Реакција ВСС на наводе савезног тренера Николе Стојића: Све смо обезбедили

2

Поводом текста „Бочни удари из савеза“, објављеног у нашем листу у којем савезни тренер Никола Стојић износи низ критика на рад савеза из ВСС је стигло, изузетно дугачак одговор (пет пута дужи у односу на поменути текст) из којег уз редакцијску опрему преносимо најзаниљмивије делове

• Веслачки савез Србије жели да скрене пажњу на неистине које се од краја прошле и почетка ове године путем јавности пласирају од стране чланова једног клуба из Београда који је деценијама самостално управљао савезом. Те неистине производе директни учесници у руковођењу савезом или сарадници и симпатизери бившег руководства са циљем да дестабилизују рад ВСС и дискредитују садашње руководство.

Уз констатацију да је ново руководство наследило бројне проблеме, наставља се:

• Од тада трају напади од стране појединих, сада бивших чланова руководећих органа Савеза и њихових сарадника и симпатизера који су сви до једног из истог београдског веслачког клуба који је деценијама имао апсолутну власт у Савезу и исти користио за остваривање својих интереса.

У ВСС кажу да нису реаговали очекујући да ће се страсти смирити.

• Како се то не дешава од стране оних који више нису на функцијама и како су се напади неистинама после наступа посада на ОИ интензивирали, нарочито од стране Николе Стојића, сматрамо да треба да укажемо на само неке од неистина које је изнео, а „Спортски журнал“ објавио без контактирања и друге стране.

Напомиње се да је ВСС ангажовао Ђованија Постиљонеа једног од најбољих светских стручњака да помогне саветима, програмом, радом са тренерима и репрезентативцима посебно усмерен на олимпијске посаде.

• Почетком године неки од програма и предлога Постиљонеа су измењени на директно инсистирање МОС и ОКС. Са тим изменама се руководство ВСС тада није слагалао, али је због притисака од стране МОС-а и ОКС-а било приморано да их прихвати. На тим изменама су превасходно инсистирали Ђорђе Вишацки, генерални секретар ОКС и Никола Стојић кога су чланови категорисане репрезентативне посаде изабрали за свог тренера. Након директног инсистирања од стране МОС-а и ОКС-а руководство ВСС је прихватило да се измени план и предложени програм иностраног стручњака и у складу са договором је кренуо у организацију припрема и изборног процеса на начин на који је предлагао Никола Стојић. ВСС је обезбедио све што су Никола Стојић  и чланови олимпијских посада тражили и захтевали . Ни у једном тренутку се није десило да припреме нису организоване, да нешто није на време обезбеђено, да није набављено све што је тражено, почевши од смештаја, исхране, суплементације, преко неопходних спортских и пратећих реквизита, стручне лекарске подршке и подршке физиотерапеута, до свих осталих потребних услова за несметану припрему наших спортиста.

О тренерском искуству Стојића се каже:

Никола Стојић до сада није имао искуства у тренирању репрезентативних посада али је преузео да тренира већ припремљене посаде до тада трениране од стране најбољих српских тренера признатих и од стране Србије. ВСС је прихватио вољу Мартина Мачковића и Милоша Васића, а потом и Јоване Арсић да им тренер буде прослављени српски веслач Никола Стојић.
Спорна је била његова лиценца:

• Једино што је у том тренутку било спорно, гледајући у званичне правилнике и процедуре, јесте начин на који је бивше руководство, без званичног записника и потребног процеса и валидне документације, Николи Стојићу издало највиши ниво тренерске лиценце. Садашње руководство се у свом досадашњем раду сусрело са неколико нелогичности и неправилности у раду бившег руководства. Између осталог је то случај и са неколико неправилно издатих лиценци међу којима је и лиценца Николе Стојића. Захтевали смо да се сазна како је спроведен поступак доделе, а уједно се од Стојића захтевало да достави и допуни потребну документацију како би се додељени ниво лиценце оправдао, као што су то урадили најбољи веслачки тренери.

У даљем тексту се наводе добро позната факта везана за припреме за Токио уз констатацију да је ВСС урадио све да буду организоване на потребан начин.

• Све услове за  припреме обезедили су радом и ангажовањем неколицина запослених у ВСС уз подршку руководства, уз несебичну партнерску сарадњу појединаца запослених у ОКС и уз подршку МОС.

Уследила је позната ситуација о корони Милоша Васића.

Честитке за резултате на Играма
У овом саопштењу ВСС је упутио честитке на оствареним резузлтатима на Играма, нагласио спремност да се у складу са могућностима и даље помаже репрезентативцима и клубовима, као и да ће сви чланови Савеза (клубови и спортска удружења) подједнако моћи да имају подршку у свом Савезу.
• Пред нама су велики изазови у виду организације Светског купа у веслању 2022. године и Светског првенства у веслању 2023. године у Београду и велики део капацитета Савеза ћемо усмерити ка томе.

