Почетна / Одбојка / Супер лига

КРСМАНОВИЋ - Прави тренутак за нови почетак

Петар Крсмановић о повратку у Србију, сезони у руском Кемерову и циљевима у плавом дресу
ФОТО: ЦЕВ

Све више играча пониклих у нашој земљи враћа се из иностранства и потврђује да је, ипак, најлепше код куће. Петар Крсмановић (31), златни репрезентативац са Првенства Европе 2019. године, стицао је искуство на паркетима широм Европе и Јужне Америке са жељом да једног дана добије прилику да кроји успехе у домаћим такмичењима.

Наредне две сезоне биће стуб одбране на мрежи Војводине, актуелног шампиона и клуба европског калибра. Спојем младости и искуства, Лале ће бити конкурентније на свим фронтовима и имаће шансу да наставе традицију клуба без ког одбојка у Србији не би била иста.

- Кад оде у иностранство, свако од нас сања да ће се вратити у своју земљу и бити задовољан оним што нам се нуди, али и моћи да пружи оно што се од њега очекује. Утисци су одлични. Новосађани су прави домаћини, надам се да ћемо имати успешну сезону. Циљ је да одбранимо титулу и освојимо Куп – почиње причу Крсмановић.

Кад је реч о томе шта је пресудило да каријеру настави бранећи боје новосадских црвено-белих, Петар нема дилему:

- Војводина је годинама српски одбојкашки бренд. Први пут кад сам одлазио у иностранство, било је преговора са тимом из Новог Сада, а последње три године константно смо радили на мом доласку у клуб. Било је суђено, сад је прави тренутак. Кад узмемо у обзир искуство ван Србије, мислим да ће бити супер. Морамо да верујемо, кад би било другачије не бисмо ни долазили.

Подиже се лествица квалитета домаћих утакмица из године у годину. Све је више тимова у трци за место у завршним рундама, одлучних да стигну до трофеја. Средњи блокер истиче да се промена највише огледа у броју странаца:

- Друге лиге броје много страних играча, а ми смо последњих година почели да их доводимо, зато се одбојка подигла на виши ниво. Улагањем у овај прелепи спорт, Србија много добија, поготово што смо бивши европски шампиони, сви би волели да дођу код нас. Прелепа нам је земља, имају шта да виде.

Максим Буцуљевић је други део тандема који се вратио у нашу Лигу и наредне сезоне ће Војводину учинити конкурентнијом и на тлу Европе, у Лиги шампиона. Биће то права прилика за млађе играче да уз њих стасају и израсту у одбојкаше светског калибра.

Михајловљев бег од блока

Иако је увек више волео да напада, успешно је одговарао изазовима и у блоку. Тежак задатак је био издвојити играча чији је напад било најтеже зауставити, али избор је пао на:

- Максима Михајлова, смечује врло високо, из чудних углова. Добро бежи од блока – са осмехом каже Крсмановић.

Никад не реци никад

Кемерово се налази на југу Русије и броји нешто више од пола милиона становника. Петар каже да има својих предности, али и недостатака:

- Сваки руски град је генерално леп. Међутим, предалеко је. Авион до Москве лети четири до пет сати, напорно је ићи на гостовања. Иако тамо има наших људи, био сам сам, тешко је. Не бих се враћао, али никад не реци никад.

- Максим и ја ћемо вероватно бити међу најстаријима, екипа још није комплетирана. Видећемо ко ће још доћи, али имамо велико искуство, упутићемо млађе да исправљају грешке које праве. Наравно, сви грешимо, али детаље можда видимо мало боље од њих.

Петар има искуства у игрању елитног европског такмичења и са оптимизмом каже:

- Мислим да можемо да прођемо групу. Сигурно да мало зависи и од противника, али треба да се концентришемо на наше двориште.

Оставио је велики траг у Русији. Провео је три године у Сургуту, потом се отиснуо пут Пјаћенце. Коронавирус, непредвиђена околност која је задесила свет 2020. године, вратила га је у највећу земљу на свету.

- Био сам у Италији кад је почела пандемија, било је компликација на тржишту, па сам се определио за Кемерово. Отишао сам у бољи клуб него што је био Сургут, мислим да је то била права одлука.

Иако је Кемерово стало на прагу фајнал-сикса, статистика је на страни искусног средњег блокера. Играо је на високом нивоу, није пуштао да лопта лако дотакне паркет, али тимски је то била врло турбулентна такмичарска година:

- Сезона је била врло тешка. Почевши од промена тренера, до дизача и коректора, то су нам биле главне ударне игле прошле године. Стигле су и повреде коректора, либера, после и неколико примача, целу сезону смо кубурили. Углавном је тренирало по девет, десет играча. Доводили смо одбојкаше из млађих селекција да бисмо попунили број. Иако сам играо баш добро по статистикама, ово је колективни спорт. Увек се трудиш да екипа победи, али кад су присутни такви проблеми, врло је тешко. Задовољан сам генерално, али не и с тиме што нисмо отишли на фајнал-сикс. Објективно, да смо прошли са свим овим проблемима, не верујем да бисмо могли нешто озбиљније да урадимо.

Бранећи боје Србије освојио је златну медаљу на континенталном шампионату 2019. године коју издваја као један од највећих успеха. Кад је реч о клубу, још посебно место заузима Сан Хуан са којим је освојио бронзу на Светском клупском првенству, а потом и дуплу круну. Посебну драж победи даје атмосфера која се не може често видети на одбојкашким утакмицама.

- Сигурно да је Аргентина оставила највећи утисак. Титула и 12.000 људи на петом финалном мечу. Подршка са трибина много значи, и у Кемерову су навијачи број један, узаврела је атмосфера ко год да гостује.

После краће паузе, окреће се новом репрезентативном лету:

- Бићу ту за Лигу нација, само ћу да пропустим прву недељу у Канади. Треба да средим мању упалу колена и спремим се што боље за други, трећи викенд, а потом и Светско првенство.

Затекао је Игора Колаковића на припремама 2014. године и са позитивним емоцијама очекује повратак селектора:

- Био сам презадовољан, Игор је сјајан одабир. Надам се да ћемо имати успеха са њим у наредним годинама.

Наша селекција је у Лиги нација прошле године била шестопласирана, на Светском првенству 2018. на корак до бронзе славио је САД 1:3. Ове сезоне ће, као и претходних, тежити највишим дометима, а Петар зна рецепт за успех:

- Концентрација пресуди, једна или две лопте. Екипе су приближне кад се дође до завршнице било ког такмичења, можда је нека за нијансу боља, али стрпљење решава питање победника.

Плава чета ће се потрудити да обрадује верне навијаче и обогати ризницу новим медаљама. На првом месту је здравље, а уз предан рад резултат неће изостати:

- Србија ове године има велике шансе, поготово зато што играмо заједно већ годинама. Добро се познајемо, најважније је да останемо здрави и да се припремимо за напоре које следе. Светско првенство је приоритет ове сезоне, али то не значи да ћемо Лигу нација играти ради реда. Идемо на победу, али чекамо август и планетарни шампионат. Важно је да будемо први у групи, да бисмо после евентуално добили лакшег противника. Бразил је увек најтежи ривал, али можда и Пољска која сад има Леона у својим редовима, брани титулу. Покушаћемо да их скинемо са трона – закључио је Крсмановић.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sz
Afirmisao se u Djerdapu iz Kladova!
Mrdak
Sta mi se desava sa Zelenom?
Mozda
Si malo dosadan... Kakva Zelena, je l tebi dobro?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.