Почетна / Одбојка / Широм планете

Српкиње о Васкрсу у Сао Паолу: Бразилци само чекају неки празник да би уживали

Тијана Малешевић и Ана Бјелица играју у земљи у којој је српска женска одбојка остварила највећи успех 2016. године
ФОТО: Т. Малешевић, А. Бјелица

Добро је познато да је у Бразилу фудбал више од игре, нешто попут религије, или начина живота. А одбојка... Без сумње, спорт број један. Са сигурношћу се може рећи да је највећа јужноамеричка земља, одбојкашки центар света, где се мреже развлаче између зграда, на свакој плажи и у којима се лопта пребацује по цео дан.

Посебна енергија, она карневалска, влада када се Бразилци заиграју, па не чуди што су Тијана Малешевић и Ана Бјелица са много радости прихватиле изазов претходног лета, запутивши се право у жариште, у Сао Пауло.

Да би се вратио, мораш да одеш. Да би одбојку схватио у потпуности, запутиш се у Бразил. У земљи која је дала највећа имена у игри преко мреже, која је обележила последње деценије, занат су решиле да „испеку” српске репрезентативке Тијана Малешевић и Ана Бјелица.

И док се мирис добро познате кафе, у раним јутарњим часовима шири улицама Сао Паула, њих две већ су испиле своју, свесне да их чека напоран рад на првом тренингу у Осаску, клубу са којим ће се борити за титулу „најодбојкашкије” лиге на свету!

МАЛЕШЕВИЋ: Све девојке и људи који раде у клубу су изузетно пријатни и јако су нам помогли у адаптацији. Али, доста значи имати неког свог. Поготову кад си овако далеко од домовине, и од Европе генерално. Све се овде доста разликује од онога што ми имамо код куће. Тако да, попити кафицу и уз њу прозборити неку реч на српском, то је непроцењиво заиста.

БЈЕЛИЦА: Само два странца су углавном и у осталим екипама. Велика је срећа што сам се нашла баш са Тијаном. Искористиле смо ову годину да се боље упознамо, доста смо времена проводиле заједно и искрено мислим да је било сјајно. Много ми је значила њена подршка и присуство, све смо некако заједно изнеле. И добре и лоше ствари, којих је стварно било мало. Играчице су нас сјајно прихватиле, имале смо ту срећу да су стварно и више него пријатне, дружељубиве и позитивне.

И док сунце на јужној земљиној хемисфери креће силазном путањом, они који имају привилегију да се на врхунском нивоу баве игром преко мреже, тек добијају слободно време.

МАЛЕШЕВИЋ: То што смо заједно Ана и ја нам је олакшало привикавање. Овде се живи много опуштеније него у Европи, у смислу да се код нас стално јури и жури негде, а овде је све лагано, за све има времена. Људи некако више уживају. Мада то има и другу страну, кад ти се жури да завршиш неки посао, а они спори, па се све одужи.

БЈЕЛИЦА: Мени лично одговара овај начин живота, људи су увек срећни и весели, живе дан за даном. Уживају у сваком тренутку. Прија ми њихова енергија, опет тотално је другачије од оног на шта сам навикла. Све у свему једно прелепо искуство. Сао Пауло је велики град, више је град за живот, а не толико за туризам. Мени је прелеп, сличан Истанбулу. Велики широки булевари, доста лепих места, прелепих зграда. За разлику од Рија, који је прави туристички.

С обзиром на то да сваки дан проводе уз звук самбе, занимало нас је како наше ведете планирају да проведу Васкршње празнике далеко од куће, и какви су Бразилци у слављу?

МАЛЕШЕВИЋ: Бразилци су познати по томе да много воле да уживају, доста времена проводе у баровима, уз разне врсте музике и воле да прослављају све што се дешава. Тако да само чекају неки празник да би се направио роштиљ, да би одморили и уживали у доброј песми и друштву. Изузетно је лако уклопити се у све то, јер су по природи веома пријатни, и све некако лагано иде са њима. Ми кад имамо слободан дан, користимо јутарње сунце, осунчамо се, а онда одемо у шетњу, шопинг, ручак...

БЈЕЛИЦА: Мени лично највише недостаје породица кад су празници у питању. То је ваљда и једино што ми фали, да би ми овде све било савршено.

Комплетан текст можете да прочитате у штампаном броју Магазина Спортског журнала за 15. април. Уколико желите да се претплатите на електронско издање Журнала кликните ОВДЕ.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.