Почетна / Одбојка / Репрезентација

БЛОГ КОЈИ ЈЕ ЗАПАЛИО МРЕЖЕ: Србија је победила, „олош народ“ који никада не спушта главу

Друштвене мреже, као и савремене апликације за комуникацију, попут Вибера, послужиле су да се јуче муњевитом брзином пренесе блог „Србија је победила, али, као и обично, ви то нисте приметили” Мауриција Монтеа, италијанског писца из Пуље.
ФОТО: Facebook printscreen

Преносимо вам део текста врло емотивног текста који је за „Фејсбукрепортер” превео Драган Мраовић, књижевник и књижевни преводилац. ​

„Србија је победила, нација која је отприлике четири пута мања од Италије.

Србија је победила, а има само осам милиона становника (много мање од Ломбардије).

Србија је победила, нација са нижим БДП-ом него сиромашна јужна Италија.

Србија је победила, мала, прљава и лоша.

Србија је победила, „олош народ“ који никада не спушта главу.

Србија је победила, без великих банака и осигурања.

Србија је победила, којој не знате ни географски положај.

Србија је победила, „ултранационалистичка и ратоборна“.

Србија је победила, која још сакупља крхотине рата који се никада није заиста завршио.

Србија је победила, а ваши вољени новинари објављују плачљиве чланке у о побеђенима, али без икаквих похвала победницима.

Србија је победила, чак и за вас који не знају Иву Андрића.

Србија је победила, она који је пре месец дана такође победила и вашу мушку екипу.

Србија је победила, која није „циганска“ нација када вашим тимовима даје своје најбоље спортисте.

Србија је победила играјући лоше, јер да је играла као што зна играти, ваша илузија би много мање трајала.”

 

Комплетан текст на српском и италијанском можете прочитати на ОВОМ ЛИНКУ.

 

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Goxy
Srbija je pobedila, ona koja će i za sto godina umirati od uraniuma kojim smo vas bombardovali zbog "8000" žrtava u Srebrenici..., Srbija je pobedila, što nije Nemačka, pa da joj se i milioni Jevreja oproste...
Lugi
Italijanima u obe konkurencije fali jos malo stranaca kojima ce dati drzavljanstvo, e tek onda bi imali sanse...
gropn Ii
ljude pout ovog Italijana ili npr Arno Gujona treba posebno postovat i ugostititi kao svog rodjenog ! tako rade prave drzave ili bar pravi sportski savezi !
Nenad
a joj sta je rekao za bdp
ljubo
dosta si tog dobrog napisao tj. rekao ali poredjenjem generala mladica sa musolinijem sam si sebe diskreditovao da znas bas sve o nasem narodu.
Иван
Веровао или не, у Италији многи не сматрају Мусолинија лошим. Он је ипак тамо контроверзна фигура, није изричито лош, како га ми доживљавамо. Хтео је да укаже овај италијански писац на њихово лицемерје: зна и он да сигурно преко половина Италијана потајно подржава фашизам, само не сме да каже. Мислио је на ту врсту неслагања са системом и на ту врсту лицемерја Запада, јер Срби отворено подржавају Младића, а Италијани не смеју да кажу да подржавају Дучеа.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.