Почетна / Одбојка / Супер лига

Павличевић се вратио на Маракану: Стварамо нове шампионке

Ратко Павличевић се после осам година вратио у клуб са којим је остварио велике успехе
ФОТО: М. Антић

Црвена звезда се вратила на победничке стазе, поново је тим од ког се много очекује. Игром на високом нивоу бележила је успехе на домаћој сцени, наредне ће сезоне имати прилику да искорачи и ван граница Србије.

Нема простора за страх с обзиром на то да ће добро познато лице бити у тиму црвено-белих наредне две године. Ратко Павличевић заменио је Милана Гршића на месту тренера актуелног шампиона и освајача Купа Србије.

Звезда је под Павличевићевом диригентском палицом освојила четири дупле круне и бележила успехе у ЦЕВ купу. Током богате тренерске каријере кројио је тактику у Саудијској Арабији, на Кипру, Грчкој и Швајцарској. Трофејни стратег није се двоумио када је стигао позив клуба у ком је почео:

- Ово је мој клуб, све што сам урадио било је овде. Брзо сам донео одлуку, врло сам мотивисан. Знам шта ме чека, Звезда је велики клуб пун изазова, шанси и очекивања. Имали смо сјајну генерацију коју није лако поново направити. Били смо међу главним актерима стварања одбојкашке базе у Србији, у то време направљен је велики искорак у женској одбојци. Надам се да ћемо уз предан рад, пун фокуса и посвећености, успети да створимо нове шампионке.

Црвено-беле су протекле такмичарске године подигле два пехара у домаћим такмичењима, а искусни 56-годишњи стратег има јасан план за наредну сезону:

- Још једном честитам на сјајном успеху, Звезда то заслужује. Приоритет ће бити домаће првенство, да ту направимо добру атмосферу и са позитивном енергијом изађемо у Европу. Лига шампиона је велики изазов. Увек треба стремити ка највишим циљевима. Имамо врхунске људе у стручном штабу што је један од предуслова за хомогену екипу која ће одговорити изазовима пред нама. Две титуле нису случајне, надам се да ћемо тако наставити.

СТЕФАНА ВЕЉКОВИЋ: НАСТАВИ ЗАПОЧЕТО

Стефана Вељковић била је део златне генерације под диригентском палицом Ратка Павличевића. Искусни средњи блокер, тада капитен тима из Љутице Богдана, пожелео је добродошлицу новом тренеру:

- Изузетно ми је драго што се у српску одбојку вратио светски тренер, човек и пријатељ. Право је време да наставиш оно што си започео, да правиш играче и људе светских размера – поручила је Вељковићева.

Павличевић је накратко 2018. године био део стручног штаба одбојкаша Северне Македоније. Данас ће преузети сениорску репрезентацију наших комшија и биће на челу тима који почиње ново поглавље.

- Волим да радим, увек може нешто да се научи, зато сам прихватио позив. Не могу да кажем да није изазов, јер ће Северна Македонија 2023. године учествовати на Европском првеству, једна група ће се играти у Скопљу. Ове године ће акценат бити на освежавању екипе, да се уведу млађи одбојкаши. Бићу концентрисан на рад тамо, али мисли ће ми бити усресређене на Звезду – закључио је Павличевић.

Никола Росић, генерални директор Звезде, није крио радост због повратка Павлиечвића:

- До сарадње је дошло поприлично брзо и лако, на обострано задовољство. Нисмо имали дилему, Рале је био наша жеља од почетка, знамо какви успеси и историја стоје иза њега. Уз успостављање система, може да да изузетан допринос. Наше амбиције се поклапају.

Када је реч о томе колико ће бити тешко сачувати победнички тим наредне сезоне, бивши репрезентативац Србије је јасан:

БОЈАНА ДРЧА: СРЕЋАН ПОВРАТАК У НАШУ ЗВЕЗДУ 

Бојана Дрча била је једна од најзаслужнијих за успехе Црвене звезде протекле сезоне и упутила је неколико речи стратегу са којим је имала прилику да сарађује на почетку каријере:

- Драги Рале, срећан ти повратак у нашу Звезду. Желим ти много добрих тренинга, победа и трофеја. Верујем да ћеш помоћи младим играчицама и да ћеш их научити све оно што нас већ јеси. Пуно среће – писало је у поруци капитена.

- Биће измена. Имамо два циља, да доведемо искусне играче који могу да се боре за трофеје и у сарадњи са стручним штабом направимо систем млађих категорија. Из тог погона ћемо да стварамо нове шампионе и играче који ће у будућности бранити боје Црвене звезде и донети много пехара.

Још је рано за причу о новим именима, али познато је ко неће бити у саставу тима са Маракане, те ко је остао веран освајачу дупле круне:

- Из клуба су отишле Јелена Делић и Бојана Дрча, за остале нисмо сигурни, у фази смо прављења екипе. Са тренером ћемо покушати да направимо најмоћнији тим за следећу сезону. Остају Ана Живојиновић и Исидора Родић, остала имена за сада не бих откривао. Наравно, ту су и млађе играчице које су још увек под уговорима, вредно тренирају и тек треба да се докажу нашем шефу стручног штаба да би биле конкурентне за наредну сезону.

Освајањем титуле првака Србије, Звезда је стекла право учешћа у Лиги шампиона, па се у саставу тима могу се очекивати и страна имена:

- Апсолутно је могуће. То не можемо и не треба да избегнемо у овом тренутку, да бисмо постигли квалитет који је неопходан за елитно такмичење. Сигурно ће бити нека играчица из иностранства – јасан је Росић.

Милан Вујко, члан Управног одбора Црвене звезде, поделио је утиске о, како каже, новом-старом појачању:

- Тражили смо у ризници ко је освојио највише титула и пронашли смо Ралета. Биће тешко наставити са оваквим успесима. У првој години смо имали најтежи задатак -  да успоставимо систем, доведемо играче и повећамо број деце у млађим селекцијама. Наредне сезоне ћемо имати мање посла када је реч о успостављању почетних циљева, али има простора за напредак и надамо се да ће успеси бити бржи и лакши – рекао је Вујко.

САЊА МАЛАГУРСКИ: ДОБРОДОШАО КУЋИ

Сања Малагурски, такође део трофејног тима на челу са Павличевићем, имала је снажну поруку:

- Поносна сам што сам била део златне генерације коју је предводио сјајан тренер и човек. Хвала што си увек био ту за нас и што су наша имена уписана у историју најтрофејнијег клуба. Настављамо сарадњу на мало другачији начин, али сам сигурна да ће она да буде успешнија него претходна. Добродошао кући – рекао је тим менаџер Црвене звезде.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Volej
Au kako loš potez, bolje da su doveli Jovoa, kralja esnafa!
ili
Lacija Lukača da ima ko da uzme kup!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.