Почетна / Одбојка / Супер лига

ЧВРСТ ОСЛОНАЦ - Сезона одбојке у Србији 2021 – 2022

Заједничка фотографија одбојкашица Црвене звезде и одбојкаша Партизана Сокербет превазилази одбојкашки универзум и доказ је да родна равноправност није декларативна категорија, већ део наше стварности и да је одбојка Србије изванредан, можда и најбољи пример једнакости полова
ФОТО: В. Марковић

За Журнал пише: Зоран С. Аврамовић

„Дајте онима које волите крила за летење, темеље за повратак и разлог за опстанак“

Д. Лама

Углед српске одбојке у европској и светској јавности, и одбојкашкој и спортској, је неоспоран. И сваки пут када се говори о том угледу – репутацији, није наодмет споменути да се углед – репутација не заслужује, већ ствара. Тај процес континуитета у резултатском  и организационом смислу на репрезентативном и државном нивоу је пример за много веће и развијеније земље. Довољно јасно да вредимо.

Не једном смо у оним тренуцима славља, која бар за трен измене осећај да место „најбољих“ припада  неким „већим и јачим“ узвикивали, писали и певали – „Србија – Земља одбојке“.

И то је прихватљиво и нормално.

Тек завршена сезона одбојке у Србији, на нивоу такмичења у „Банка Поштанска Штедионица Супер лиги“ – сениорке и сениори, Прва и Прва Б лига – сениорке и сениори, Купа Србије, Првенства Србије у млађим категоријама пионирки и пионира, јуниорки и јуниора, кадеткиња и кадета, указује на конкурентност и ривалитет у свим овим категоријама који је ову сезону учинио „никад јачом“, што се квалитета одбојке као игре тиче.

Не мали допринос подизању квалитета одбојке као игре – чак напротив, дали су и наступи наших клубова у конкуренцији сениорки и сениора у европским такмичењима и куповима под ингеренцијом CEV a .

На самом почетку првог мандата председавањем Одбојкашким Савезом Србије, господин Зоран Гајић је изишао у јавност са прецизним податком, колико наших играчица и играча игра у европским и клубовима широм света, колико тренера, колико младих из Србије тренира одбојку на универзитетима и колеџима. Та изјава није дата са призвуком било какве критике, нити конотације које овакве информације прате, већ је имала јасну поруку, чији је смисао био јасан – ми као Савез учинићемо све да их вратимо у нашу земљу у што већем броју, и да активно допринесу развоју и квалитету српске одбојке.  

У сезони одбојке у Србији 2021/2022 играло је 40 играчица и 45 играча, који су се вратили из иностранства определивши се да своју одбојкашку будућност граде у својој – нашој Србији.

Да поједноставим – и у клупском смислу одбојка Србије показује да има капацитете да постане конкурентна с развијеним европским лигама. Треба веровати да време у коме ће српски клубови играти још значајнију улогу у европским такмичењима, није далека будућност ни утопија, већ јасан и храбар циљ ка коме треба тежити.

Не спорим да се са напред изнетим може полемисати, али никако са предубеђењем да је то немогуће и да смо још далеко од тога.

Зато сматрам да нисмо више што се клупске одбојке тиче на раскрсници, већ на путу. На путу да Србија постане „одбојкашка земља“ која ће у континуитету имати своје клупске представнике у европским такмичењима и куповима, стицати самопоуздање и подизати ниво заинтересованости код јавности Србије за одбојку.

Углед – репутациони капитал српске одбојке постојао је и градио се и пре, али је директно и недвосмислено подржан од стране Државе Србије 2019. године  одлуком да ће држава омогућити финансијска средства клубовима за наступ у Европи и инвестицију клубовима  за организацију утакмица европског нивоа на нашим – домаћим теренима.

На тим – нашим, домаћим теренима одбојка се игра већ или тек деведесет седам година, седамдесет седам година – такмичарских сезона . На нашем – домаћем терену у Штарк Арени 4.  септембра 2021. године током EUROvOLLEY – a постигнут је и светски рекорд – највеће присуство публике једној одбојкашкој утакмици у женској одбојци од када се одбојке игра. 20565 гледалаца.

Организација је била беспрекорна – тако је оцењена и у европским и светским одбојкашким институцијама и медијима , од самог жреба одржаног у Старом Двору под слоганом – Volleyball – Power of Unity, па до самог краја.

Парафразирам мисао Питера Дракера, који је тврдио да кад видите да нека организација или предузеће функционише, онда будите сигурни да је неко и некад донео храбру, врло храбру одлуку повезујући тачке из прошлости у циљ будућности  без обзира каква је конкуренција.    

Тајна сваке победе крије се у организацији „неочитог или невидљивог“, а храбре одлуке би се могле и дефинисати мишљу Ли Ајакоке, који је тврдио да може да доноси одлуке и на нивоу интуиције, с тим да је та интуиција заснована на чињеницама.

