima u svim ekipama kao i sada u reprezentaciji što će reći da mu je takav mentalni i fizički sklop. Iskreno se nadam da ćeš opet biti u nasem sastavu, kad tad i bilo kako. Mare srećno u daljoj karijeri!
Radnik
Pa nije ni priblizno bio ovom kvalitetu tada, logicno zasto su drugi imali prednost

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.