Почетна / Одбојка / Широм планете

Дарко Закоч за Журнал: Није то више некадашња Румунија коју ми памтимо

- Челници клуба размишљају да ли ћемо да играмо Лигу шампиона или можда аплицирају за Челенџ куп због наших проблема са путовањима – каже Закоч
ФОТО: ЦЕВ

Човек звани титула. Тако би најбоље и у најкраћем могао да се опише феномен какав је стратег Дарко Закоч. И даље се одбојкашки аудиторијум са поносом сећа феноменалне ере чувеног Јединства.

Тамо где је стао у Ужицу, наставио је у славном Поштару 064. Потом и у Партизан Визури… Био је то период феноменалних резултата, током којих је 57-годишњи стручњак освојио чак 13 шампионских круна.

Успеха му није мањкало ни у иностранству. Славила је Закоча и Констанца.
Ипак, многима ће да остане упечатљив и у улози главног кормилара Албе. Са пет титула лансирао је екипу из Блажа у врх не само Румуније, већ и Европе.

Изузетно цењен, а то му и доликује, Дарку је природно да стреми ка новим пехарима... И то на на добро познатом месту. 

- Практично ми је остало да завршим још ову годину по уговору. Коректно су понудили да водим још један циклус... Сва размишљања везана су за Блаж – истакао је Дарко Закоч, у разговору за Спортски журнал.

Док са породицом одмара на релацији Ужице – Златибор, и чека повратак у Румунију на место успеха, Закоч се присећа… Колико се Алба променила од Вашег доласка 2014. године?

- Урадили смо пуно, без лажне скромности. Председник је јако бистар, иако није из света одбојке. У ранијим разговорима, тако на неким седељкама, причали смо доста о одбојци и само је упијао. Довео је мене и решимо да заједно кренемо у пројекат. Из године у годину растемо. Блаж је мала средина, недостаје логистике, можда струке.. Велика су и оптерећења, али види се помак. Ипак, уверен сам да ће да буде још квалитетнија прича са изградњом нове дворане, која би требало 2021. или 2022, да се пусти у погон. Ипак, гледајући по свим параметрима, Блаж јесте прави одбојкашки спортски центар.

Поред великих планова, шеф струке актуелног првака жељно ишчекује почетак сезоне. Недавно је и дознао када је заказан старт Првенства.

- Пре неколико дана била је седница Федерације. Планирано је да лига почне средином октобра, првобитно је било у септембру. Видећемо како ће да буде. С обзиром на то да је у Румунији тешка и ванредна ситуација зато је све и одложено. Требало би доласком поново да идемо у карантин а то није добро за нас, а ни за девојке. Међутим, увек сам био оптимиста и знам да ће све ово полако да пролази.

Како тренутно одржавају форму Ваше играчице?

- У контакту сам са њима и већина их тренира. Неки карантин би упропастио све што су радиле. Боље у том смислу да се стави акценат на индивидуалном програму, барем физичком. Тако бисмо се опет лакше укључили у колективан рад.

Шест Српкиња вредно је прошле сезоне тренирало под диригентском палицом бившег селектора Србије и Црне Горе.

Познато је да техничар Александра Ћировић отишла,  као и Бианка Буша, док су либеро Силвија Поповић и средњи блокер Маја Алексић наставиле сарадњу. Састав за наредну сезону је комплетиран, а Закоч се дотакао и кризе коју је осетила индустрија спорта због пандемије.

- Отприлике смо и закључили екипу. Као што сам и претпоставио, не може спорт да остане имун после свега што се догодило. Осетно је ревидиран буџет. Међутим, и у таквим условима, Алба никоме не остаје дужна. Оно што обећа, то и уради. Пронашли смо причу, па ће моћи мирно да се ради.

Показала се Румунија као мека за играчице са наших простора. Квалитет у Лиги је такође приметан.

- Не односи се само на женску одбојку, већ и мушку, фудбал и кошарку. Није то више некадашња Румунија, коју ми памтимо. То је сада земља, чланица Европске уније и доста тога је не напредовало, него је немерљиво у односу на ранији период. Сви клубови су државни, осим Галација који је приватна инвестиција. Показују се резултати. У обе Лиге има по две до три квалитетне екипе.

Држава која је некада била колонија Византије заузима посебно место у срцу Дарка Закоча. Нема намеру да нешто мења, што је уско и повезано са високим амбицијама Албе.

- Такав сам, никада у животу нисам волео да експериментишем превише. Конкретно сада, већ сам гладан посла, велико је нестрпљење и жеља за радом. Постоји још увек довољно снаге и знања да се ухватим у коштац – закључио је Закоч, амајлија за освајање трофеја.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

uzicanin
Slavni klub je JEDINSTVO, a Poštar 064 je bio instant klub koji je napravljen da uništi Jedinstvo
ero
Po komentaru se vidi da si pravi poznavalac odbojke kada kažeš da je Poštar instant klub. Radi tvoje informacije odbojka se u Poštaru igrala mnogo godina ranije dok Jedinstvo 1968. godine nije osnovano. Evo tog Poštara odavno nema na odbojkaškoj mapi Srbije a Jedinstvo je ispalo u ligu iz koje je 1968. krenulo.
Bravo
Bravo Darko, samo napred. Svojim neverovatnim elanom, zalaganjem i znanjem mnogo si doprineo Jugoslovenskoj/Srpskoj odbojci. Svaka čast!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.