Чињенице су да је тренутно у Србији регистровано 15308 играчица и играча у 280 клубова, да је 68 клубова – по десет у Банка Поштанска Штедионица Супер Лиги у конкуренцији сениорки и сениора, а по дванаест у Банка Поштанској Штедионици у Првој и Првој Б лиги у конкуренцији сениорки и сениора.

У конкурентском – играчком смислу, такмиче се клубови из Београда, Новог Сада, Пожаревца, Ниша, Љига, Краљева, Суботице, Крагујевца, Милановца, Параћина, Старчева, Лесковца, Старе Пазове, Тополе, Клека, Пожаревца, Новог Пазара, Великог Градишта, Батајнице, Ужица, Нових Бановаца, Смедерева, Обреновца, Инђије, Лајковца, Уба, Суботице, Такова, Златибора, Врања, Косовске Митровице, Футога, Кулпина, Сремских Карловаца, Ужица, Бечеја, Лознице.

Средином XIX века спроведено је истраживање, које се сматра почецима спортске психологије, која је данас једнако важна развојна дисциплина попут спортске медицине и сродних грана, у којем су опсервације које су рађене на великој групи бициклиста показале да бициклиста пуно брже и дисциплинованије вози кад је у групи или пару, него кад вози сам. После су извођене провере тих сазнања, закључило се да у колективним спортовима, екипа постиже боље резултате, уколико је конкуренција јача.

За будуће озбиљне изазове у изузетно јакој конкуренцији Одбојкашки Савез Србије је избором селектора (у мушкој и женској конкуренцији) Игора Колаковића и Данијела Сантарелија, показао да има визију и да жеља за континуитетом добрих резултата и успеха представља заштитни знак одбојке у Србији.

Стив Џобс, човек који је променио свет, и који је одржао онај чувени мотивациони говор студентима Станфорда, из кога би био грех било шта цитирати, већ га сваки пут кад нас ухвати малодушност, поново и поново и интегрално погледати, тврдио је неком другом приликом да су његови модели бизниса – БИТЛСИ. Образлагао је то да су то четири момка, који су један другом држали негативне ствари под контролом, балансирали су, а резултат је увек био већи од суме делова, закључујући да велике ствари не може постићи само једна особа, већ само тим.

Учинак јуниорске репрезентације Србије у мушкој конкуренцији наговештава да стасава нова генерација, која је победом над Француском изборила пласман на Европско првенство. У одбојкашком смислу размишљам овако – наши јуниори из наших клубова победе француске јуниоре из француских клубова... Лепо је веровати и надати се да је та победа добар путоказ и сигуран знак да ће неки од тих јуниора у догледној будућности бити окосница првог тима свог клуба и будући репрезентативац Србије.

Финале Купа Србије у Лајковцу је представљало још један истински празник одбојке и спортски догађај који својом већ традиционалном врхунском организацијом (медијском покривеношћу и изузетним праћењем РТСа) је поставио изузетно високе стандарде који превазилазе сва слична домаћа такмичења.

Заједничка фотографија одбојкашица Црвене звезде и одбојкаша Партизана Сокербет превазилази одбојкашки универзум и доказ је да родна равноправност није декларативна категорија, већ део наше стварности и да је одбојка Србије изванредан, можда и најбољи пример једнакости полова.

Финале Плеј-офа у категорији сениорки и сениора донело је неизвесне, добре утакмице у пуним дворанама уз изванредну атмосферу завидну ТВ покривеност и изврсну интеракцију са публиком, која је у тим утакмицама учинила плејоф ове сезоне изузетним.

Непредвидивост и неизвесност чине спорт светом наде. Гледајући уназад у женској конкуренцији ОК Црвена звезда је након девет година постала шампион, ОК Уб је то био прошле сезоне, пре њих ОК Тент из Обреновца, после ОК Железничара из Обреновца.

Већ пуних шест година у низу, Војводина Семе држи примат у Супер Лиги и представља са 19 титула, убедљиво најуспешнији мушки одбојкашки клуб у нашој земљи и клуб од ког се, с правом, очекују и добри резултати на међународној сцени.

Уместо закључка, једна прича из историје менаџмента, која само на прво читање делује анегдотски:  Својевремено су пред сам почетак сезоне Формуле 1 сениора Ђанија Ањелија обавестили са дозом опреза, да су сазнали да главни конкурент има бољи, јачи болид. Он је смиреним гласом приупитао, да ли имају бољег – јачег возача, и кад је добио одговор да немају, још смиреније је рекао: „Ми ћемо за годину дана направити јачи и бољи болид, они за годину дана не могу да направе бољег и јачег возача“.

Сезона одбојке у Србији 2022/2023?

Свакако пуна изазова. Изазова и за Одбојкашки Савез Србије. Речи генералног секретара ОСС Ивана Кнежевића да су „...темељи наше куће довољно чврсти, да одоле свим изазовима...“, јасан су наговештај, да ће ти изазови бити потенцијал за нове могућности и резултате. 

Јачи клубови, јача Лига, пуно више навијача и млађих играчица и играча, јача комуникација и интеракција са навијачима. Јача сезона.

Одбојка и Србија заслужују такву сезону!!!

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.