Почетна / Одбојка / Репрезентација

ЗЛАТНИ ОЛИМПИЈСКИ ЈУБИЛЕЈИ - Сиднеј 2000.: Грбићев поен за сва времена

Игре које су нам позлатили одбојкаши после два стартна пораза
ФОТО: Принтскрин Јутјуб

Игре у Сиднеју смо дочекали са шампионским очекивањима од кошаркаша, а позлатили су их одбојкаши – Никола и Владимир Грбић, Иван Миљковић, Владимир Батез, Слободан Ковач, Слободан Бошкан, Ђула Мештер, Васа Мијић, Андрија Герић, Горан Вујевић, Вељко Петковић, Игор Вушуровић и селектор Зоран Гајић.

Финале

Југославија - Русија 3:0 (25:22, 25:22, 25:20)

Дворана: Изложбени центар. Гледалаца: 10.000. Судије: Переира (Аргентина), Хобори (Мађарска).

ЈУГОСЛАВИЈА: Батез, Ковач, Бошкан, Мештер 5, Мијић, Н.Грбић 3, В.Грбић 14, Герић 6, Вујевић 10, Миљковић 19, Петковић, Вушуровић.

РУСИЈА: Комуцки, Оликвер, Горлучев, Шулепов 6, Казаков 3, Митков, Тетјухин 11, Јаковљев 8, Ушаков 1, Герасимов 2, Савељев 6, Кулешов.

Пут До Злата

Б ГРУПА: Југославија – Русија 1:3; Југославија – Италија 2:3; Југославија – САД 3:0; Југославија – Аргентина 3:1; Југославија – Ј.Кореја 3:2. ЧЕТВРТФИНАЛЕ: Југославија – Холандија 3:2. ПОЛУФИНАЛЕ: Југославија – Италија 3:0. ФИНАЛЕ: Југославија – Русија 3:0.

Осим злата, највећег успеха, наше одбојке са финала је као заоставштина за сва времена остао и поен Владимира Грбића чији снимак има милионске прегледе на Јутјубу, Фејсбуку...

Сцена као из вестерна – после пријема, Вања прелеће рекламе, и у лету ка гледалишту враћа лопту у терен... Пада доле, диже се, утрчава назад, скаче у блок и осваја поен... Својој екипи даје незамисливу снагу, а противнику убија сваку наду.

Вања није лажно скроман, али не жели да се враћа у прошлост, његов времеплов окренут је будућности. На питање о Сиднеју, „изрецитовао” нам је допуњену верзију свог есеја од пре пар лета:

- Олимпијски шампион је светиња и привилегија. Није то онај ко је освојио златну медаљу на Играма, попео се на победничко постоље, онај коме је свирала химна његове земље. Многи који су освојили то одличје нису га достојни. Олимпијски шампион је пример, устаје сваког дана са циљем да макар за јоту побољша себе и буде бољи него јуче. Олимпијски шампион је филозофија живота, са тим се не тргује – у даху је рекао Грбић.

Коментари10
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

007
Čemu skromnost..malo sarkazma pa zato što je bolje reći istinu nego biti lažno skroman a to su rekli najveći stručnjaci odbojke tada od Rusa do Italijana, sam legendarni Zorzi je priznao da smo bolji od njihovo tima koji je harao sredinom 90tih i bio tri put svetski prvak pa i 98 kad su nas dopingovani pobedili u finalu al zato im u SIDNEJU ni kenguri ni koale nisu pomogli.
007 po tebi je verovatno
I Vilijam Džordž Morgan, tvorac odbojke, čistokrvni Srbin.
Od
kada si ti ovlašćen i od koga da odrediš ko je dostojan a ko ne. Sujeta je strašan neprijatelj čoveka.
Велики, Гранде само Ја
једва чекамо да видимо колико ћеш ти избацити олимпијских шампиона са свог великог кампа за играње балоном!
Pametni
Kad bi se razumeo u sport ne bi ovako lupetao!!!
hahah
treba uvesti u olimpijski sport igranje balonom sa rukama iza leđa! Opasna disciplina!
Željko Pavlović
Bravo.
007
Najbolji odbojkaski potez najboljeg tima u istoriji svetske odbojke i galaxije.
007 Čemu
Takva skromnost u Vašem komentaru.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.