Почетна / Одбојка / Репрезентација

Србија два пута савладала европског вицешампиона Словенију и кренула пут Загреба

Победом против Словеније у пријатељском мечу одиграном у Шоштању, одбојкаши Србије започели су такмичарску 2017. годину, а сада их у Загребу чекају квалификације за Светско првенство
ФОТО: OС Словеније

Словенија – Србија 1:3 (20:25, 19:25, 26:24, 18:25)

Дворана: СЦ Шоштањ. Гледалаца: 1.000. Трајање меча: 110 минута.

СЛОВЕНИЈА: Пајенк 4, Козамерник 4, Гаспарини 11, Винчић 3, Урнаут 14, Чебуљ 10, Ковачић, Шкет 3, Конциља 3, Шталекар. Нису играли: Т. Штерн, Кек, Томан, Ропрет. Селектор: Слободан Ковач.

СРБИЈА: Петрић 12, Станковић 3, Ивовић 13, Јововић 2, Лубурић 11, Подрашчанин 6, Росић, Атанасијевић 16, Околић 2, Катић 1, Лисинац 3. Нису играли: Ковачевић, Мајсторовић (либ 2). Селектор: Никола Грбић.

 

У прелепој и свечарској атмосфери, Орлови су надиграли домаћина у свим сегментима игре и доказали да ће у доброј форми дочекати старт квалификација за Светско првенство у Загребу.

Добрим сервисима Лубурића, пулени Николе Грбића отворили су меч и повели 6:2, а до краја сета нису дозволили домаћину да дође, ни до изједначења.

Само су блокови Чебуља донели неизвесност (14:13), али су Петрић и Ивовић, задржали висок ниво игре, да би после блока Лубурића, Србија повела 20:16. После Ивовићевих сјајних сервиса, при резултату 23:16, било је јасно да ће наша селекција повести.

Није се много тога променило ни у другом периоду. Опет је Србија рано повела (7:3), али су Словенци изједначили на 9:9. Подигло је то и публику на ноге, међутим, Србија је имала одговор на нешто агресивнију игру домаћина.

Серијом блокова (чак 8 у овом сету!!!), плави су држали Словенце на разлици од два до четири поена. Помагали су им и домаћи сервис грешкама, па је занимљив податак да је наша селекција у сету, којег је добила резултатом 25:19 имала само шест (од 11) реализованих напада!

На почетку трећег периода селектор Грбић је у игру убацио Лисинца и Атанасијевића, а домаћин је добрим сервисима Чебуља, први пут повео – 4:3.

Пајенкови почетни ударци донели су и „плус 3” домаћину (7:4), па је било јасно да нас чека највећа борба од почетка утакмице.

Нажалост, доста сервис грешака, али и неколико судијских, на нашу штету, држали су домаћина у животу. Тек у завршници је са неколико сјајних сервиса Атанасијевић донео два поена вишка (23:21), али је узвратио Чебуљ на исти начин, па су Словенци на разлику добили овај сет.

Међутим, у четвртом није било дилеме. Сада и са Околићем и Катићем у постави (уместо Подрашчанина и Петрића), Србија је Ивовићем и Атанасијевићем повела 12:6. Од резултата 15:8 заиграо је и Буцуљевић и задржао висок ниво игре наше селекције, која је врло брзо ставила тачку на овај сусрет.

Одбојкаши Србије у добром расположењу напустили су Словенију и кренули за Загреб, где их од среде чека један од најважнијих турнира ове године, квалификације за Светско првенство.

Орлови су после два пријатељска меча против актуелних европских вицешампиона сигурни да је добра форма ту и да ће у главном граду Хрватске имати све у својим рукама.

Србија ће од среде до недеље играти против Белорусије, Данске, Швајцарске, Норвешке и Хрватске.

– Непознаница нема, без обзира на чињеницу што са тим репрезентацијама готово да никада нисмо ни играли. Захваљујући добром раду наших скаута, набавили смо снимке мечева и имаћемо увид њихове могућности. Припреме за те мечеве одавно теку и не верујем да нас било шта може изненадити – каже Грбић.

Успешнији и у другом мечу

Мушке одбојкашке репрезентације Словеније и Србије одиграле су други пријатељски меч, затвореног типа, без присуства публике, у дворани Стожице у Љубљани.

Утакмица се играла уз асистенцију тренера оба тима, који су убацивали контре, па је због тога и био незваничан. На крају је победила Србија са 3:2, по сетовима 25:16, 25:21, 11:25, 20:25, 30:28. Најбољи поентер меча био је Урош Ковачевић са 25, а следили су га Александар Атанасијевић са 18 и Дражен Лубурић са 10 поена. Код Словенаца, Тине Урнаут је уписао 14, Тончек Штерн 12, а Клемен Чебуљ 10 поена.

Ковач: Оба меча корисна

После два пријатељска меча против Србије, Слободан Ковач, селектор Словеније имао је јаснију слику о тренутним могућностима свог тима.

– Оба меча су нам донела доста тога доброг, иако је Србија, у овом тренутку, у бољој форми. Можда смо у том првом превише респектовали противника, док је други послужио и Николи и мени за нешто чешћу комуникацију са играчима. У сваком случају, очекујем да до почетка квалификационог турнира заиграмо пуно боље и да кроз сам турнир, све до вероватно одлучујућег меча против Белгије, дођемо до праве игре - рекао је Ковач, коме у стручном штабу асистирају Дејан Вулићевић и Милан Симојловић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.