Почетна / Одбојка / Репрезентација

Атанасијевић: Ковач је веровао у нас, чак и кад ми нисмо

Србија је у фианлу ЕП у Паризу победила Словенију 3:1 после преокрета, осовојивши треће европско злато у историји
ФОТО: ЦЕВ

Коректор одбојкашке репрезентације Србије Александар Атанасијевић рекао је да освајање европског злата вратило самопоуздање играчима и да су постали свесни да могу да се носе са свим ривалима.

Србија је у фианлу ЕП у Паризу победила Словенију 3:1 после преокрета, осовојивши треће европско злато у историји.

- Финале у Паризу је можда била утакмица наших каријера, нашхих живота. Успели смо да освојимо европско злато, које нам много значи. Пре свега на самопоуздању и сада смо свесни да можемо да се носимо са било којом европском репрезентацијом - рекао је Атанасијевић.

Одбојкашу Перуђе ово је друго златно одличје на првенствима Старог континента, пошто је и 2011. године био у репрезентацији Србије која се попела на европски трон.

Атанасијевић је тада у тиму Игора Колаковића имао другачију улогу, јер на његовој позицији играо легендарни Иван Миљковић.

Осам година касније, он се издвојио као један од лидера ове генерације одбојакша.

- Тада сам имао 21 годину и када сам пролазио испод терасе Старог двора, помислио сам да бих волео да се једног дана нађем на балкону и у другој улози, као битан шраф у екипи. Играчки тада нисам много доприносио, али сам покушао да мотивишем старије играче да дају свој максимум. То је била моја прва медаља освојена са реперезентацијом. Сигурно је да ми је драга, али ова из Париза је много вреднија.

Србија је на минулом ЕП доминантно дослсла то титуле, са девет победа из девет мечева, а Атанасијевић је истакао да је меч са Украјином био прекретница.

- Свака утакмица је на свој начин била тешка, али против Украјине била је најтежа. Добили смо их 3:2, губили скоро 2:0 у сетовима… Успели смо да се вратимо као екипа. Можда је та утакмица била прекретница, где смо схватили да као желимо да одемо далеко на ЕП, морамо да играмо као тим.

После неуспеха на квалификационом турниру за Олимпијске игре у Барију, уследила је оставка тадашњег селектора Николе Грбића.

Слободан Ковач је тада преузео демотивисан тим, од којег јавност није очекивала успех на Европском првенству.

- Боба је заиста ‘луд’ тренер. Он нам је од првог дана говорио да смо ми врхунски играчи, да верује у нас, да можемо да будемо они прави… Када ти то неко понавља изнова и изнова, убедите у то. Он је веровао у нас и када нико није, то није фраза. Заиста је тако било. Веровао је и та вера се исплатила. Нисмо ни ми очекивали да дођемо до европског трона, после тих квалификација у Барију и пораза од Италије. Можда је та утакмица помогла да у својим глава схватимо да морамо да дамо више. То смо на ЕП урадили.

Србија ће другу прилику за олимпијску визу имати у Берлину, где је у јануару очекује европски квалификациони турир, на ком ће осам селекција тразити карту за Токио.

- Те квалификације ће бити много теже такмичење од ЕП. Сада знамо како треба да играмо, знамо шта нам је чинити. Све је на нама - закључио је Атанасијевић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.