Почетна / Одбојка / Широм планете

ХАЛО ПОЉСКА - Никола Грбић: Осећам поверење екипе

Тренер вишеструког шампиона Кенђежина о плановима, раду у новој средини, интеракцији са играчима
ФОТО: ОК Закса Кенђежин

Прихватио се тренерског посла званично 15. септембра и то у земљи у којој никада до сада није ни играо ни радио. Николу Грбића, после деценија проведених у Италији, као играча и стручњака, сачекао је потпуно нов изазов у сваком смислу.

Радити у  Пољској, земљи светских првака, Закси из Кенђежина, актуелном и вишеструком шампиону, и млађем Грбићу је у први мах деловало „чудно“.

Ипак, сада је као свој на своме.

Како су одбојкашка нација, клубови, челници Федерације реаговали на бронзу Пољске са Европског првенства, очекивало се више од планетарних шампиона?

- Нико од мојих у клубу није нешто специјално коментарисао у смислу нечег лошег. Само како је Словенија играла добро. Гледали смо ту утакмицу, мало анализирали, али ништа спектакуларно. А што се тиче мишљења, критика или коментара, сигурно да их је било. Не знам баш пољски да бих се бавио нешто дубље причама, а и верујем да је дан после тога све већ заборављено - почео је разговор Никола Грбић, који је био на лицу места да „ослушне“ глас одбојкашких фанатика по завршетку Шампионата Старог континента .

У јеку је и Светски куп, црвено-бели теоретски још су у борби за титулу. И Ви имате „своје“ играче у Јапану?

- Четворица су тамо, Шмит, Заторски, Качмарек и Сливка. Радимо нормално, чекамо да нам се и ти момци прикључе, али све је како треба.

Од тренутка када сте дошли у Кенђежин, све до сада, шта је урађено, које градиво сте прешли са екипом?

СТИЖЕ ВУЧИЋЕВИЋ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ?!

Најавио је Никола могућност доласка коректора, 20-годишњег Божидара Вучићевића, који је потписао уговор са словеначким АЦХ волејом, а пре тога играо је у табору шампиона Војводине:

- У преговорима смо око откупа, али Словенци још увек разматрају. Волео бих да Божа игра у мом тиму, и њему би значило због каријере, јача лига, стицање искуства. Али, не питамо се само ми. Још увек чекамо, верујем у позитиван исход – открио је Грбић који репрезентативац му је пик.

- Први део је био баш официјелни, класична презентација мене као новог тренера, са интервјуима који иду уз то. Било је летеће. Дошао сам, екипа је већ играла први пријатељски меч, победили су. И у међувремену смо одиграли још неколико тренинг мечева.

Када сте осетили прву и праву конекцију са момцима?

- Прва реакција је била врло позитивна јер сам видео колико су се трудили, да све што се каже и тражим, спроведу у дело баш у том дуелу. Тај осећај и даље стоји и када су полако почели да се прикључују и остали из екипе. Осећам њихово поверење, прија и за рад и као ново искуство.

Симоне Пароди је последње појачање?

- Договорили смо се са њим, уместо Дероа је дошао. На истој позицији су Лукашик из Варшаве, Слива и још један млад и перспективан примач. Средњи блокери Вишњевски, који је већ неколико година ту, и Шмит. На корекцији, повредио се актуелни, али имам идеју, да ако је могуће, ангажујем једног српског репрезентативца - најавио је Грбић.

Пољска лига у односу на италијанску?

- Одбојка је одбојка и овде и тамо, разлика је само у финесама, самом менталитету играча, броју странаца. У Италији можете четири и увек да имате два добра. Е сад, у Италији се више инсистира на тој снази, јачини сервиса, да се дизач што више одвоји од мреже. Наравно има и тактике и технике. У Пољској има мање проблема у техници. Овде су такви тренинзи да мораш да се прилагодиш карактеру тима који тренираш, да њега ослушкујеш.

Има ли притиска, каква су очекивања од сезоне?

- Не функционишем на тај начин, мени не треба нико са стране да прави притисак. Увек имам одговорност да будем, на моју срећу, кроз тренерску и играчку каријеру, у клубовима који увек иду на освајање титула. Притисак је нешто на шта се не обазирем, навикао сам да живим са њим. А сезона, отварамо је Суперкупом против Варшаве. Реч доминација стоји као једнакост за наш клуб, али можда је прејака. Појачали су се и Белхатов и Решовија, са Варшавом ћемо да видимо шта ће да буде – искрен је до краја Никола Грбић, који ће на клупи Заксе дебитовати у среду 23. септембра баш у борби за први трофеј, у Суперкупу Пољске.

Коментари16
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

007
Dunavska banovina u cijem sastavu je bila i sumadija je imala sediste u novom sadu. Ta nije ni cudo ondak sto imamo najbolje odbpjkase a u zivom blatu sutakvi zlonamerni ko okv
007
e taj dr Veselinović je iz naše škole al nisu imali sluha da ga zadrže i tačno Spartak je 75 bio prvi i jedini put prvak YU i imao tada najboljeg tehničara Evrope Miroslava Skaleta Gvozdenovića koji je sa Milošem Grbićem iz GIK Banata koji je 73 bio prvak YU ,najzaslužniji za prvu medalju bronzanu 75te godine u bg. na EP ko što vidiš svi najbolji su ipak iz Vojvodine
kaži mu
U idealnoj postavi EP su 3 Šumadinca....
Okv
Brate dosadan si. JAKO DOSADAN! Drži se fudbala, tu pripadaš i tu jeste mesto nekome kao što si ti . Mani se odbojke nije to za tebe, previše si u blatu da bi razumeo ovu igru
007
pa zato ti i kažem sve je to zbilja foliranje jer kako objasniti da su pustili Vijeckog koji nas je skoro izbacio sa EP a imao je ugovor na 3 g i proglašen je za najboljeg korektora na juniorskom prvenstvu Evrope a kako se pravi evropska Vojvodina neka pita Vislavskog i Marića
008
Razbio vas dr Veselinović za vikend a i Nedeljković održao predavanje ovom vašem što servira kao rasklimana baba... ipak je Subotica bila prvak države mnogo pre Voše...
007
osmice pitaj zbilja Zbiljića jer kad je potpisivao velike ugovore na 4 g prošle godine sa Kujundžićem Mehićem i Vučićevićem nije stavio otkupnu klauzulu 1500 evra kolko im je bila mesečna plata.Proveri pre nego se oglasiš nepristojno da te M ne izbaci iz službe
008
Prosle godine potpisali ugovore na 4 godine, a ove su otisla sva trojica?!? Neverovatno kako vreme brzo leti... A da, pravi se sampionska Vojvodina, "nasa deca", final four, prvak Evrope, itd... :-)
tanja
Da li je moguce da nije cestitao zlatnu medalju igracima koje je " do juce " trenirao? Ili ja nisam obavstena.
Tanjaaa
Pa nije on sam sebi postavljao pitanja....covek odgovarao na novinarska pitanja!
Ja
A da li je moguce da njega niko nigde nije spomenuo posle osvajanja a druze??
Прикажи још одговора

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.