Почетна / ОИ 2024 / Одбојка ОИ

Бразил преко Италијана до злата, бодрио их и Нејмар

Трећи пут у историји одбојкаши Бразила освојили су златну олимпијску медаљу, прву после 12 година
ФОТО: ФИВБ
Бразил – Италија 3:0 (25:22, 28:26, 26:24)
Дворана: „Мараканазињо”. Гледалаца: 9.824. Судије: А. Зенович (Русија), Д. Кеспедес (Д. Република). Трајање меча: 103 минута.
БРАЗИЛ: Валас 20, Фелипе 11, Соуза 8, Лукас Саткамп 7, Лукарели 5, Бруно Резенде 1, Сержо Сантош (либеро), Арјона, Гуера, Маурисио. Нису играли: Едер, Даглас. Селектор: Бернардо Резенде.
ИТАЛИЈА: Зајцев 17, Хуанторена 14, Бирарели 9, Ланца 4, Ђанели 2, Бути 2, Колачи (либеро), Антонов 1, Сотиле, Росини. Нису играли: Ветори, Пјано. Селектор: Ђанлоренцо Бленђини.

 

У борби за најсјајније одличје, ношени огромном подршком домаће публике, међу којом је био и фудбалски суперстар, Нејмар, пулени Бернарда Резендеа савладали су борбене Италијане, који су изгубили и треће олимпијско финале.

Почетак меча наговестио је велику борбу, можда и већу од виђене. Искористили су Италијани спорији старт домаћина и агресивном игром мотивисаног Зајцева, стекли вођство.

Желели су на све начине да поремете пријем Бразила, али је велики број сервис грешака (осам у првом сету), омогућио домаћину да стигну до преокрета (16:12). Грешком Валаса, Италија је пришла на поен заостатка (21:22). Ипак, ас Лукарелија, донео је Бразилу две сет лопте, а после сервис грешке Зајцева и вођство од 1:0.

Изједначена борба виђена је и у наставку, уз благу иницијативу домаћих. Грешком Хуанторене, Бразил је дошао до две сет лопте (24:22), али је након сервис грешке Бруна и после сјајног потеза Ђанелија, дошло до новог изједначења – 24:24. Имали су Бразилци још две сет лопте, потом и Азури једну, али су блокови Лукаса и Валаса, на крају и лош пријем Италијана дуплирали вођство Бразилаца.

Покушаје и једног и другог тима, да стекну осетнију предност на почетку трећег сета, осујетиле су серије грешака на обе стране. Помагали су Азури домаћину лошим потезима у завршници, али је прву меч лопту мајсторијом спасао Зајцев.

Поеном Лукаса, Бразилци су начинили још један корак ка тријумфу, а неописиво славље на терену и трибинама, верујемо и у целом Бразилу, уследило је у наредном поену, после маестралног блока Фелипеа Фонтелеса, популарног Липеа.

Американцима бронзана драма
Преокрет вредан финала виђен је у мечу за бронзану медаљу. Били су Руси на корак до тријумфа, имали вођство од 2:0, али је фантастичан напад у наставку, на челу са Метјуом Андерсоном, Американцима донео преокрет, заслужен тријумф и пету медаљу у историји, другу бронзану, уз три златне.
Освестила се екипа Владимира Алекна у тај-брејку, имала иницијативу и вођство, али су јак сервис, уз добар блок, Американцима донели преокрет, који је ас поеном потврдио Андерсон, за 13:10. Најбољи играч САД-а смечом је ставио тачку на окршај, после слабог покушаја Руса да спасу и трећу меч лопту.
Уз Андерсона, сјајан меч одиграо је и Рајан Приди, који је уласком са клупе уместо Расела, унео свежину у игри Американаца. У редовима олимпијских шампиона из Лондона, Бакун, Волвич и Кљука меч су завршили са 14 поена.
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.