Почетна / Одбојка / Широм планете

Репрезентативка Црне Горе одговорила Шеховићу: "НАТО тим" има мрачнију страну, о томе нисте писали; Сејали су смрт у близини Вашег Бијелог Поља

Блог капитена кошаркашке репрезентације Црне Горе Суад Шеховић о НАТО интеграцијама уздрмао је људе у суседној земљи али и у околини

Члан подгоричке Будућности је кроз своје писмо јавности нагласио да је „НАТО тим“ једини без алтернативе и да се Црна Гора мора укључити у Северноатлантски савез.

Овај блог изазвао је много полемика, а највише је погодио чланицу женске одбојкашке репрезентације Црне Горе, Ксенију Ивановић.

Она је писмом одговорила Шеховићу и поручила му да НАТО медаља има много мрачнију страну о којој он није писао као и да би требало да пропагира спорт и здрав начин живота, а не да ствара поделе.

Преносимо Вам писмо бивше одбојкашице Подгорице, Зрењанина, Клека, Шaрлое, Визбадена а тренутно члана француског Ену Волеја!

- Листајући дневну штампу, запала ми је за око Ваша слика поред заставе НАТО пакта, која у мени буди супротна осећања јер сам, као што сте Ви имали то лоше искуство и страх за безбедност у Украјини  и ја сам имала неупоредиво лошије, трагично искуство, овде у Црној Гори 1999 године, што ме је навело да реагујем на Ваш текст

Поштујем Ваше право да имате став, али у најмању руку чуди да сте се потписали као капитен репрезентације што јавности намеће дилему да ли и остатак националног тима дели ваше мишљење.

Наводите да сте имали лоше искуство у Украјини где сте страховали за вашу безбедност због дешавања у источном делу те земље, на удаљености од неких 200 километара од Кијева, па је важно поставити питање да ли сте се осећали угрожено када је тај исти НАТО на 30 километара од Вашег Бијелог Поља сејао смрт, ту, у Мурину.

Кажете да сте се 2013. године вратили у Црну Гору како бисте склонили Вашу породицу од безбедносних ризика у Украјини, па се питам, поштовани капитену, шта бисте рекли родитељима 

Оливере Максимовић и Јулије Брудар које су родитељи исто тако склонили са Косова у Мурино рачунајући да НАТО савез неће бомбардовати ту варошицу. Ипак јесу: усред дана, непосредно након завшене школске наставе, током пазарног дана, у моменту када се највише људи налазило у околини и на мосту који је био мета бомбардовања.

Шта бисте рекли родитељима Мирослава Кнежевића којем бисте, с обзиром на његове спортске таленте, можда баш Ви били капитен (или он Вама?!) у репрезентацији јер је он, да Вас подсетим, рођен две године пре Вас. Убијен је на мосту.

Шта бисте рекли породицама Милке Кочановић и Вукића Вулетића, како им објаснити да је један тако мирољубиви савез учинио да одрастају без подршке својих најближих.

Шта бисте рекли мојим ујацима и мојој мајци, којима је 30. априла 1999. године, у Мурини, убијен отац.

Шта бисте рекли мени, чији је покојни ђед страхујући за нашу безбедност у Подгорици тражио од мајке да нас пошаље у Мурино, како би смо се заштитили од бомбардовања. Она, срећом, није стигла да га послуша. 

Као што ви, како видим, добро памтите лепоте Кијева, тако и ја памтим лепоту Мурине, старокаменог моста и хотела поред моста у којем је радио мој деда, Мано, а испред кога ме је сваког распуста дочекивао. 

Од свега наведенога од 30. априла 1999. више нема ни старог муринског моста, ни хотела, ни мог деде, ни осталих пет невиних жртава, а све заслуге за то иду, како Ви кажете „тиму без алтернативе, НАТО-у“.

Уместо свега тога остала је једна спомен чесма са шест фотографија невино страдалих, која нас сећа на тај дан.

Иако све ово пишем из личног искуства исти став бих имала и да нам се Мурино није догодило јер широм света постоје стотине Мурина и стотине хиљада Оливера, Јулија и Мирослава...

С обзиром да сте професионални спортиста, баш као и ја, требало би да знате да свака медаља има две стране, тако и медаља НАТО пакта има много мрачнију страну о којој Ви не пишете. Мурино је тек делић те стране.

Од нас, као професионалних спортиста, очекује се да пропагирамо спорт, здрав начин живота те да не стварамо поделе, већ да се на спортском терену, фер игром, боримо за грб наше државе. Имајући у виду да смо узори великом броју деце и младих треба да их усмеравамо ка томе да бију битке на спортским теренима, а не под окриљем војних савеза, било које врсте.

Ксенија Ивановић, одбојкашка репрезентативка Црне Горе, члан франацуског прволигаша Ену Волеја 

Коментари76
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ivan
šehoviću, seti se i milice rakic i jos stotine ubikene dece i dece koja su ostala bez očeva majki kuća. mom drugu je poginula sestra u 8 mesecu trudnoće na pijaci u Nisu. Bravo za NATO hrlite u kokjačku organizaciju. I Vi ćete vaše čojstvo staviti u ruke Nato pakta da ubijate nečiju decu. Po prvi put ce Crnogorci ubijati nejač. Bravo samo napred
užičanin
Alal vera sestro!
Misa Aleksic
Ksenija je jedan od dokaza da i dalje postoje sportisti koji osim sportskih poseduju i neke mnogo vaznije vrednosti . Nekome nisu dovoljne trojke , dobra odbrana ili blok , smec , da bi se dokazao kao Covek . Ksenija je ovom emotivnom reakcijom pokazala mladim ljudima da covek koji preferira da bude veliki u sportu mora pre svega da bude iskren i posten covek . Ksenija je pokazala da je PONOS svoje porodice i svog naroda . Drago mi je da ova cestita devojka bude uzor mojoj deci i zelim joj od sveg srca puno uspeha u sportskoj karijeri .
Gagi
Svaka ti čast lepa i mudra devojko ! Hvala ti...
Србин-Шумадинац (пореклом из Црне Горе)
Девојко свака ти је ко Његошева ! Жива била и поносили ти се родитељи !
Србин из Америке
Понос си српсог рода! И лепотом и мудрошћу! Дај Боже да нам подариш, узгајиш и васпиташ нове Југовиће кад оснујеш породицу!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.