• Све време изолације нашег тима у Јапану ВСС је радио на решавању нових административних проблема, испуњавању додатних услова и плаћању додатних трошкова. Велику подршку нашем тиму у Јапану тада су пружили Амбасада Србије у Токију, ОКС и МОС. Савез се и овим путем захваљује на указаној помоћи и подршци. У овом тренутку нису познате све чињенице како је дошло до инфицирања једног од чланова олимпијске посаде.

О стању српских посада у Токију информације су тражене од Николе Стојића и ОКС.

Никола Стојић није имао слуха према молбама и захтевима те информације није достављао ВСС-у, већ појединцима из ОКС. Тако су представници ВСС на састанку код министра Вање Удовичића сазнали за неке ситуације, па чак је од стране представника ОКС министру изнета информација да ће Милоша Васића, инфицираног вирусом корона, уколико буде било потребе, заменити Александар Беђик, без консултовања са било ким из ВСС. Представници ВСС су изнели чињеницу да постоји још један изузетно добар кандидат за замену те да би могло и о њему да се размишља. То је Виктор Пивач, један од најбољих веслача Србије. који је управо заједно са Мартином Мачковићем на светским првенствима за сениоре до 23 године освојио једну златну и три бронзане медаље.

Наглашава се да је Виктор Пивач током лета активно тренирао у Београду, чак је имао и запажене резултате на квалификационим регатама и такмичењима у Европи те је био потпуно спреман ако треба да помогне.

• Јасно смо истакли да ћемо званично затражити став Николе Стојића, пошто се до тада није обратио савезу по том питању, као и да ће се његовом предлогу истог тренутка изјаснити Извршни одбор. ВСС се обратио Николи Стојићу са молбом да изнесе предлог о могућој замени за Милоша Васића. Он је захтевао да то буде Александар Беђик и Извршни одбор ВСС-а је то прихватио. И у овом случају је изнео неистину да су „челници Веслачког савеза Србије“ правили некакве планове за замену Милоша Васића и да нису контактирали њега као тренера, као и да није било консултација око тога, о чему постоје докази.

ВСС ће реаговати на све неистине које за циљ имају дестабилизацију веслачког спорта и урушавање савеза, као и на покушаје деградације руководства које је легитимно и легално изабрано слободно исказаном вољом већине веслачких клубова у Србији.

- Борићемо се против свих утицаја које искоришћавањем свог положаја врше поједини функционери у високим спортским органима и комитетима у Републици Србији зарад остваривања сопствених интереса.

Примања у ВСС већа од републичког просека
О зарадама у савезу се каже:
•  Чињеница је да је руководство ВСС од маја 2021. свело зараде запослених на износ мало већи од прописаног републичког минималца. Разлог је што ВСС на рачуну није располагао са довољно финансијских средства да се намире зараде које су у том тренутку у Савезу биле дупло веће, код појединаца и троструко веће, у односу на републички просек.
Наглашава се да је већину средстава ВСС преусмерио за потребе врхунских спортиста, обезбеђивање услова за припреме, организацију такмичења... О примањима Николе Стојића се каже:
• Као и сваком запосленом, смањена је и основна зарада Николе Стојића, који је запослен као спортски менаџер и по том основу прима плату. Током целе ове године, од доласка новог руководства не ради као спортски менаџер, већ без било каквих препрека ради као тренер категорисаних олимпијских посада. За резултате у тренерском послу сваког месеца добија и финансијски бонус у оквиру зараде, те је у току ове године имао званична примања у висини која није имао свих година пре. Стојићева редовна месечна примања од стране ВСС су сваког месеца за 60% већа у односу на републички просек.

Kоментари (2)

Само регистровани и улоговани корисници могу да оцењују коментаре!

Пpиjaвa Региcтрyј ce

Додај коментар

Преостало карактера:
lazar matić

- Da li bilo ko normalan u Srbiji veruje vama iz saveza ? :-(

Одговори
Slavke

Realno, skoro 30 godina je VSS vodio VK Partizan koji vise nije znao kako da uzima za sebe i svoje ljude, dok ostali nisu ni postojali. Sada su u VSS ``neki novi ljudi`` koji isto tako realno nemaju pojma kako se vodi savez. I tu je sada ``prepucavanje`` VK Partizana uz podrsku OKS i MOS (sve odreda - Partizan) i VSS (gde je pola radnika i dalje iz ``stare strukture`` i porodicno i poslovno vezana za VK Partizan). PS - sto se tice plata, sekretarice sa srednjim skolama u VSS su imale plate vece od doktora nukleanih nauka (plus bonusi)

Одговори

Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција СПОРТСКОГ ЖУРНАЛА ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „СПОРТСКОГ ЖУРНАЛА“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. СПОРТСКИ ЖУРНАЛ ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Да бисте видели остатак вести

Региструјтe Cе Пријавитe Ce

Пpиjaвa

Facebook Пријавa

или

Региcтрyј ce › Заборавили сте лозинку?

Региcтрyј ce

Facebook Пријавa

или

Унесите Вашу адресу е-поште да бисте добили нову шифру