Почетна / Одбојка / Репрезентација

Кондициони тренер Орлова: Спремни за ЕП

У две групе, одбојкаши Србије одрадили су јуче преподне јаку теретану, као увертиру у вечерашњи пријатељски меч против Словеније. Слободни су били синоћ Грбићеви „орлови”, али ће зато данас, пре меча са изабраницима Слободана Ковача, имати још један, преподневни тренинг.
ФОТО: И. Јагличић

У жестоком ритму, одбојкаши Србије „прилазе” наредном Европском првенству, свесни да их само жесток рад и максимална посвећеност могу приближити коначном циљу, освајању једне од медаља у Пољској.

Већ другу годину Александар Петровић обавља улогу кондиционог тренера у стручном штабу Николе Грбића. Популарни Сале сматра да су и за четири недеље, колико су трајале припреме, одбојкаши Србије одрадили добар посао.

Требало је све ускладити и са тим двонедељним одмором, којег су момци добили по завршетку Светске лиге. Успели смо да искомбинујемо техничке и физичке ствари и да спрему подигнемо на ниво, који захтева Европско првенство. Сад већ све приводимо крају, темпирамо форму за само такмичење. Надам се да смо у добром циклусу, али видећемо шта ће такмичење да покаже – каже Петровић.

У чему је основна разлика кад се екипа припрема за велико такмичење, какво је Европско првенство и рецимо Светску лигу, где момци из сезона и својих клубова, стижу на припреме?

Све зависи од тога, колико се има времена од такмичења до такмичења. Ако га је мало, онда не може да се ради на генералним физичким стварима, снази и експлозивности, већ морају да се тренирају неке конкретне ствари, потребне за само такмичење. Спречавање повреда је основни циљ у том периоду, уз одржавање форме из клубова. У овом случају, имали смо доста времена да одрадимо и неке специфичне ствари, па се надам да ће момци пуни позитивне енергије дочекати шампионат Европе – додаје Петровић.

У чему је специфика рада са одбојкашима?

Пре свега у томе што су они високи момци, са дугим екстремитетима и све вежбе морају да се прилагођавају њиховој висини. Није исто радити са одбојкашем од два метра и рукометашем од 175 или 180 сантиметара, који има неку већу базичну снагу. Све вежбе се прилагођавају висини и позицији играча у тиму. Негде је важнији одразе са обе ноге, негде само са једне, негде се више рачуна води о смечу једном руком, а негде опет о блоку са обе. Гледамо и обрасце кретања у свакој позицији, па уз њихову помоћ дајемо вежбе, које би могле исте да побољшају. Специфична су и загревања за сваку позицију, плус индивидуални захтеви сваког играча, у зависности од неких повреда и проблема...

Какви су радници српски одбојкаши?

Одлични, заиста! Сви су сјајни момци, који су дошли из клубова преморени, а цело лето су радили некад и по шест сати дневно без поговора. Свака им част!

Хоће ли бити спремни за Европско првенство?

Гарантујем, хоће сигурно... Само да се поклопе још неке коцкице. Потребно је и мало среће. Екипни спорт не зависи баш само од физичке спреме, као неки индивидуални, има ту много фактора. Што се тиче физикалија, момци су већ на 80 посто, тако да ће до такмичења то бити оно право – закључио је на крају разговора Александар Петровић, кондициони тренер у стручном штабу Николе Грбића.

СА СЛОВЕНЦИМА ОД 18 ЧАСОВА

Први од два пријатељска меча затвореног типа против селекције Словеније, на програму је вечерас, од 18 часова у дворани СЦ Мастер у Земуну.

За генералну пробу, Никола Грбић рачуна на свих 17 играча, који су тренутно на припремама. Што се тиче Словенаца, под знаком питања је Клемен Чебуљ, који већ неколико дана не тренира са тимом, због повреде трбушног мишића. Чак је српски стручњак уместо њега већ позвао на припреме Јана Клобучара.

 

СЈАЈНИ УСЛОВИ ЗА РАД

Није заборавио Александар Петровић да се захвали Одбојкашком савезу Србије, али и домаћину, СЦ Мастерс, на сјајним условима за рад.

Немамо ниједну једину замерку на услове за рад ове године. И припреме на Палама су протекле без иједног проблема, а о условима у Мастерсу стварно не треба трошити речи. Теретана је фантастична, велика, чиста, климатизована. Баш као и дворана... – каже Петровић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.